Защо кучето обича да дремва под завивката ни

куче Снимка: iStock

З а тези стопани на кучета, които са свикнали домашните им любимци да подремват при тях за през нощта, отдавна не е изненада желанието на кучето им буквално да се „завие“ при тях под завивките. Понякога косматия ни приятел може да прекара часове под одеялото. Трябва ли това поведение на кучето да ни тревожи и безопасно ли е то за него?

  • Някои породи са по-склонни от други 

Ако живеете с Джак Ръсел или друг вид териер, както и с Дакел, то със сигурност „ровенето“ и „завиването“ на домашния ви любимец не е нещо ново за вас. Оказва се – в исторически план поведението на представителите на тези породи има своето обяснение.

джак ръселСнимка: iStock

В миналото тези кучета са отглеждани главно за лов, а предназначението им е било да се провират в тесни пространства и дупки, за да гонят гризачите и другите вредители от тях. Това ги кара до днес да изпитват комфорт и чувство за безопасност под тъмна и уютна завивка. 

Dogsandcats.bg

Подобно поведение се наблюдава и при Хъскитата и отново е свързано с навиците, останали им от техните предци от Арктика, които са копали дупки в снега и са се сгушвали в тях за изолация срещу студа.

Въпреки че териерите, Дакелите и Сибирското Хъски най-често обичат да се „заравят“, криейки се под завивките ни, подобни навици се наблюдават и при други породи.

  • Генетика и история 

Ще се учудите колко голяма част от реакциите и инстинктите, които проявяват представителите на някои породи кучета днес, са свързани с начините на поведение на техните предци. Това „заравяне“ под завивките и одеялата на някои четириноги е точно такъв пример. 

Погледнато в исторически план, предците на опитоменото куче са нощували в тунели и пещери, за да предпазват себе си и малките си от хищници и лошото време. Това поведение, закодирано дълбоко в ДНК-то на днешните кучета, ги кара интуитивно да търсят комфорт в пространства, които свързват с уюта на бърлога. 

завито кучеСнимка: iStock

Свикнали да живеят в глутница в миналото, домашните ни любимци подсъзнателно са склонни да се стремят към топлината и чувството за сигурност, произтичащи от допира до човешките „членове на глутницата”. За това и обичат да се сгушват в стопаните си или под одеялата, които ухаят успокояващо на човеците им.

  • Почивка от задълженията на пазач

Сред другите възможни причини защо домашният ви любимец обича да подремва под завивките ви е, че той има нужда да се „изключи“ за малко от случващото се около него. Кучето възприема за своя работа и задължение да следи всичко, което се случва в дома ви, за да може да ви предпази при евентуална възникнала опасност. Когато се скрие под одеялото то буквано си почива от тази бдителност.

  • Защита при бури и фойерверки  

Когато е удобно сгушено под завивките ви, кучето поставя бариера между себе си и някои стресиращи обстоятелства и явления, които се случват навън. Това могат да са гръмотевични бури или заря. (Как да успокоим кучето си при буря – четете ТУК)

Имаме ли причини за безпокойство?

Като стопани на кучета, които често обичат да подремват под юргана или завивката ни, няма как да не си зададем въпроса – безопасно ли е това за домашния ни любимец? Отговорът е – в по-голямата си част – да. 

Здравите възрастни кучета имат добре развита терморегулация – тоест, ако им стане твърде горещо под одеялото те инстинктивно ще се отвият. Важно е да имат лесен изход от своите „бърлоги“. 

куче под завивкаСнимка: iStock

При представителите на някои породи, които имат проблеми с дишането като брахиоцефалните – Мопс, Английски и Френски булдог, може да се окаже малко по-важно да следите дали кучето ви може да си поеме добре въздух под одеялото, където се е скрило. Ако домашният ви любимец има друг респираторен проблем, добре е да не залагате на твърде тежки завивки, за да сведете до минимум възможността за прегряване.

Кое одеяло е безопасно и кое – не?

Ако домашният ви любимец често обича да подремва под завивките ви, то е добре да помислите при избора им по-внимателно. Преценете фактори като това, че прекалено голямо одеяло би могло да попречи на кучето ви да се „измуши“ от бърлогата си, ако му стане твърде горещо. Юрган с много джобове пък, може да се превърне в „капан“ за по-дребни кучета и те панически да се оплетат в него, опитвайки се да се измъкнат от „скривалището си“. Плетените одеяла и покривала тип „мрежа“ също не се препоръчват, защото ако се опита да рови в тях, доста е вероятно кучето да си закачи някой нокът. 

Експертите препоръчват да се избират покривала за легло, изработени от дишащи, трудно дъвчащи се тъкани.

Обикновено криенето под одеяло или завивка не е причина за притеснение, а нормално поведение при някои кучета

Ако обаче "заряването" ви изглежда натрапчиво и е съчетано със задъхване и скимтене, значи може да се касае за друг поведенчески проблем, свързан с тревожност при раздяла. Това значи, че животното търси начин да освободи натрупан стрес или напрежение. Можете да му помогнете, като му осигурите достатъчно упражнения, физическа и умствена стимулация, особено ако ви предстои да го оставите само за по-продължителен период от време. 

Вижте още:

Защо кучетата ядат трева

Защо кучетата вият

Защо кучетата душат дупетата си

Виж още