Защо кучетата са толкова активни сутрин

куче Снимка: iStock

Д обре позната на всеки стопанин на куче картинка - влажният, мокър нос на любимеца ни всяка сутрин, докато той се опитва да ни „събуди“, най-често след иззвъняването на алармата за ставане. А на ентусиазма, радостта и хиперактивността му – можем само да завидим. Да, сякаш няма по-щастливо животно на света от кучето ни, независимо от часа за ставане – то винаги е на линия!

Някога задавали ли сте си въпроса защо кучето е толкова радостно и ентусиазирано сутрин? Дали това му екзалтирано поведение се дължи единствено на факта, че му се излиза, гладно или…ами просто се радва да ни види? 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви най-честите причини, които карат четириногия ни приятел да бъде толкова активен сутрин. Някои от тях определено си заслужават да се замислите над тях: 

Dogsandcats.bg
  • Радостно вълнение

Понякога причината, поради която домашният ни любимец е толкова щастлив и развълнуван сутрин е, че той искрено се радва да ни види будни! Да, може да ви звучи смешно, но сутрин с отварянето на очите си, след като е бил „сам“ през нощта, за любимеца ни няма нищо по-прекрасно на света от това, да ни види. Ако прекаленият му ентусиазъм и превъзбуда ви притесняват, опитайте се да успокоите твърде бурните му опити да ви демонстрира колко много сте му липсвали цяла нощ!

  • Тревожност при раздяла

Ако често оставяте домашния си любимец сам, той несъзнателно може да е развил състояние, наречено „тревожност при раздяла“. Ще познаете, че се касае за този поведенчески проблем, ако кучето не може да заспи на тъмно или се буди често, за да провери дали сте там често. Добре е да помислите за прилагане на различни техники, с които да подсилите доверието на домашния си любимец към вас, както и занимания през деня, за да не се чувства той самотен докато ви няма.

  • Търсене на внимание

Ако сте насърчавали по някакъв начин поведението на любимеца си сутрин и той, да кажем, е получил лакомство или похвала, защото е скочил на леглото, той ще повтаря това поведение с цел да заслужи отново благоволението ви. Допълнителните лакомства и внимание са нещо, заради което кучето би направило всичко – добре е да го знаете!

кучеСнимка: iStock

  • Трябва да отиде до тоалетна

Една от основните причини, поради които любимецът ви може би става твърде енергичен сутрин е, защото не може повече да стиска и се нуждае по-бързо от разходка, за да се облекчи. Това поведение е характерно за по-малките или подрастващи животни, ще го познаете и по това, че веднага щом го пуснете навън, кучето веднага се изходи. Ако тази ситуация се случва всеки ден и то рано, може би е добра идея да изведете за малко любимеца си преди лягане – за да не се налага да чака до сутринта.

  • Гладно е

Ако храните кучето си по-рано (преди 17-18 часа), то може би изпитва глад на сутринта и това е причината да иска така възторжено да ви приветства за добро утро. Ако ентусиазираното му поведение ви пречи да се наспите, можете да помислите за по-късна вечеря, например.

Неслучайно за кучето се казва, че е най-добрият приятел на човека.

Именно защото е най-щастливо да е около вас, най-често то е толкова ентусиазирано сутрин. И ако не се касае за някоя от другите възможности, най-вероятната причина домашният ви любимец да е толкова активен в тази част на деня е именно тази – той просто е радостен да ви види и да започне деня с вас.

Какво по-хубаво от това, нали?

 

Вижте още:

Колко наистина помнят кучетата

Усеща ли кучето ви, когато сте играли с други животни

Виж още