Защо кучето обича да спи в дрехите ви

куче Снимка: iStock

М оже би сте от тези хора, които нямат нищо против в дома им да цари лека бъркотия. Или може би имате деца, което значи, че искате или не, винаги у вас е малко разхвърляно. Възможно е и просто да имате вместо кош, определен ъгъл в стаята си, където да „складирате“ мръсното пране. 

Независимо дали сте сред най-подредените хора или по-скоро сте любители на хаоса, кучето ви винаги ще намери къде сте захвърлили или забравили някоя своя дреха и ще се разположи върху нея. А често можете да заварите и косматия си приятел кротко да подремва, уютно сгушен в панталона, чорапите, пуловера и дори бельото ви. 

Защо кучетата обичат да се спят върху дрехите на стопанина си?

  • Липсвате им

Обонянието е едно от най-силните сетива на домашните ни любимци. За това е достатъчно кучето ви само да помирише дрехите ви, за да получи информация за това къде сте ходили и дори – какво сте яли през деня. Косматият ви приятел може да различи вашия аромат в тълпата, а ако ви харесва (в което не се и съмняваме), той ще обича и начина, по който миришете. Мръсните ви дрехи са пълни с потта и аромата ви, а това е в пъти по-интересно за кучето от чистото ви пране. 

Ако кучето ви спи върху дрехите ви, докато не сте у дома или, например, работите в другата стая, може би му липсвате. Животното използва вашия аромат, за да се чувства постоянно по-близо до вас. 

Dogsandcats.bg

Установено е, че някои четириноги седят върху дрехите на стопаните си и хленчат, преживявайки отсъствието им, като могат да го правят с часове. Точно както и бебетата, домашният ви любимец се вкопчва в нещо познато, което да му даде чувство на спокойствие и сигурност. 

Ароматите, с които са пропити дрехите ви, са свързани с информация и спомени, така че вашият миризлив стар суитчър е най-любимото място за дрямка на кучето ви – в това можете да се сигурни!

  • Човешките дрехи са удобни

Не само, че вашите дрехи миришат на вас, но те са и удобни за спане за кучето ви! Ние обичаме да носим меки, пухкави и комфортни материи, които рядко присъстват в изработката на облеклата за домашни любимциНапълно е възможно четириногият ви приятел да търси комфорт, като се сгуши във вълнения ви пуловер или плетена жилетка, например. 

Същото важи и, ако имате подове с по-твърда дървесина, на които сте разпръснали небрежно дрехите си за пране – няма начин кучето ви да не предпочете да полегне върху тях. 

кучеСнимка: iStock

Съществува и теория, според която кучето ви може да се опитва да разпръсне и своя аромат чрез вашите дрехи. Това, разбира се, се случва на много по-фино ниво от маркирането на територия навън.

  • Насърчаване на поведението

Повечето стопани на домашни любимци нямат проблем с това косматите им приятели да седят или лежат върху дрехите им – особено ако те са отделени за пране. Но често пъти, освен върху мръсните ви тениски и пуловери, кучетата са склонни да подремват и върху чистото пране, което буквално преди минути сте извадили от пералната си машина. Или да ляга в дрехите ви, докато не сте вкъщи.

При кучетата в сила е правилото, че ако не смятат, че едно поведение е лошо, то те приемат, че имат „зелена светлина“ и окуражени от липсата на забрани ще продължат да го правят. 

кучеСнимка: iStock

Да, вашето куче може да ви липсва, когато сте навън, както и вие му липсвате, но за никого не е приятно да е оставил вечерния си тоалет на спалнята, а да го намери целия в косми и измачкан, нали?

Какво можем да направим?

Можете да отделите някоя своя по-стара дреха, която да предназначите само за домашния ви любимец и която да гушка докато не сте наблизо. Това може да е стара тениска, пуловер или блуза – важното е да е с вашия аромат. По-официалните си и скъпи дрехи пък, задължително подреждайте на закачалки в гардероба, до където животното няма достъп. 

кучеСнимка: iStock

Няма нищо лошо в бъркотията, стига вие и домашният ви любимец да сте щастливи заедно! Е, за всеки случай – по-добре е да приберете хубавия си нов и скъп кашмирен пуловер в гардероба. В крайна сметка – и старата ви вълнена жилетка „за вкъщи“ е също толкова „фина“ материя, що се отнася до комфорта на кучето ви, нали?

 

Вижте още:

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Защо кучето копае и драска в леглото си

 

Виж още