Защо кучето ми ръмжи някои хора, докато други не?

куче ръмжи Снимка: iStock

К учетата ни винаги са нащрек, когато по време на разходка срещу нас се задава непознат човек, нали? Факт е, че домашният ви любимец веднага забелязва нови хора, но понякога им ръмжи, а друг път – сякаш изобщо не ги отразява. Знаем, че този тип реакция на животното може да показва агресия, отбранителна позиция или просто безпокойство. Но с какво случайният минувач на улицата „отключва“ подобни емоции у питомеца ни? 

Защо кучетата имат различни реакции към хората?

Няма как да не се запитаме дали косматият ни другар не знае нещо, което на нас ни убягва? Логично е да си го помислим, все пак преценката за даден човек би следвало да има своето логично обяснение, нали? Определено всеки случаи е индивидуален и уникален, но ако разгледаме начина, по който кучетата възприемат света около себе си, можем да придобием известна представа защо ръмжат на някои хора, а на други – не.

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Хората миришат (без да се обиждате)

Хората имаме различен аромат спрямо кучетата. Отделно от това, четириногите са надарени с изключително обоняние, всъщност то е между 10 000 и 100 000 пъти по-добро от нашето. Поради това явно несъответствие едва ли сме в състояние да си представим цялата информация, която нашите четириноги другари могат да получат само след подушване на някого. 

Dogsandcats.bg

За това не е никак чудно, че едно куче с лекота може да надуши къде и с кого сте били. При това – дори ако от срещата ви са минали часове!

Вашият домашен любимец може да надуши нещо едва доловимо върху човек, с когото се разминава по улицата и именно това да го накара да изръмжи.

И да, нашият нос не е в състояние да долови какво е то! Въпреки че е леко смущаваща, тази реакция на домашния ви любимец не бива да ви смущава. В крайна сметка, четириногото се ръководи от собствения си опит, а коя случка в него пробужда негативни асоциации... Е, можем само да гадаем!

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Някои хора просто нямат добра енергия

Има хора, които просто изглеждат плашещи за четириногите. Кучетата ни зависят от зрението си далеч по-малко, отколкото от обонянието, но все пак и това оказва своето влияние. Четириногите използват лицево разпознаване, за да общуват помежду си, а хората може да не сме в състояние да видим чертите на лицето на непознат на улицата по начина, по който го прави кучето ни. За това, когато питомецът ви изръмжи на един човек, а друг – отмине спокойно, това може да е, защото вижда дадена черта, която му напомня за нещо заплашително, останало в паметта му от миналото.

Хората се различаваме по размер, характеристики и начин на движение. Няма как да знаем със сигурност, но е доста вероятно нещо в подходката, маниера или дори – външния вид на даден човек, с когото се разминете навън, да напомни на косматия ви другар за нещо лошо и то да се почувства несигурно. Още повече, че знаем, че дори познати хора могат да изглеждат заплашителни за кучетата, ако си пуснат брада или сложат шапка.

Как да помогнем на домашния си любимец да научи повече за хората

Ако знаете, че човекът, когото вашето куче ръмжи, има добри намерения, опитайте се да уверите четириногото, че няма причини да се чувства застрашено и съответно – да заема отбранителна позиция, когато се намира в близост до него. Въоръжете се с пълен джоб от любимите му лакомства и се заемете със задачата да формирате положителни асоциации у животното към определената ситуация. 

куче ръмжиСнимка: iStock

За целта: важно е животното вече да е усвоило основни команди, като тази за сядане по ваш знак, например. Приложете го в момента, в който непознат се приближи до вас на улицата или в близкия парк. Кажете на домашния си любимец да седне, а след това го наградете. Повторете това толкова пъти, че вашият питомец да знае какво да прави, без да се налага да мисли за това. 

Не се съмнявате в характера на човека насреща, само, защото първата реакция на домашния ви любимец към него е била да го изръмжи. Вероятно това просто означава, че той мирише на нещо, което вашето куче разпознава като неприятно. 

А за случаите, когато действително имаме поводи за размисъл относно това защо косматият ни другар харесва някои хора, а други не – разберете повече ТУК.

 

 

 

 

Виж още