Защо кучето ми предпочита партньора ми пред мен?

куче двойка Снимка: iStock

Х раните кучето си. Извеждате го на разходка – първо сутрин, а след това и вечер. Всеки ден. Носите отговорност за подстригване, разресване и посещения при ветеринарен лекар за прегледи и обезпаразитяване. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че вие сте не само човекът, който полага най-много грижи и отделя голяма част от времето си, за да се увери, че четириногото получава всичко, от което има нужда. Така че, логично е да се зачудите защо сякаш ви изглежда, че косматият ви другар сякаш обича партньора ви малко повече... Или може би доста повече!

Темперамент

Понякога една привидно неоправдана привързаност между куче и човек е просто лишена от логика. Колкото и да я търсим. 

„Тъй като са бозайници, домашните ни любимци се раждат със свой темперамент“, коментира д-р Джоел Гавриеле-Голд, лицензиран клиничен психолог и автор на „Когато домашните любимци се намесят в отношенията между партньорите“.

куче двойкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

„Ако една двойка си вземе куче, може в последствие да открие, че животното има предпочитания към единия от двамата партньори, които проявява по-често. И това нерядко е свързано с темперамента на самото четириного, който е подобен на този на въпросната личност. Без значение дали говорим за по-спокоен, хипер или умерен нрав“, коментира още тя. 

Вярвате или не, това се случва доста често. И ако се замислите, има своята логика. Но фактът, че единият от двамата партньори в двойката си „кликва“ по-добре с темперамента на домашния любимец, не бива да е повод за ревност. 

Вместо това, по-скоро бъдете благодарни, че сте намерили куче, което се свързва на такова ниво с поне единия от вас. Търсете начини да участвате повече и да се ангажирате по-пълноценно, като междувременно работите върху себе си и изследвате честно собствените си качества. 

куче двойкаСнимка: iStock

Асоциации

„Кучетата ни са умни и имат безпогрешно усещане за добро и лошо ченге. Особено, когато прилагате тази система върху тях ежедневно“, коментира д-р Гавриеле-Голд. Или казано с други думи – домашните ни любимци бързо научават кой от вас казва по-често „не“, кой е по-забавният и кой е по-склонен да им позволи да нарушат правилата. И има голям шанс вашият космат другар да иска да се сгуши по-често то този, който му разрешава да скочи на мекия, топъл диван, вместо то онзи, който го кара да легне на студената маса в кабинета на ветеринарния лекар. 

Подобно на децата, кучетата са доста манипулативни същества – не го забравяйте! И понякога са склонни да ви накарат да се почувствате така, сякаш ви наказват за всичко „лошо“ в техните очи (най-често – посещения при ветеринарния лекар, къпане или отказ да им дадете още нещо за хапване), показвайки явни предпочитания към някой друг. 

двойкаСнимка: iStock

Не бива да се увличате в играта или да я оставяте да ви притеснява. Създайте достатъчно специални моменти с домашния си любимец, залагайки на обич, внимание и положителни асоциации. Е, да отделяте малко допълнително време за игри със сигурност не би навредило. 

Емоционални сигнали

Кучетата са не само много интелигентни и интуитивни, но и емоционални същества. И тъй като изпитват щастие и тъга, те са способни и на емпатия. Това също значи, че предаността на питомеца ви може да се промени с времето. Ако, например, една двойка се раздели, коментира д-р Гавриеле-Голд, иска или не, кучето може да се окаже в позиция, в която трябва да избере страна.

куче двойкаСнимка: iStock

Когато се разделите с половинката си, домашният ви любимец усеща разликата във вашето усещане спрямо другия човек и го разбира по свой си начин.

За това и то се привързва още по-силно към този, с когото остава. Проблем възниква, когато двойката не е приключила отношенията си добре и двамата партньори не са готови да се откажат от попечителството над кучето си. Тъй като животните могат и да пренасочват лоялността си, дори и да не се случи веднага, обикновено по-добрият вариант е четириногото да остане там, където е живяло до момента, вместо да бъде изведено от удобната му, позната среда. 

Познаването поражда презрение

В някои случаи и двамата партньори в двойката разхождат и хранят кучето еднакво, но то все пак предпочита единия пред другия. Често обяснението за това е съвсем просто. Ако, животното прекарва повече време у дома с единия човек, естествено е то ще е по-развълнувано при вида на другия.

Когато отсъстващият партньор възнаграждава това поведение – раздава лакомства и прегръдки при завръщането си, настъпва подсилване на тази асоциация. 

кучеСнимка: iStock

Каква е тази миризма?

И накрая, не бива да забравяме за прословутото мощно обоняние на домашните ни любимци. Кучетата могат да развият симпатия или антипатия към човек въз основа на миризмата му. Пот, алкохол или феромони  - всичко влияе на начина, по който едно четириного възприема дадена личност. Така че е съвсем възможно семейният питомец да развие неприязън към единия партньор въз основа на неприятната му миризма.

Бързаме обаче да ви успокоим – не е нужно да носите парфюм за хамбургер, само за да накарате кучето си да ви харесва! Ароматът на привързаност обикновено върши работа.

двойка с кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Готово ли е детето ви за куче

Колко истинска е кучешката любов

Виж още