Защо кучето ни се взира през прозореца

куче прозорец Снимка: iStock

Н якои кучета го правят по-често от други, но е факт, че домашните ни любимци могат сякаш с часове да се взират през прозореца. Защо обаче го правят – какво виждат, наблюдават ли конкретен обект или се опитват по своя си начин да ни кажат нещо? 

Защо кучето ми гледа през прозореца?

Възможните причини домашният ви любимец да се взира през прозореца са няколко, като най-честите от тях са:

  • Кучето ви иска да излезе навън

Една от най-вероятните причини, поради които домашният ви любимец може да прекара часове пред прозореца или стъклената врата на балкона е, че може би му се излиза навън. 

  • Чува или вижда други животни отвън

Ако животното не стои статично, взирайки се през прозореца, а мърда ушите или носа си леко, може би то чува или вижда други кучета, котки или животни отвън, които привличат вниманието му. Можете да сте сигурни, че се касае за тази ситуация, ако домашният ви любимец обича да застава до прозореца в по-оживените часове от деня.

куче прозорецСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Усеща дискомфорт

Най-често това се случва през лятото, когато в стаята е твърде топло или задушно. Тогава кучето сякаш ни „дава знак“ да отворим прозореца, което според неговото възприятие, ще донесе така желаното разхлаждане.

  • Вашето куче харесва как се чувства до прозореца

Една от причините домашният ни любимец да може да прекара часове пред прозореца (най-често – леко допирайки влажния си нос до стъклото му), взирайки се навън е, че той просто харесва усещането да стои до него. Може би защото му е малко по-хладно, например. А може и да му се струва забавно да се крие под пердето…

  • Кучето се усеща защитено

Ако живеете на шумна или оживена улица, а кучето ви често лае през прозореца, това може би е неговият начин да демонстрира, че се чувства защитено.

Нужно ли е да правите нещо, когато кучето ви гледа през прозореца?

Ако кучето ви не пречи на никого и изглежда му харесва да стои до прозореца и да наблюдава случващото се навън през призмата на собствените си възприятия за света, най-логичното би било просто да го оставите да продължи да го прави. Не мислите ли?

куче прозорецСнимка: iStock

Защо кучето ми гледа през прозореца, когато си тръгвам?

Ако сте ставали свидетели на това как след като излезете от дома си кучето ви буквално се „залепя“ за прозореца, значи може би се касае за безпокойство или тревожност в следствие на раздялата ви. Това е начин животното да ви каже, че ще му липсвате. И гарантирано – да прободи вина у вас, че го оставяте само, дори и за малко. 

За някои стопани взирането на домашните любимци през прозореца може да се стори странен и нелогичен навик – в крайна сметка, ако живеете на висок етаж в блок кучето едва ли може да види нещо чак толкова интересно навън, нали? Оказва се обаче, че и зад това поведение на четириногия ни приятел стоят определени причини. За това – ако не ви пречи, не му пречете и вие!

 

Вижте още:

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

 

 

Виж още