Защо кучето ми лае в огледалото?

куче Снимка: iStock

В секи път, когато кучето ви погледне в огледалото и види собственото си отражение, то започва да лае. Ако това ви звучи познато, то добре знаете, че въпреки че е смешно и сладко, в даден момент няма как да не се зачудите: Защо домашният ми любимец го прави? Разпознава ли се? Или има нещо друго, което предизвиква тази странна реакция?

кучеСнимка: iStock

Какво се случва, когато кучето ни види огледало?

Когато едно куче застане срещу огледало или прозорец, особено за първи път или като малко кутре, то може да си помисли, че срещу него има друго четириного. Може да ви звучи смешно, но изследване от 2017 г. на катедрата по психология на колежа Барнард в САЩ показва, че кучетата се разпознават едно друго главно чрез миризмата, а не чрез зрението си, пишат от The New York Times. Ръководителят на въпросното изследване – д-р Александра Хоровиц е установила, че кучетата разпознават миризмата на собствената си урина, но не и гледката на себе си в огледалото.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Понякога домашните любимци могат да се опитат да обиколят задната страна на огледалото и да атакуват „кучето“, което се крие в него. Може да има ръмжене, оголване на зъби и заемане на бойна позиция. Възможно е питомецът ви да подуши огледалото, за да види дали ще долови аромата на другото животно. Именно тук идва объркването – тъй като миризмата е начинът, по който кучетата разбират света около себе си. Добрата новина е, че когато не доловят аромат, те бързо губят интерес и в конкретния случай – спират да лаят в огледалото.

Факт е, че повечето четириноги започват да игнорират огледалата, след като научат, че те не миришат на нищо. Това се нарича привикване, пишат от Scientific American, и е нещо съвсем в реда на нещата. Всъщност, смятат учените, привикването показва, че домашният ви любимец има критични умения за учене и памет, тъй като е разбрал, че да лае по нещо, което не само не му отговаря, но и няма миризма, е просто загуба на енергия. 

Въпреки това, ако домашният ви любимец не е виждал отгледало или прозорец от известно време, старият навик да нападне „другото“ куче може да се върне. Специалистите наричат тази реакция спонтанно възстановяване. Бъдете спокойни – щом питомецът ви осъзнае, че огледалото е почти безполезно за него, той отново ще спре да го лае.

кучеСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни започва да лае, когато види огледало?

Ако домашният ви любимец се изнервя, когато види собственото си отражение и не се научава да го игнорира, можете да предприемете някои стъпки, за да го успокоите. Освен да го държите далеч от огледала и прозорци, уверете се, че кучето ви получава достатъчно упражнения, внимание (гушкайте го колкото е възможно повече!) и има тихо място, където да играе или да си почива.

Ако и това не работи, опитайте да смените перспективата – може би проблемът на домашния ви любимец с огледалото отразява отношението му към другите четириноги? Забелязали ли сте агресивно поведение към други кучета по време на разходка? И като цяло – как се държи питомецът ви в близкия парк?

кучеСнимка: iStock

Ако проблемът се корени в социализацията, то бързаме да ви успокоим – никога не е късно да научите кучето си как да си взаимодейства с останалите четириноги. В заключение, вероятно кучето ви лае в огледалото, защото си мисли, че срещу него стои друго животно. Вашето куче вероятно лае в огледалото, защото си мисли, че има друго куче. След като го подуши обаче, би следвало да загуби интерес. 

 

Виж още