Защо кучето ми ръмжи, когато играем на дърпане на въже?

куче дърпане на въже Снимка: iStock

А ко кучето ви ръмжи всеки път, когато играете на теглене на въже, може би се питате дали това е нормално? Тегленето на въже е занимание, която предполага от домашния ви любимец да ръмжи. Това е игра, фокусирана върху хищническия инстинкт на четириногите, така че ръмженето идва като естествена тяхна реакция. Въпреки това, домашният ви любимец може да е превъзбуден или свръхстимулиран, така че е необходимо да внимавате и да не насърчавате поведението. 

Предизвиква ли дърпането на въже агресия при кучетата?

Тегленето на въже е популярна игра между собствениците и домашните им любимци. За някои тя е част от рутината, докато други я практикуват като по-рядко занимание. Има много стигми, че тази игра може да направи кучето ви агресивно, но това не е така. 

куче дърпане на въжеСнимка: iStock

Дърпането на въже не може да направи домашния ви любимец по-агресивно, а по-скоро да изведе наяве всяка естествена негова естествена реакция. Често четириногите могат да бъдат свърхстимулирани, когато играят тази игра и това разкрива хищническия им инстинкт. Именно той води до ръмжене и потенциална агресия.

Dogsandcats.bg

Защо кучето ми ръмжи, когато дърпам играчката му?

Независимо дали се касае за дърпане на въже или просто дърпане на случайна играчка, четириногите могат да ръмжат. И това се дължи на хищническия им инстинкт. Дивите кучета се „бият“ помежду си за храна и други основни ресурси. Те ръмжат един на друг, дори и да е безгрижно като вид предупреждение. Вашият четириног другар действа според този инстинкт и ръмжи, за да ви уведоми, че това е неговата играчка и не иска да я дърпате.

куче дърпане на въжеСнимка: iStock

Нормално ли е кучетата да ръмжат по време на игра?

Напълно нормално е и нямате причина за притеснение, ако домашният ви любимец ръмжи, когато играе. Особено ако е зает с нещо толкова интензивно като дърпане на въже. Любопитни ли сте да разберете разликата между щастливо и предупредително ръмжене? Продължавайте да четете. 

Ако забележите, че кучето ви ръмжи, но се задъхва, киха произволно и маха енергично с опашка, всичко това са знаци, че то е щастливо. Това е знак, че питомецът ви е добре и му е приятно да играе с вас. 

куче дърпане на въжеСнимка: iStock

Ако тези поведения спрат или домашният ви любимец изведнъж стане по-интензивно фокусиран върху играта, време е да направите пауза. Това важи с пълна сила, ако забележите, че животното се е наежило (козината на гърба му се е вдигнала), което е признак на агресия.

Защо играта на дърпане на въже с кучето ни е полезна?

Въпреки известните полемики по темата, дърпането на въже е прекрасна игра, която можете да включите в ежедневната рутина на домашния си любимец. Тя има много осезаеми предимства, включително:

  • Упражнение за свързване
  • Насърчаване на здравословното дъвчене
  • Помага за облекчаване на болката при никнене на зъби
  • Осигурява добра тренировка на питомеца ви
  • Дава му здравословен изход за естествените му инстинкти

Когато искате да създадете връзка и да общувате по-добре с домашния си любимец, дърпането на въже е една от най-добрите игри, които ще ви дадат възможност да се насладите на всички тези предимства. 

куче дърпане на въжеСнимка: iStock

Кога играта на теглене на въже не добър вариант за кучето ви?

От друга страна, има някои случаи, в които може би не е най-добрата идея да играете на дърпане с кучето ви. Най-честият от тях е, ако животното е естествено агресивно. Ако тренировките ви са насочени по посока коригиране на това поведение и ограничаване на инстинктите на четириногото, дърпането на въже може да има обратен ефект. 

Естествено, агресивните кучета няма да извлекат ползи от играта на дърпане на въже, така че по-добре да я избягвате. 

Колко дълго е добре да продължи играта на дърпане на въже?

Експертите се обединяват около тезата, че е добре игрите на дърпане на въже да са кратки – независимо колко добре се държи домашният ви любимец. Около 5-10 минути е съвсем достатъчно. 

куче дърпане на въжеСнимка: iStock

Ако кучето ви се превъзбуди или свръхстимулира, прекратете играта решително и незабавно. Ако искате да продължите, изчакайте няколко минути, преди да започнете отново. 

В заключение, ръмженето е естествена част от дърпането на въже при кучетата и се дължи на хищническия им инстинкт за опазване на ресурсите. 

Вижте още:

8 начина кучето ви да се чувства по-малко самотно

10 неща, които ще направят кучето ви щастливо

Виж още