Защо кучето ми намига?

куче намига Снимка: iStock

С големите си изразителни очи и подвижни уши, кучетата са способни да направят около 100 уникални физиономии! Ако сте се вглеждали в изражението на питомеца си, то може би добре знаете това! А случвало ли ви се е да забележите, че косматият ви другар ви намига? Ако да, то може би се чудите дали това е случайно или е начин на общуване? Опитва ли се кучето да ви каже нещо, когато ви намига? 

куче намигаСнимка: iStock

Как кучетата общуват чрез езика на тялото

Домашните ни любимци използват всяка част от тялото си, за да общуват – от носа до опашката! Въпреки че някои форми на този език са по-очевидни, други могат да са съвсем фини. Очите на кучетата са важна част от начина, по който те общуват с други животни. Всъщност, класическото изражение на очите на кученцата е резултат от хиляди години еволюция и опитомяване от хората. И не се среща при други животински видове! За това и няма нищо чудно, че ни е толкова трудно да му устоим!

Косматите ни другари предават страх и безпокойство чрез очите си. Нервното куче може да има „китово око“ – изражение, при което се вижда бялото на очите му. Това е неговият начин да съобщи, че се чувства неудобно или нещо го притеснява. Това изражение може да бъде придружено и от нервно поведение като прозяване или облизване на устни, пишат от PetMD.

Dogsandcats.bg

куче намигаСнимка: iStock

Кучетата мигат ли, за да общуват?

Точно като хората, кучетата мигат редовно, за да поддържат влажността на очите си. Те обаче използват този жест и като част от общуването си, когато имат продължителен зрителен контакт със стопаните си, например.

Домашният ви любимец може да мига, за да съобщи различни неща в различни ситуации. Важно е да наблюдавате езика на тялото му в конкретния контекст, в който се случва мигането, за да интерпретирате правилно това поведение. 

куче намигаСнимка: iStock

Мигането често се използва от кучетата като самоуспокояващ и успокояващ сигнал, насочен към хората или други четириноги. Може да сте забелязали питомецът ви да се взира продължително, когато срещне ново куче в парка. Задържането на погледа може да показва бдителност и интерес, но може да бъде и предупреждение, че животното има нужда от пространство. Кучето може да фиксира с твърд, немигащ поглед друго четириного, за да види как то ще реагира. И ако второто куче отвърне на този поглед, напрежението може да ескалира. 

От друга страна, ако четириногият ви спътник иска да покаже, че не е заплаха и не иска проблеми, той може да мига, за да прекъсне зрителния контакт и/или да обърне главата си настрани. В този случай може да забележите, че другото куче също има успокояващ език на тялото, като свеждане на глава, прибиране на опашка и облизване на устните – така то показва, че не иска да навреди.

Защо кучетата намигат?

Няма много изследвания за това специфично очарователно изражение на кучетата. Въпреки че някои специалисти по поведението на животните смятат, че намигването може да послужи като успокояващ сигнал, точно както е и мигането. 

куче намигаСнимка: iStock

В кучешкия свят директният зрителен контакт се възприема като неучтив или конфронтационен. Домашният ви любимец може да се чувства комфортно да ви гледа в очите, когато моли за внимание или вечеря, но това обикновено не е продължително.

Ако забележите, че животното ви намига, след като сте осъществили зрителен контакт с него, това може да е начин да прекъсне директния поглед. Кучето ви може да използва намигането и, за да покаже подчинение, особено ако бъде порицано или при среща с непознато животно. 

Случайното намигване може да има съвсем просто обяснение – нещо е попаднало в окото и дразни кучето ви. Известно е и, че някои породи, като Чихуахуха, мигат (и намигат) по-често от други. Фактори като генетика или поведение (ако муцуната на животното е твърде близо до земята), могат да накарат питомецът ви да мига по чисто физически причини. 

куче намигаСнимка: iStock

Ако забележите прекомерно мигане, особено ако са налице и други симптоми, това може да е индикация за нараняване или инфекция. Ако домашният ви любимец ви намига или присвива едното си око, проверете дали има драскотина или признаци на дразнене като зачервяване, подуване или секреция. Ако забележите някой от тези признаци, най-добре е да заведете животното на преглед при ветеринарния си лекар. 

Кучетата могат да използват намигането като форма на езика на тялото. Точно като мигането, намигването може да служи като успокояващ сигнал, насочен към хора или други кучета. Ако намигването е прекомерно, то може да означава нараняване или инфекция, особено ако забележите и други симптоми. Случайното намигване не е причина за безпокойство - кучето ви може просто да има заседнала мигла в окото!

куче намигаСнимка: iStock

Вижте още:

10 начина как притеснявате кучето си, без дори да го осъзнавате!

Виж още