Защо кучето ми се протяга, когато ме види?

куче разтягане Снимка: iStock

К учетата ни дават много знаци, за да обяснят какво мислят и чувстват. Някои намеци са очевидни, като например махането с опашка е израз на щастие. Въпреки това, ако четириногият ви другар многократно се навежда и протяга, когато ви види, може би се чудите – защо изразява радостта си по този начин?

И така, защо кучето ми се протяга, когато ме види?

Кучетата се протягат по много причини, повечето от които са съвсем безобидни и не са повод за безпокойство. Ето някои от тях:

  • Кучето ви приканва да поиграете

Току-що се прибирате от работа, а вашето куче развълнувано ви поздравява? Подскача около вас, а след това се покланя пред вас, заемайки „поза лък“ – предните крака изпънати напред, а задницата – високо във въздуха. Ако домашният ви любимец направи този жест, това означава, че иска да играе с вас. За това най-доброто, което можете да направите, е да го почешете зад ушите и да хвърлите любимата му играчка – дори да имате едва няколко минути! 

куче разтяганеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви се протяга, за да се събуди

Няма нищо по-добро от утринното разтягане! Или това след сладка следобедна дрямка, нали? Ако вашият домашен любимец се протегне пред вас, той вероятно кротко е релаксирал до момента и иска да се събуди. 

Без значение дали е сутрешно или следобедно разтягане, обикновено то включва и други очарователни маниери. Кучето ви може да направи едно бързо разклащане на тялото, както и няколко прозявания. Някои четириноги имат цяла сутрешна рутина за разтягане, включително търкаляне или пълзене по корем, докато махат с опашка. 

  • Домашният ви любимец ви поздравява

Ако кучето ви не ви дава други сигнали, че иска да играе и не е сутрин, той може да се протяга, за да ви каже „здравей“. Поклонът за поздрав е подобен на този за игра, въпреки че лактите на животното не опират пода. 

куче разтяганеСнимка: iStock

Имаме ли причини за притеснение, ако кучето ни многократно се протяга, когато ни види?

Разтягането обикновено не е повод за безпокойство. Въпреки това, ако вашият питомец се протяга често или трепери, докато го прави, може да има основно заболяване. 

Задайте си следните въпроси:

  • Кога кучето ви започна да се разтяга повече? Дали нещо в ежедневието му не е различно?
  • Има ли определено време, когато питомецът ви се разтяга? Дали не го прави след определена дейност?
  • Забелязвате ли други симптоми или признаци, че се случва нещо? Дали животното яде по-малко, издава ли звук, когато се протяга или се държи необичайно?

Ако подозирате, че нещо се случва с вашето кученце, обърнете внимание на всички промени в поведението му. Някои от по-сериозните причини, свързани с разтягането на кучето ви, може да включват:

  • Тревожност

Когато ние изпитваме безпокойство, обикновено тялото ни се напряга. По същия начин, четириногите ни другари могат да се разтягат, за да се освободят от свързаното със стреса напрежение в тялото си. 

куче разтяганеСнимка: iStock

  • Разтягане на задните крака

Протягането на задните крака на кучетата не е непременно знак, че имате причина за безпокойство. Въпреки това, възможно е животното да има проблеми с тазобедрената става, особено ако е придобило този навик наскоро. Може да забележите този тип разтягане, ако вашето кученце е по-възрастно, особено ако има остеоартрит.

  • Разтягане поради коремни проблеми

Кучета, които изпитват коремни проблеми може да се опитат да намалят натиска върху стомашните си мускули чрез протягане. Ако забележите, че питомецът ви разтяга корема си, това може да е ранен признак на панкреатит. Можете да проверите, като внимателно докоснете корема на домашния си любимец, за да проверите дали е подут или показва, че изпитва болка.

  • Разтягане при възрастните кучета

По-възрастните кучета се разтягат повече, защото костите и ставите им са по-болезнени.

куче разтяганеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата са толкова активни сутрин

15 причини защо кучето е най-добрият ни приятел

Виж още