Колко често и как правилно да къпем кучето си

мокро куче Снимка: iStock

Н езависимо дали се налага – любимецът ви се е изцапал и е мръсен, или просто смятате, че е дошло време за баня – рано или късно идва и необходимостта на изкъпете кучето си. Независимо, че то не просто не е съгласно с това, а може откровено да възроптае!

Колко често е добре да къпем кучето си?

Няма общовалиден отговор на въпроса каква трябва да е честотата на къпане на домашните кучета, тъй като това зависи от две неща: каква е породата (при смесените - зависи от самото животно) и каква е специфичната структура на косъма. При някои породи има специални изисквания, изключващи чести бани, за да не се наруши целостта и естествения външен слой косъма. Това се наблюдава най-вече при четириноги с по-твърда козина, характеризираща се с по-плътни и здрави косми. За тях се препоръчват бани 2-3 пъти годишно.

Ако няма такива – общовалидното правило е кучето да не се къпе по-често от веднъж на три месеца.

При кучета с копринено мека на допир козина, по-дълга или такава, която има нужда от специално оформяне, баните могат да са по-чести – веднъж месечно.

Dogsandcats.bg

Какъв шампоан да използваме?

Добре е да се консултирате с личния си ветеринар преди да изберете подходящ шампоан за своя любимец. Разнообразието в зоомагазините е голямо и човек може лесно да се обърка. По правило кучешките шампоани са с по-ниска киселинност, като в същото време са създадени специално за козината на кучето, за да я почистят добре и направят здрава, лъскава и еластична. 

Основните фактори, от които зависи изборът на правилен продукт за козината на кучето са: 

  • възраст – за малките има специални по-щадящи шампоани
  • дължина на козината – при по-дълъг косъм е желателно да се използва или продукт 2 в 1 – шампоан с балсам за по-лесно разресване, или първо шампоан, а после задължително балсам
  • проблем с паразити – ако, например, любимецът ви е хванал бълхи, то най-добре е да го изкъпете с антипаразитен шампоан. Имайте предвид, че дори и след тази процедура трябва да приложите обезпаразитяващи средства – пудри, пипети и тн. за защита от ектопаразити като кърлежи, бълхи, комари и тн. 

Най-добре е да прецените колко често ще ви се налага да къпете кучето, преди да изберете и подходящ шампоан на база останалите фактори. Ако ще е по-рядко може би можете да се спрете на по-качествен и малко по-скъп продукт с по-добро общо действие.

И да пристъпим към самото къпане…

Колкото и да не ви се вярва, къпането е един от най-стресиращите моменти в живота на всяко куче. Дори за тези представители на породите, които по принцип с охота влизат в морета, езера и реки.

Защото ако за нас това е рутина, за четириногия ни приятел няма нищо нормално в това да го третират с препарати, а после да го мокрят с душ и той по никакъв начин не го свързва с доброволните игри в различни водеми, на които е свикнал и се радва. 

Най-добре е да подготвите предварително банята и всички неща, които ще са ви необходими за самото къпане – нека са ви под ръка шампоана, балсама, четка за разресване, тапи или памучни тампони за ушите и чиста суха кърпа. Важно е езикът на тялото ви да е спокоен и предразполагащ – различните игри и разсейване рядко въздействат толкова на кучето, колкото държанието на стопанина му. 

Основното, за което трябва да внимавате по време на самото къпане, е да не влезе вода в ушите на кучето. Вариантите да избегнете този изключително неприятен и в доста от случаите – опасен момент е, да вземете специални памучни тампончета, които да сложите в ушите на кучето. Ако няма как да направите това, то в никакъв случай не насочвайте струята вода към лицето на животното. Изплаквайте главата откъм тила, а ушите почистете внимателно след края на банята с влажна, но добре изтискана кърпа. Важно е от нея да не тече вода, да е мокра но не и прогизнала. 

мокър Голдън ретривърСнимка: iStock

Водата не трябва да е нито гореща, нито твърде студена. Нормалната топлина, която ще стресира най-малко кучето, е максимално близка до телесната му температура – около 38 до 40 градуса. За удобство можете да я настроите предварително. Имайте предвид, че всяко ваше излизане след началото на къпането на кучето ще бъде моментално използвано от малкия (или не чак толкова) хитрец, за да се опита да избяга. За това – по-добре ограничете движенията извън стаята.

Най-добре е къпането да започне от долу нагоре- първо сапунисайте и измийте тялото, главата оставете за накрая, защото естествения рефлекс на кучето ще го накара да се изтръска след като я намокрите. В никакъв случай не изсипвайте шампоана или балсама директно върху гърба на животното -предварително сипете в шепа малко от препарата, разредете го с вода и чак тогава третирайте с него кожата на любимеца си. Чрез леки, кръгови или въртеливи движения втривайте шампоана, докато го разнесете равномерно по гърба, гърдите, краката и опашката, след което изплакнете обилно няколко пъти с чиста вода.

Добър вариант е да къпете кучето във ваната, ако имате такава, но не я пълнете много – нека животното има опора и усеща, че е стъпило стабилно. Ако любимецът ви спада към мини или декоративните породи – можете да го изкъпете директно в мивката като много внимавате да не се нарани в опитите си да се измъкне – като се опита да скочи, например. 

мокро кучеСнимка: iStock

Поведението на кучето след баня често ще ви озадачи – доста често то се държи доста странно, опитва се да се отърка в земята и тн. За това – уврете се, че сте го подсушили добре и поне за малко не му давайте да излиза навън. 

Вижте още: Защо кучето се държи като обезумяло след баня

Важно правило е да не се къпе куче, което има някакъв вид рани или зарастващи шевове. Въздържайте се от бани и, когато кучето е болно. Макар за нас хората да няма нищо по-приятно и благотворно от една гореща вана при настинка, за четириногия ни приятел нещата не стоят по същия начин. 

За домашните ни любимци да са под душа далеч не е най-приятното възможно преживяване. Всъщност, къпането на кучето радва доста повече стопаните му, отколкото самото животно.

мокро кучеСнимка: iStock

 

Виж още