Защо кучето ми се държи летаргично?

куче летаргично Снимка: iStock

И ма кучета, които с удоволствие се излежават на леглата си и се наслаждават на качествената си почивка с часове. А има и домашни любимци, които обикновено са весели, игриви и пълни с енергия. Но след това внезапно забавят темпото без привидно никаква причина. И това, съвсем резонно, предизвиква тревога у собствениците им. 

куче летаргияСнимка: iStock

Летаргичното то куче може да има скрит здравословен проблем, който трябва да бъде проверен от ветеринарния ви лекар. Като общо правило, всяка необичайна промяна в поведението на питомеца ви, независимо дали е свързана с храносмилането, хранителните навици или енергийните му нива, трябва да бъде проверена при ветеринар.

Защо кучето ми изведнъж започна да се държи летаргично?

Летаргичното куче е нещо различно от просто сънливо или изтощено след ден, изпълнен с движение и активности животно. Ако домашният ви любимец изглежда муден, по-уморен от обикновено или дори незаинтересован от нормалната си рутина (дори към хвърлянето на топка или дърпането на въже!), тогава става въпрос за летаргия. Може да изглежда също, че питомецът ви игнорира или не реагира на командите, които е усвоил идеално. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че на теория е възможно кучето ви да изпитва болки или да има по-висока от обичайната си телесна температура, сама по себе си летаргията все още не е повод за безпокойство. Важно е да обърнете внимание на промяната в поведението на питомеца си, когато е комбинирана с други симптоми като липса на апетит, диария и повръщане, тъй като тази комбинация може да налага незабавно внимание. 

куче летаргияСнимка: iStock

Какво да правим, ако кучето ни се държи летаргично?

Лечението на летаргичното куче зависи от причината, разбира се. За това прегледът при ветеринарния ви лекар е наложителен. Ако диария, бактериална инфекция или повръщане предизвикват летаргията у косматия ви другар, специалистът вероятно ще предпише антибиотици, лекарства против гадене или диария. 

Когато се сблъскате с летаргично куче, добра идея е да го наблюдавате известно време, за да проверите дали има и друг проблем. Може би има промяна в обичайната му рутина? Имайте предвид също, че е нормално кучетата да забавят темпото с напредване на възрастта.

куче летаргияСнимка: iStock

Летаргия и гастроентерит

Симптомите на летаргичното куче понякога могат да сочат към случай на гастроентерит или възпаление на чревния тракт. Честите признаци на това заболяване включват повръщане и диария, но може да има и намален апетит, спад в активността или летаргия. За да изясните какво точно не е наред с домашния ви любимец, подгответе се да споделите с лекаря си подробности относно диетата на питомеца си – каква храна, лакомства и добавки приема, както и дали наскоро животното не е приело нещо, което не трябва.

Здравословни навици за възстановяване на енергията

Здравето на кучето ви до голяма степен зависи от навиците, които сте възпитали у него отрано, включително правилната диета, достатъчно упражнения и умствена стимулация под формата на игри.

куче летаргияСнимка: iStock

Висококачествената търговска храна за кучета е чудесен вариант, но ако имате време и ресурси, можете да я разнообразявате с домашно приготвена. Ако ветеринарният ви лекар е изключил здравословни проблеми, които могат да са причината за летаргията на домашния ви любимец, то може би животното просто скучае. Редовните упражнения са важни за здравето на домашните ни любимци, както и ангажирането му с различни стимулиращи играчки.

 

Виж още