8 начина кучето ви да се чувства по-малко самотно

куче само Снимка: iStock

В сички сме го усещали. Това неприятно чувство за вина и съжаление, когато, поглеждайки назад, след като току-що сте напуснали дома си, забелязвате милото лице на кучето си, което гледа през прозореца. Да, жалното изражение на косматия ни другар ни къса сърцето, но дали действително животното се чувства толкова самотно, докато ни няма?

куче самоСнимка: iStock

Ако някога сте си задавали този въпрос, бързаме да ви успокоим – не сте сами! Нормално е да мислим, че домашните ни любимци са като нас и да им приписваме емоциите, които самите ние бихме изпитали на тяхно място. Всички го правим, но всъщност се оказва, че има специфични поведения, които могат да ни насочат дали действително домашният ни любимец е самотен. Както и неща, които да направим, за да му помогнем да се почувства по-добре.

Стават ли кучетата самотни, когато стопаните им не са наоколо?K

Кучетата са товарни животни по природа и генетично им е заложено да търсят социални контакти. Някои четириноги са развъждани като работни кучета, които да прекарват цял ден рамо до рамо с хората, помагайки им в различни задачи, ден след ден. Това ни кара логично да предположим, че домашният ни любимец вероятно се чувства самотен в наше отсъствие.

Dogsandcats.bg

куче самоСнимка: iStock

„Не мисля, че някога ще знаем със сигурност, тъй като няма как да попитаме кучето си, нали?“, коментира д-р Мишел Мълинс, сертифициран консултант по поведение на кучетата и собственик на Honest to Dog. „Но със сигурност има някои поведения, които могат да ни насочат, че явно кучето и изпива самота или тъгува от липсата на компания“, допълва още тя пред PetMD. 

Признаци на самота при кучетата

Мълинс посочва, че куче, което се чувства самотно, може да покаже определени признаци. То може да изглежда по-летаргично и да има по-малко желание за игра от обикновено. Възможно е да забележите, че питомецът ви обикаля тревожно из къщата или крачи напред-назад сякаш в търсене на нещо за правене. Като допълнение – животното може да хленчи или скимти. А ако съседите ви споделя, че могат да чуят как кучето ви лае или вие без прекъсване, когато излизате за работа, то това е един от сигналите, че то не се наслаждава на времето, прекарано само.

куче самоСнимка: iStock

Други признаци, които могат да сочат към по-сериозен проблем с тревожността при раздяла, включват треперене, облизване на устни, задъхване, инциденти с изпускане на урина и разрушително поведение. 

8 начина да помогнете на вашето куче да се чувства по-малко самотно

За щастие, има някои начини, по които можете да помогнете на кучето си да се чувства по-малко самотно и да прекара по-приятно времето, когато не сте наоколо. Ето някои препоръки:

  • Правете повече упражнения

В идеалния случай кучето ви не трябва да реагира, когато излезете през вратата. Да ви вижда как тръгвате трябва да се превърне за него в рутина – като да гледа как пълните паничката му с гранули всяка сутрин, например. Ето защо ви препоръчваме да започвате деня си с хубава разходка, която максимално да измори питомеца ви. Така той ще е зает да почива, вместо да се фокусира върху вас.

Бостън териерСнимка: iStock

  • Възползвайте се максимално от времето си заедно

Ако ще отсъствате за деня, от съществено значение е да дадете на кучето си нещо, с което да се занимава или да се позанимавате с него, преди да тръгнете. Това трябва да е ваш приоритет и, когато се приберете у дома. Запазването и възстановяването на връзката ви е важен момент, независимо дали се изразява в разходка из двора, игра на донасяне или дърпане на въже. 

куче самоСнимка: iStock

  • Потърсете помощ

Ако е в рамките на бюджета ви, можете да наемете човек, който да осигури компания и да разходи кучето ви, което е оставено само през деня. Понякога тази роля може да изпълни и някой съсед или местно хлапе. 

  • Пуснете малко музика

Оставянето на телевизора включен или пускането на музика може да помогне за запълване на тишината, когато сте далеч.

куче самоСнимка: iStock

  • Ограничете достъпа до задния двор

Понякога собствениците на кучета, които живеят в къща, оставят вратата отворена, за да има питомецът им възможност да излезе навън, докато ги няма. Това обаче не е никак добра идея. 

От кражби до гръмотевични бури или евентуални бягства, не е безопасно да оставяте домашния си любимец сам на двора. Това няма да помогне за предотвратяване на безпокойството и определено няма да излекува чувството му за самота. 

  • Помислете за дневна грижа за кучета

Не е идеален вариант и подходяща алтернатива за всички кучета, но някои домашни любимци се чувстват чудесно, когато могат да прекарат деня с други свои събратя, докато вас ви няма наоколо.

  • Опитайте с играчки

За някои кучета играчките предлагат щастливо разсейване, когато са сами вкъщи. А ако искате да ангажирате вниманието му за по-дълго, можете да заложите на такива със скрито лакомство вътре. 

куче самоСнимка: iStock

  • Консултация с ветеринарния ви лекар

При по-тежките случаи на безпокойство при раздяла, специалистите препоръчват да се консултирате с ветеринарния си лекар относно лекарства, които биха облекчили симптомите на животното. 

Вижте още:

6 начина да се свържете с кучето си на по-дълбоко ниво

Какво не бива да правите, ако искате кучето да ви уважава

 

Виж още