Защо кучето ревнува, когато целунете половинката си

куче двойка Снимка: iStock

А ко кучето ви проявява признаци на ревност всеки път, когато целунете или покажете с друг жест близост на половинката си, то за това си има причина. Всъщност, няколко. 

  • Кучето ви иска внимание

Причината, поради която кучето ви го прави, може да е, защото иска внимание за себе си. Ако сте склонни да фокусирате погледа си към четириногото мигновено, щом започне да показва признаци на ревност – опита се да се намърда между вас двамата, например, то вероятно се касае за този сценарий. 

куче двойкаСнимка: iStock

В този случай би било полезно да се опитате да избягвате да награждавате домашния си любимец с допълнително внимание, когато започне да ревнува, за да игнорирате това му поведение. В противен случай животното ще научи, че ако иска внимание, то всичко, което трябва да направи, е да ревнува и съответно – да лае.

Dogsandcats.bg
  • Вашето куче не разбира какво правите

Причината за поведението на домашния ви любимец може да се дължи и на факта, че то е объркано и не разбира защо вие се целувате. Това би било по-вероятно, ако животното показва признаци на объркване или тревожност, докато демонстрирате близост с половинката си.

  • Насърчаване на поведението

Може да се окаже, че вашето куче е научило, че поведението му се възнаграждава. Ако сте склонни да давате на четириногото си приятелче неща като играчки, лакомства или допълнително внимание, когато го прави, то вероятно ще продължава, за да получава повече поощрения. 

куче двойкаСнимка: iStock

  • Кучето ви мисли, че сте в опасност

Възможно е домашният ви любимец да ревнува, защото мисли, че двамата с половинката ви всъщност… се карате. Да, правилно прочетохте! По същество кучетата ни не разбират целуването така, както ние. Ако животното показва заплашителен език на тялото или се опитва да ви накара да спрете, най-вероятно се касае именно за този сценарий. 

Какво да направя, ако кучето ми ревнува, когато целуна партньора си?

куче двойкаСнимка: iStock

По-долу са някои опции, които имате, за да се справите с това поведение на домашния си любимец. 

  • Разсейте го

Една от възможностите е да разсеете кучето си, когато с любимия ви човек се целувате. Нещата, които можете да му дадете, включват играчки, кокалчета или пъзели.

  • Избягвайте да го награждавате

Както споменахме малко по-горе, може да се окаже, че домашният ви любимец е научил, че това поведение се възнаграждава. В този случай би помогнало да възнаграждавате кучето си, когато се държи така, както искате, като същевременно избягвате да му давате лакомства или допълнително внимание, когато не го прави.

Вижте още: Защо кучето ми предпочита партньора ми пред мен?

 

 

Виж още