Грижи за външния вид на кучето през зимата

куче зима Снимка: iStock

С настъпването на зимните месеци се променят не само грижите, които полагаме за себе си, но и нуждите на домашния ни любимец. Сигурни сме, че всеки отговорен стопанин на четириного иска да направи всичко възможно кучето му да се чувства добре и да е добре поддържано. Може би обаче не сте съвсем сигурни от какви грижи се нуждае косматият ви другар по време на мразовитите зимни месеци? Ето някои полезни насоки, които да ви послужат като ориентир.

куче зимаСнимка: iStock

  • Не пренебрегвайте грижите за козината на любимеца си през зимата

Подстригването и редовното разресване на домашния ви любимец през зимата е също толкова важно, колкото и през цялото останало време от годината. Следвайте установената рутина, тъй като ако пропуснете да го направите, това може да има по-неприятни последици, отколкото си мислите. При дългокосместите кучета, например, може да се получат възли и сплъстявания в случай, че решите да изчакате до пролетта, за да посетите близкия груминг салон или сами да хванете ножицата.

куче зимаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Облечете кучето си през студените зимни дни

Не подценявайте важността на допълнителната топлина, която носи кучешкото палто на домашния ви любимец. Подходящата дрешка може не само да стопли животното, но и да намали, дори – напълно да предотврати сплъстяването на козината му, както и заплитането й в следствие на попаднали сняг и ледени късове.

Ако домашният ви любимец позволява – сложете обувки на краката му преди разходка. Те ще помогнат за предпазване на лапите на животното от солта и химикалите, обичайно разпръсквани по улицата през снежните дни. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Почиствайте кучето си след разходка

Винаги след разходка през зимата подсушавайте добре домашния си любимец с кърпа. Важно е да поддържате кучето си сухо, за да го предпазите от настинка. Изсушаването на козината ще гарантира, че четириногото има здравословна телесна температура и няма да се разболее. 

  • Не четкайте мократа козина

Ако козината на кучето е заплетена или има много ледени топки в нея, не ги четкайте. Това може да причини повече вреди, отколкото ползи. Или в конкретния случай – заплитания и възли, а е и болезнено за самите животни. Вместо това изчакайте козината да изсъхне и тогава срешете питомеца си.

  • Почиствайте внимателно лапите

При влизане у дома след разходка през зимата, винаги бършете лапите на кучето си с кърпа, за да отстраните всички химикали като сол или размразители, полепнали по тях. Те могат да направят възглавничките на лапите на четириногото възпалени и болезнени. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Топла вана за сгряване

Когато ледени топки полепнат по козината на кучето ви, може да стане много трудно да се отървете от тях. Освен че причиняват дискомфорт на животното, те могат да доведат и до бактериална инфекция. 

Когато къпете домашния си любимец, важно е да използвате шампоан и балсам за кучета. Вашата козметика, колкото и скъпа да е тя, не е вариант, тъй като човешките продукти могат да раздразнят кожата на питомеца ви. 

  • ‌Обърнете внимание на сухата кожа

Ако забележите, че кожата на домашния ви любимец става суха или на люспи през зимата, консултирайте се с ветеринарния си лекар относно нещата, които можете да направите по този въпрос. Добавките в витамин Е или рибено масло могат да са от полза, ако проблемът е по-сериозен.

куче лапиСнимка: iStock

През зимата е особено важно да обръщаме специално внимание на козината и лапите на нашето куче. Уверете се, че сте в крак с редовната грижа и спазвайте установената рутина. За да имате и вие, и косматият ви другар една комфортна зима!

Вижте още: 

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Защо кучетата се чешат толкова през зимата

Виж още