Защо кучето ми не оставя на други четириноги да го подушат

кучета Снимка: iStock

К учетата може и да не са вокални комуникатори като хората и да не могат да се представят с думи, но те имат силно развито обоняние. А това е един от основните начини, по които те се разбират. 

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

Именно поради факта, че четириногите научават повече едно за друго чрез подушване – особено в областта на задните части, може да е доста странно, когато някое куче няма интерес към този тип „запознанства“. Ако и вашият домашен любимец е по-скоро колеблив, когато друго животно навлезе в личното му пространство с носа на пред (образно и буквално казано!), това може да се дължи на няколко причини. Добрата новина е, че всички те са поправими!

кучетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Неадекватна социализация

Възрастта е определящ фактор, когато стартираме социализацията на домашния си любимец. Колкото по-рано в живота му се случи тя, толкова по-добре, защото в противен случай рискуваме да му създадем комуникационни затруднения в бъдеще. Без да се социализира като малко, четириногото може да израсне страхливо и да има колебливо поведение около други кучета, когато те се опитват да се запознаят с него чрез поздрав, състоящ се в подушване. 

Въпреки че можете да промените този нерешителен отговор на животното чрез последвало обучение, имайте предвид, че е доста вероятно питомецът ви все пак да си остане леко срамежлив в началото. За това, най-добрият подход е да практикувате срещи със спокойни, добре обучени четириноги на неутрална територия няколко пъти седмично.

кучетаСнимка: iStock

  • Признаци на агресия

Въпреки че подушването е нормална част от поздрава, който си отправят кучетата, това често може да доведе и до някои проблеми. Когато две животни се приближат едно към друго, необходими са на повече от няколко секунди, за да се установи дали са приятелски настроени или помежду им има напрежение. Ако едното четириного е доминантно настроено и има по-скоро нападателно поведение, това може да накара другото да се поколебае дали иска да участва в поздрава. А ако вашият питомец възприеме чрез езика на тялото на другото животно, че е агресивно, то може да няма желание да го остави да го подуши.

кучетаСнимка: iStock

  • Проблемна история

Когато едно куче има травматичен или лош опит зад гърба си, свързан с комуникация с други домашни любимци, то вероятно ще бъде по-предпазлив при контактите и взаимодействията си в бъдеще. Това включва и безобидни ситуации, като подушване при поздрав. Ако четириногото е било нападнато от куче, което рязко е станало агресивно веднага, щом го е подушило, например, то може да се колебае да позволи на друго животно да се приближи. 

  • Отхвърляне на партньор

Кучетата се душат едно друго не само, за да съберат информация, но и като част от процеса на чифтосване. Мъжките душат задните части на женската, за да определят дали тя е подходящ партньор за тях или не. Ако тя обаче не е в настроение, особено в началото на периода на разгонване (проеструса), тя все още не е готова и може да отблъсне потенциалните си ухажори. 

кучета паркСнимка: iStock

 

Виж още