Защо кучето ми се държи по-добре у дома

куче парк Снимка: iStock

В ероятно сте имали един от онези моменти, когато сте сигурни, че сте научили кучето си на страхотен нов трик и нямате търпение да покажете уменията му на приятелите си. Срещате се в близкия парк, но домашният ви любимец не го прави. Ако това ви звучи познато, то може би се питате защо четириногото прави някои неща перфектно, когато е у дома, а след това изглежда неспособно да повтори същото, докато е навън.

куче паркСнимка: iStock

Защо кучето ми се държи по-добре у дома?

Познаваме това чувство на известно разочарование и неудобство, когато осъзнаем, че кучето ни има едно поведение у дома и друго – когато е навън. Домашните ни любимци са силно зависими от ситуацията, така че това, което животното прави добре на едно място, не означава автоматично, че ще изпълни със същата последователност и някъде другаде. Всъщност, смятат експертите, феноменът „най-добре го правя у дома“ е съвсем естествен и нормален, пишат от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

Когато сте си вкъщи, кучето ви вероятно е по-отпуснато, спокойно и се чувства удобно. То знае къде е и какво се случва около него. В това познато пространство четириногото може необезпокоявано да се съсредоточи върху усвояването на нови и по-предизвикателни за него умения. Поставено в непозната или разсейваща среда, то може да се нуждае от допълнителна подкрепа, за да покаже всички неща, на които е способно.

куче разходка паркСнимка: iStock

Обърнете внимание на нивата на разсейване

Точно както не бихте очаквали от дете, което е в детската градина, да сметне сложни трицифрени суми, така и няма как да очаквате от домашния си любимец да научи трикове и команди, които не са съобразени с неговата възраст и ниво на обучение. 

Професионалните треньори съветват винаги да започвате обучението на домашния си любимец в зона с минимално разсейване. Това ще даде възможност на животното да се фокусира и съсредоточи върху вас. Щом тренирате достатъчно пъти дадена команда у дома, можете да започнете да работите върху това умение и в по-шумна обстановка като близкия парк.

куче паркСнимка: iStock

Когато практикувате дадена команда в по-разсейваща среда, бъдете готови да окажете допълнителна подкрепа на животното с повече похвали и лакомства. Бъдете търпеливи при първите няколко повторения – след известно време кучето ви само ще се досети, че вече е усвоило това умение у дома.

Погледнете отвъд ината

Обучението на едно куче изисква много търпение. Неизбежно има моменти, които ви карат да се обезсърчите и да се замислите – дали правя нещата правилно? Много хора бъркат липсата на разбиране у четириногото или неспособността му да се съсредоточи на фона на разсейването, за инат. Истината е, че ако питомецът ви понякога не прави това, което искате от него, зад отказа му има и други възможни причини. Много вероятно е степента на подсилване (колко често го награждавате) да е твърде ниска, нивото на разсейване – твърде високо и/или домашният ви любимец все още не разбира напълно какво се иска от него.

Важно е да помните, че кучетата искат да угодят на стопаните си, те са готови да учат нови неща, така че отказът на питомеца ви от дадено поведение трябва да бъде внимателно обмислен. 

куче паркСнимка: iStock

Умишлено увеличаване на разсейването

Всички искаме домашните ни любимци да ни слушат – където и да се намираме. Но това не е нещо, което може да се случи за една нощ. Важно е бавно и умишлено да увеличавате нивото на разсейване. Помислете – кое е това, което въздейства най-силно на кучето ви? За някои това може да е гледката на други четириноги или близостта до хора, докато на други кучета може да им е по-трудно да се съсредоточат, когато наоколо има нещо за ядене или малки животни като катерици, например. А при някои домашни любимци – комбинация от всичко изброено.

Постепенно изграждайте комфорта на домашния си любимец и не падайте духом – в крайна сметка в даден момент четириногото ще стане достатъчно опитно и уверено при изпълнение на командите ви. 

куче оживено мястоСнимка: iStock

 

Виж още