Защо кучетата душат дупетата си

кучета Снимка: iStock

В секи бивш или настоящ собственик на куче е ставал свидетел на следната ситуация – първата работа на домашния ни любимец, срещайки друго куче в парка е, да се обърне и да подуши дупето му. Реакцията от другата страна обикновено е реципрочна. И въпреки че почти всеки ден ставаме свидетели на подобен „поздрав“ от страна на животните, колко често си задаваме въпроса на какво се дължи това им поведение? И имаме ли причини да изпитваме неудобство и смущение от него?

Защо кучетата си душат дупетата?

Най-краткият отговор е – за поздрав.

Това е нещо като нашето ръкостискане, колкото и да ви се вижда смешна тази аналогия. Но и не само – по този начин четириногите обменят информация за отрицателно време и научават едно за друго това, което е нужно, за да преценят дали са открили приятел в игрите или е по-добре да се отдръпнат бързо на страна, продължавайки пътя си. 

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци общуват по редица по-различни и трудно разбираеми за нас начини. Не бива да забравяме, че невероятното обоняние на кучето ни е между 10 000 до 100 000 пъти по-силно от човешкото. Можете ли дори да си го представите! Освен това косматите ни приятели притежават нещо, наречено орган на Якобсон или наричан още Вомероназален орган. Той се намира в близост до ануса на кучето и позволява на четириногите да игнорират и да се абстрахират от естествената миризма на фекалиите, характерна за тази част на тялото им. Чрез специални жлези, разположени от двете страни на ануса, животното отделя химикали, които от своя страна са определящи за растежа  и общото му състояние. 

кучета се поздравяватСнимка: iStock

Именно тяхната миризма, която е неуловима за нас, предизвиква интерес у себеподобните им. В тези химикали е закодирана основната информация за животното, така то се „представя“ пред непознати, тя помага за секунди на другите кучета да разберат: пола и възрастта му, с какво се храни, здраво или болно е и дори – в какво настроение е, има ли териториални или сексуални претенции и желания.

Забелязвате ли, че рядко кучето ви подушва в тази област друго, което вече е „поздравило“? Да, тези химикали позволяват на кучетата да се запомнят, да се ухажват – чрез това действие, което за нас е по-скоро нелепо, те комуникират на съвсем друго ниво – точно както езикът на тялото и невербалните жестове при нас издават конкретни нагласи и емоции. 

Можем ли да научим кучето си да не го прави?

Краткото подушване на задните части на друго куче е съвсем нормално поведение и действително е най-бързият, лесен начин две четириноги да се опознаят. Ако това ви притеснява или го намирате за неуместно, разбира се, можете да се допитате до ветеринар или до кучешки психолог, който да ви покаже как да контролирате чрез поредица от команди поведението на животното навън. Но знайте, че спирайки го да прави нещо, което му е естествено заложено и което не застрашава по никакъв начин здравословното си състояние, вие по-скоро го обърквате, отколкото да му помагате. 

кучета се поздравяватСнимка: iStock

Кучето ми не мирише дупетата на други кучета – трябва ли да се притеснявам?

Докато за някои хора това характерно поведение на четириногия им приятел може да е притеснително, други намират за по-странен факта, че домашния им любимец не го прави. Ако вашето куче спада към втория вид, то може би е асоциално и предпочита хората пред кучетата. Друга възможност е да се страхува или да изпитва тревожност от други четириноги в следствие преживяна травма в миналото. Най-добре е да не отлагате посещението при ветеринар в този случай – всяко отклонение от нормалното поведение на косматия ви приятел има своето обяснение.

В заключение можем да кажем само едно – да, начинът по който кучетата общуват подушвайки си дупетата може и да ни се вижда смущаващ, но това за тях е все едно стискане на ръка. И в това няма нито нещо страшно, нито е причина да се карате на любимеца си. Напротив – той просто иска да намери нови приятели и да общува, точно както вас!

Вижте още:

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Защо кучето заравя кокалите си

Кое кара кучето да се "качва" на крака на стопанина си

 

Виж още