Защо кучето се държи като обезумяло след баня

игриво куче Снимка: iStock

Н а всеки стопанин на куче се е случвало да стане свидетел на меко казано странното поведение на домашния си любимец след баня. А то най-често включва търкане и въргаляне по земята, тичане из стаите, ръмжене като за игра и какво ли още не. И винаги това „обезумяло“ държание се проявява непосредствено след като сте изкъпали косматия си приятел, нали?

Оказва се, то има своето научно определение – FRAP (Frenetic Random Activity Period) или Френетичен (възторжен, буен, ентусиазиран) период на произволна активност.

Има много теории за причините, поради които възниква това състояние на временно „обезумяване“ при кучетата. И макар не всички те да са доказани, сами ще се уверите, че звучат доста правдоподобно. Предлагаме ви да се запознаете с 5 от тях:

1. Освобождаване на задържана енергия

Знаете какъв е адреналина, който получаваме след като сме направили нещо страшно, нали? Или онова чувство – сякаш ви „олеква“, което се получава след като сте изнесли реч или презентация публично. Или пък сте се осмелили да заговорите чаровния непознат в метрото до вас? Имате усещането, че сякаш кипите от енергия, може и да ви идва да подскачате, танцувате и да се смеете. Докато се къпе вашето куче възприема банята си по същия начин – нещо, което трябва да изтърпи и от което иска да избяга, но не може. За това, когато успее да се освободи то иска да се „разтовари“ от цялата допълнителна енергия, която е събрало от седенето неподвижно по време на неприятна дейност. 

Dogsandcats.bg

2. Кучето се опитва да изсъхне

Без значение колко старателно и с колко различни кърпи подсушавате домашния си любимец след баня, той винаги остава леко влажен (освен ако не използвате професионален сешоар, разбира се). Точно както движението на горещия въздух при сушенето помага на косата ви да се изсуши, бягането от стая в стая или около къщата предизвиква достатъчен въздушен поток, за да ускори процеса на съхнене на козината на кучето ви. 

Дори четириноги, които са почитатели на плуването, не обичат да стоят мокри, освен ако навън не е горещ летен ден и влагата им помага да се охлаждат.

игриво кучеСнимка: iStock

3. Кучето иска обратно „неговия си“ аромат

За вас, разбира се, е далеч по-приятно домашният ви любимец да мирише на специалния кучешки шампоан или балсам, който сте му купили. Но ако зависи от кучето – то би предпочело да „ухае“ на кал, мръсотия или трева.

Стремежът да се слива със заобикалящата го среда животното носи естествено в ДНК-то си от своите предци, вълците. Това им е помагало да се промъкват по-лесно и близо до плячката си. Не забравяйте, че дори и вие да не усещате промяна в аромата на домашния си любимец, неговото обоняние е поне 10 000 пъти по-добро от нашето. 

4. Опитва се да изкара вода от ушите си

Колкото и внимателно да къпете домашния си любимец, освен ако не поставите памучни топки в ушите му (което не всяко куче би позволило), винаги има шанс да попадне малко вода в ушните му канали. Сами знаете колко е неприятно това чувство, за това не е никак чудно, че животното се опитва да премахне тези капчици с усилено триене и търкане на главата си във всяка твърда повърхност, която му се изпречи. 

Водата, попаднала в ушния канал на кучето може да доведе до инфекция на ухото, така че в интерес на косматия ви приятел е да го оставите да се справи с проблема. 

5. Радост и облекчение след неприятно преживяване

Всички сме празнували в края на трудна сесия в университета или след завършване на труден проект в работата. За това можете да си представите онова усещане, когато сте приключили с нещо, което не ви носи особено приятни емоции, но знаете, че е наложително да направите. Кучето ни има свой начин да „отпразнува“ края на ужасната за него баня – с няколко обиколки из къщата. Домашните ни любимци не могат да излязат до близкия бар за коктейл, за това те изразяват облекчението си по свой, неразбираем за нас начин. 

игриво кучеСнимка: iStock

Много от стопаните на кучета искрено се забавляват на поведението на животните след баня. Независимо дали е научно обосновано или просто естествено – това е много забавен момент, който можете да споделите с четириногия си приятел!

Вижте още: 

Колко често и как правилно да къпем кучето си

 

Виж още