Защо кучето ми уринира на дивана у дома, въпреки че ходило до тоалетна навън?

куче диван урина Снимка: iStock

В ъпрос на читател: Кучето ми пишка на дивана, въпреки че е било разхождано и е свършило нещата си навън. На какво се дължи това и какво можем да направим, за да го отучим? Когато има човек при нея, не го прави. Животното е на 10 години.

Кучета, които са обучени на хигиенни навици и уринират на нежелани места, е вероятно да го правят, за да маркират територия. Възможно е и да се касае за покорно уриниране, при което животното се изпуска поради страх или безпокойство. 

Обикновено това е поведенчески проблем, но преди да направите каквото и да е, добре е да заведете животното на ветеринарен лекар, за да се изключат всякакви медицински причини. 

куче уринаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Покорното уриниране се среща по-често при млади кученца, които към момента изграждат хигиенни навици. При възрастните домашни любимци (10 плюс години, като зависи от породата), то може да бъде предизвикано от следните тригери:

 • Силни и ядосани гласове 
 • Човек, който се приближава/поздравява
 • Смущение като рев на сирени

В този случай кучето обикновено заема покорна поза, леко приклекнало, с прибрана опашка или се преобръща по гръб, разкривайки корема си. Ако кучето ви се изпуска, когато играе или го поздравяват, но няма покорна поза на тялото, то може да уринира от вълнение. В случай, че домашният ви любимец не показва нито един от тези симптоми, той може да уринира, за да маркира територията си. 

Защо кучето уринира точно върху дивана?

Ако кучето е напълно обучено да ходи до тоалетна навън и наскоро е започнал да уринира на дивана ви (или върху някоя конкретна мебел, където вие прекарвате времето си), трябва да оцените средата и да помислите – какви промени може да са предизвикали това поведение? 

куче диван уринаСнимка: iStock

Потенциалните медицински и поведенчески причини, които могат да накарат питомеца ви да уринира на дивана, включват:

 • Болест
 • Териториална маркировка
 • Инконтиненция
 • Покорно поведение или безпокойство
 • Други кучета

Болест 

Кучето ви може да страда от заболяване като камъни в пикочния мехур или инфекция на пикочните пътища, диабет или бъбречно заболяване. Ако домашният ви любимец е свикнал да върши нуждите си навън и внезапно започне да го прави и на дивана, въпреки че е бил разходен преди това, наблюдавайте поведението му. Следете колко вода пие на ден – прекомерната жажда може да означава наличие на здравословен проблем.

куче пикаеСнимка: iStock

Териториално маркиране

Доминиращото куче може да уринира на дивана ви като начин да се утвърди. По този начин животното маркира територия и ще продължи да го прави, докато чувства, че тя е застрашена. Много хора вярват, че стерилизирането или кастрирането на домашния им любимец ще прекрати териториалното маркиране, но това не е непременно така. 

Инконтиненция

С напредването на възрастта кучето ви може да започне да страда от инконтиненция. Това е състояние, което влияе на способността на животното да контролира урината си. И то се изпуска неволно. 

Инконтиненцията обикновено се появява, когато кучето ви е отпуснато, обикновено по време на сън. След като се диагностицира от ветеринарния ви лекар, на питомеца ви ще му бъде назначено лечение, което варира в зависимост от основния проблем.  

куче диван уринаСнимка: iStock

Покорно поведение или безпокойство

Някои кучета, които страдат от тревожност, може да уринират върху дивана ви, когато влезете в стаята или застанете зад тях. Това се случва по-често при животни, които се преживели травматични събития в миналото. 

Домашни любимци, които страдат от безпокойство при раздяла (изживяват тежко периодите, когато остават сами без компанията на собственика си), могат да уринират на дивана, защото са стресирани от напускането на стопанина си. Тук отново е необходима намесата на поведенчески специалист.

Други кучета

Понякога ревността може да бъде мотивиращ фактор за едно куче да уринира на дивана ви. Четириноги, които са свикнали да бъдат единствени, може да заявяват претенциите си и да действат, като уринират на дивана ви.

Какво да направите, ако кучето ви уринира на дивана

Ако подозирате, че медицински проблем кара кучето ви да уринира на дивана – инфекция на пикочния мехур, на пикочните пътища или диабет, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Специалистът ще извърши диагностични тестове, за да определи точната причина за проблема на домашния ви любимец. 

куче диван уринаСнимка: iStock

След като диагнозата бъде определена, вашият ветеринарен лекар ще обсъди с вас възможни планове за лечение. Обикновено се предписват лекарства и може да се препоръчат възможни промени в диетата. 

Кучетата, страдащи от инконтиненция, може да имат бактериална инфекция, причиняваща изпускане на урина. В този случай се предписват антибиотици.

Собствениците на кучета, при които има поведенчески проблеми като териториално маркиране, покорно поведение или безпокойство, е най-добре да се обърнат към професионален дресьор или поведенчески специалист.  

Уринирането на дивана е поведение, което не бива да бъде неглижирано, особено ако домашният ви любимец го прави в опит да привлече вниманието ви. Докато тече обучението можете да:

 • Почистите старателно замърсените участъци с препарат, предназначен за елиминира миризмата на урина;
 • Направите предварително замърсените зони недостъпни или непривлекателни за кучето си – дайте му храна или поставете любими играчки на кучето си на дивана – обикновено четириногите не уринират на местата, където се хранят;
 • Дръжте предмети, които могат да отключат маркиране извън обсега на кучето си. Това включва вещи на гости и нови покупки.
 • Наблюдавайте кучето си, когато е на закрито за признаци, че мисли за уриниране и реагирайте, като спокойно го изведете навън. 
 • Ако кучето ви маркира от безпокойство, говорете с ветеринарния си лекар дали няма подходящи лекарства, които да го успокоят. 

Консултирайте се със специалист по поведение на животните за помощ при разрешаването на проблемите с маркирането.

куче диван уринаСнимка: iStock

 

 

Виж още