Защо кучето ми вие, когато се прибирам у дома?

куче вие Снимка: iStock

К ато собственици на кучета винаги оценяваме топлото посрещане, когато се прибираме у дома! Но понякога прекомерно ентусиазираните поздрави като виене, например, могат да дойдат в повече. Ако ви се иска домашният ви любимец да не е чак толкова шумен, да запазите добри отношения със съседите и да съхраните разума си, то може би се чудите: Защо кучето ми вие при посрещане и как мога да огранича това поведение?

За да ви помогнем да намерите облекчение на проблема, предлагаме ви да проучим по-подробно четири възможни причини, поради които кучето ви вие, когато се прибирате у дома.

  • Реакция на звуци, идващи от вас

Виенето е дълбоко вкоренена черта, заимствана от вълчите предци на кучето ви. В дивата природа тази вокализация е една от най-често срещаните при общуване. Дивите животни могат да извият по приятелски начин, за да споделят локацията си и така да се обедини глутницата или да използват воя си, за да отблъснат потенциални неприятели.

куче виеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Същият принцип може да работи и, когато се приберете у дома. Ако сте с кола и при самото заключване животното започва да вие, това може да е отговор на шума. Воят вероятно ще е кратък, а същото се отнася и ако има звук при слизане от асансьора, например. 

  • Кучето се радва да ви види

Кучетата са най-добрите приятели на човека и обратно. Не бива да сте изненадани, че косматият ви другар е искрено развълнуван, когато се приберете у дома. В неговия свят вие сте център – с вас е свързано времето за игра, хранене, гушкане и награди, които могат да развълнуват всеки домашен любимец!

  • Има нужда от нещо

Виенето може да показва и, че кучето иска нещо от вас. Помислете – дали не е време за разходка или вечеря. А е възможно и несъзнателно да сте насърчили това поведение – ако веднага след прибиране сте дали на животното лакомство, това може да се превърне в рутина, защото то свързва виенето с награда. 

куче виеСнимка: iStock

  • Кучето ви е болно или страда от безпокойство при раздяла

Болест или безпокойство при раздяла рядко са причина кучетата да вият, но все пак не можем да ги изключим като възможност. 

В този случай като начало говорете със съседите си, за да проверите дали това се случва през целия ден или само във времето, когато се прибирате. Свържете се с ветеринарния си лекар, за да изключите стрес, депресия или физическо заболяване, допринасящи за виенето. Специалистът може да ви помогне да идентифицирате проблема и да предложи лечение, съвет или насочване към поведенчески експерт.

куче пееСнимка: iStock

Кои породи кучета вият най-много?

Всички кучета могат да вият, но някои породи са по-склонни към този тип вокализация от други. Тъй като това е наследствена реакция от техните предци, четириногите, които са по-близо до вълците, често показват по-често подобни вокални реакции.

Проучванията показват, че древни породи като Хъски, Чау Чау и Шар Пей често реагират на вълчи вой с подобен на него в сравнение с по-съвременните свои събратя. Възрастта също може да играе роля, тъй като по-старите животни са по-склонни да вият.

В заключение, макар че може да изисква експертна намеса, често можете да предприемете прости стъпки, за да се справите с виенето на кучето ви. Ако го прави само когато се прибирате у дома, положете допълнителни усилия да се погрижите за нуждите му, преди да тръгнете.

куче виеСнимка: iStock

 

Виж още