Защо кучето ми отказва да излезе на разходка?

куче разходка Снимка: iStock

А ко кучето ви изтича към вас, когато хванете каишката му и след това спре след няколко стъпки, връщайки се назад, може би се чудите: Защо домашният ми любимец сякаш не иска да излезе на разходка? 

Има няколко обяснения защо четириногите отказват да излязат или не проявяват обичайния си ентусиазъм. Ето по-често срещаните от тях.

  • Дискомфорт

Ако нашийникът, нагръдникът или каишката на кучето ви са твърде стегнати или ограничават подвижността му, това може да накара кучето ви да се чувства наистина неудобно. Представете си, например, че сте отишли на фитнес с екип, който е три размера по-малък от вашия. Ще ви опъва на всеки шев, нали?

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да разберете дали това е причината? Уверете се, че нашийникът/нагръдникът на питомеца ви е плътно прилепнал, но и достатъчно разхлабен, за да можете да поставите няколко пръста под него. Важно е четириногото да може свободно да движи краката, опашката и ушите си. 

  • Страхува се

Кучетата притежават умението да създават асоциации и спомени само на база едно събитие. Независимо дали става въпрос за нещо толкова незначително, като някой, който се е приближил твърде бързо към него с велосипеда си, или атака от друго четириного, например, нещо страшно, случило се на минала разходка може да остави трайно впечатление у животното. 

куче разходкаСнимка: iStock

Понякога дори само промяна в околната среда може да поразтърси кучето ви. И, за съжаление, ако наскоро сте осиновили животното, може да не знаете неговата история по отношение на това какви травматични преживявания е имало.

  • Болка

Болка в лапите, краката, бедрата и гърба може да накара кучето ви да няма желание да се движи. Може да се касае за еднократен епизод или проблем като леко порязване или натъртване, болка при растеж или сериозно нараняване. Имайте предвид, че понякога дори лек дискомфорт може да накара едно четириного да избягва разходките. 

  • Претоварване

Ако предния ден сте били на дълъг поход в планината, например, и домашният ви любимец се е уморил порядъчно, може просто да е уморен. Замислете се – как самите вие се чувствате в деня след като сте пробягали маратон?

куче разходкаСнимка: iStock

Как да накарам кучето си отново да се наслаждава на разходките?

Ако все още не сте в състояние да идентифицирате причината, поради която кучето ви отказва да излезе на разходка, то можете да помислите да се консултирате със специалист или с ветеринарния си лекар. Ако пък сте стигнали до корена на проблема и вече работите за разрешаването му, има някои неща, които можете да направите, за да накарате питомеца си отново да се наслаждава на ежедневните си разходки и да ги очаква с нетърпение. 

  • Запасете се с лакомства

Добре е по време на разходка да разполагате с нещо, с което да укрепите вече формираните положителни асоциации у кучето си. Лакомствата са идеален вариант да покажете на косматия си другар, че разходката може да бъде (буквално) възнаграждаващо изживяване.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Променете средата

Понякога промяната на средата е всичко, което трябва да направите, за да се върне желанието на питомеца ви да излезе навън. Ако нещо в текущата обстановка причинява срах или безпокойство на животното, да започне „на чисто“ може да му помогне да създаде положителни асоциации с ходенето отново. 

  • Посетете ветеринарния си лекар

Винаги е добре да изключите всякакви медицински проблеми, когато на лице има по-рязка промяна на поведението на домашния ви любимец. Посещението при ветеринарния ви лекар ще ви даде необходимото спокойствие и увереността, че питомецът ви не изпитва болка и не страда от заболяване, което затруднява ходенето. 

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 4 съвета за разхождане на куче в града

 

 

 

Виж още