Защо кучето ми тича, след като се изходи?

куче изпражнения Снимка: iStock

К учето ви сякаш няма търпение да се затича веднага щом отиде до тоалетна? Въпреки че няма научни изследвания по темата (все още!), експертите имат някои теории относно това странно поведение на четириногите ни другари, включително хигиена, маркиране на територия и факта, че бягането след изхождане може би просто ги кара да се чувстват добре!

Домашните ни любимци имат различни ритуали, свързани с ходенето по малка или голяма нужда, които са объркващи за нас, но важни за самите тях. Някои животни кръжат преди уриниране или дефекация, други – драскат по земята след изхождане. А трети сякаш се ентусиазират прекомерно, след като са се облекчили. Ако и вашият четириног другар тича наоколо, след като се е изходил, вероятно сте прекарали доста време, чудейки се защо. За съжаление отговорът е, че няма как да знаем със сигурност, тъй като има много малко проведени проучвания по темата. Има обаче няколко теории, които ви предлагаме да разгледаме заедно.

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Тичането е приятно!

Понякога отговорът се крие в най-простото обяснение! Домашният ви любимец може би тича наоколо, защото се чувства облекчен след изхождане, особено ако се е налагало да се стиска известно време. 

Dogsandcats.bg

В допълнение, много четириноги намират тичането за забавна дейност, която им носи удоволствие без това да е свързано непременно хигиенните им навици. Възможно е хората просто да забелязват тичането повече, когато е свързано с дефекация, дори ако четириногото като цяло обича да е в движение.

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Чувство на радост от добре свършената работа?

Много стопани на четириноги използват положително подсилване, за да обучат домашните си любимци (метод, който се смята за най-ефективният и работещ). Ако косматият ви другар е бил награждаван (с лакомства, играчки или похвали) за това, че е свършил нуждите си навън в миналото, той може да е запазил положителната асоциация с акта и това да предизвиква вълнението.

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Движението премахва остатъците

Тази теория определено е по-малко сладка спрямо предишната. Истината обаче е, че е напълно възможна. Ако ви се е случвало да забележите малки парченца фекална материя, закрепила се около ануса на питомеца ви, то знаете добре за какво говорим. И макар това да се случва по-често при дългокосместите кучета (по очевидни причини!), нито един домашен любимец не е застрахован!

куче изпражненияСнимка: iStock

Е, един бърз спринт след изхождане може да помогне на четириногото да се отърве от тези неприятни остатъци. А ако това действително е причината, то можем само да сме му благодарни, че ни спестява усилието да го почистим ние! Което, вярваме, че ще се съгласите, си заслужава едно допълнително лакомство!

  • Маркиране на територия

Много от по-сложните ритуали при изхождане при кучетата са свързани с маркиране на територия. Четириногите имат ароматни жлези, разположени на възглавничките на лапите си, а тичането наоколо им помага да разпръснат аромата си в зоните, където току що са ходили до тоалетна. По този начин животните „претендират“ за съответната територия. И макар това действие да е доста безполезно в живота на съвременното домашно куче, няма как да го обясним на любимеца си, нали?

куче изпражненияСнимка: iStock

В заключение, към момента няма официално научно изследване, което да разглежда въпроса защо някои кучета тичат наоколо, след като отидат до тоалетна по голяма нужда. Има обаче някои работещи теории, включително факта, че може би това кара животното да се чувства добре. Или че това поведение е затвърдено в миналото, служи за маркиране на територия или помага за премахване на фекалната материя от задните части на животното. 

Виж още