10 начина как притеснявате кучето си, без дори да го осъзнавате!

куче раздразнено Снимка: iStock

М оже би си мислите, че сте идеалният собственик на домашен любимец... но всъщност лазите по нервите на четириногия си другар, при това – без дори да го осъзнавате! Бързаме да ви успокоим – случва се на всички ни! Ето 10 от нещата, с които вероятно притеснявате питомеца си и които можете да спрете да правите още днес!

  • Взирате се в него

Не, не се случва във въображението ви: кучето ви гледа през голяма част от времето. Това му помага да научи вашите навици и странности, изгражда и заздравява връзката помежду ви и дори е начин на питомеца ви да съобщи нуждите си, като например желание за ядене или необходимост да отиде до тоалетна. И тъй като взирането има своите функции при четириногите, случайния и продължителен зрителен контакт без причина не им допада. Нещо повече, острият ви поглед може да озадачи и раздразни животното – в най-добрия случай, а в най-лошия – да го накара да се почувства застрашено. 

куче раздразненоСнимка: iStock

  • Силни прегръдки

Да, ние прегръщаме приятелите и семейството си, но за съжаление, кучетата не са почитатели на този вид прояви на обич. Някои домашни любимци нямат нищо против кратката прегръдка, но за други тя може да се тълкува като задържане и ограничаване на движенията, което може да има отрицателна конотация. Ключът тук е да разчетете езика на тялото на питомеца си. Ако той сякаш няма търпение да се изтръгне от прегръдката ви, то нещата са ясни.

Dogsandcats.bg
  • Дразните го с играчки

Фалшиво хвърляне на фризби или топка – правили ли сте го някога? Този вид подигравки може и да са забавни за вас, но са досадни за кучето ви. Защо? Защото четириногите не мислят като нас. Те не разбират, че дразненето и шегите могат да бъдат забавни и безобидни. Четириногият ви другар просто иска да се наслади на играта си с вас, което в неговите очи означава следното: вие хвърляте топката, той я носи. Ако просто го дразните, то в даден момент животното ще започне да не ви вярва, а това ще отслаби връзката помежду ви.

куче раздразненоСнимка: iStock

  • Говорите прекалено много

Кучетата са чудесни партньори за слушане. Дори и да ни се струва, че животното възприема всичко, което му казваме обаче, в действителност четириногите разбират много малко от думите, които изричаме. Ако говорите на кучето си с нормален тон на гласа и започнете лекция защо то не трябва да прави дадено нещо, като например да скача при поздрав, то просто няма да ви разбере. Нещо повече, това може да го обърка и раздразни, особено ако вашето поведение е такова. Вместо това бъдете кратки и използвайте думи, които знаете, че вашето куче разбира, като „седни“, остани“ или „долу“. 

куче раздразненоСнимка: iStock

  • Говорите твърде високо

Говоренето на висок глас не е приятно за ничии уши, като това се отнася и за домашните ни любимци. За кучетата ни това звучи като силен, досаден лай, а не като истински думи. Повечето четириноги имат сравнително ограничен речник. Така че е доста вероятно питомецът ви просто да не разбира думите ви и да няма представа защо правите това. Като цяло не забравяйте, че слухът на кучетата е много чувствителен, така че намалете децибелите, дори и да се забавлявате да говорите с приятел по телефона. 

куче раздразненоСнимка: iStock

  • Резки промени в рутината

Кучетата са най-щастливи, когато имат предвидима ежедневна рутина. Те обичат да знаят кога да ядат, играят, спят и, разбира се, кога идва любимият им момент – да ви поздравят на вратата! Непоследователният график не позволява на питомеца ви да се ориентира какво се случва, а това със сигурност не му е приятно. Често именно резките промени в рутината могат да отключат деструктивно поведение. Всъщност, проучване, публикувано през 2021 г. в Applied Animal Behavior Science, е установило, че промените обичайния режим са свързани с това, че кучетата дъвчат предмети. Или ако вашето куче няма представа кога ще го изведете навън, то може да започне да се изпуска у дома. 

куче раздразненоСнимка: iStock

  • Постоянно променяте правилата

Обикновено оставяте кучето си да се излежава на дивана, докато ви няма, но му забранявате да го прави, когато имате гости? Промяната в правилата е досадна за четириногите, защото не са наясно как трябва да се държат в различни ситуации. Подобно на рутината, най-добре е да поддържате правилата последователни, независимо от ситуацията, така че домашният ви любимец да може да се чувства уверен. 

  • Оставяте кучето си само за твърде дълго време

Ако работите извън дома си, е трудно да не оставяте домашния си любимец сам за през деня. Кучетата са социални същества, така че прекарването на часове сами може да бъде скучно и досадно за тях… И в много случаи води до разрушително поведение. В резултат на това можете да се приберете у дома и да откриете сдъвкани възглавници на дивана или петна от урина по килима… Как да заобиколите това?

куче раздразненоСнимка: iStock

Помислете дали да не наемете човек, който да прави компания на питомеца ви поне за няколко часа на ден. Независимите дейности за обогатяване като играчки и хранителни пъзели, също могат да ангажират вниманието на животното.

  • Прекъсвате съня му

Точно както вие не обичате да ви будят от сладка дрямка и сте леко раздразнителни или недоволни, когато това се случи, същото се отнася и за домашния ви любимец. Ако събудите куче внезапно, то ще бъде дезориентирано и объркано, чудейки се какво, по дяволите, се е случило току-що. Освен това вероятно няма да е в особено добро настроение, нито ще има желание да се забавлява с вас, докато не се разсъни напълно.

Ако кучето ви спи и се радва на добър сън, оставете го да спи и да се събуди естествено. 

  • Носите твърде силни аромати

Кучетата имат изключително мощно обоняние, в пъти по-силно и чувствително от нашето. За това, ако постоянно използвате силни аромати, това може да не допада на четириногия ви другар. От една страна, наситеният ви парфюм или одеколон може да му дойде в повече и дори да предизвика алергична реакция или коремно разстройство. 

куче ядосаноСнимка: iStock

И ето още един интересен факт: Носенето на силен аромат прикрива естествения ви мирис, който домашният ви любимец използва, за да ви разпознае. Ако носите парфюм или одеколон около кучето си, то може да се дистанцира от вас, за да избегне миризмата. 

Вижте още:

7 странни поведения на кучетата, за чието значение може и да не подозирате

Защо кучетата просят за храна и как да ограничим това поведение

Виж още