Защо кучето се държи лошо, когато говорим по телефона

куче лошо Снимка: iStock

А ко кученцето ви хапе, лае или по друг начин ви притеснява всеки път, когато говорите по телефона, то бързаме да ви успокоим – не сте единствените собственици, които са регистрирали подобен проблем. За това и няма как да не се запитаме...

Защо кучетата стават непослушни, когато говорим по телефона?

Очевидно е, че домашните ни любимци не разбират от технологиите, в частност от мобилни телефони. За сметка на това обаче, косматите ни другари знаят едно – че вниманието ви е другаде. Четириногите безпогрешно усещат кога ги наблюдавате и кога не. За това и действат по различен начин, когато говорите по телефона у дома, а наоколо няма никой, пишат от Cesar's Way.

куче лошоСнимка: iStock

Съществува и теория, според която кучето ви може би си мисли, че говорите на него. То, както споменахме по-горе, няма концепцията, че разговаряте с друг човек през апарата, допрян до ухото ви. Фактът, че не разбира какво му казвате и не му е ясно какво искате да направи, създава стресова ситуация за питомеца ви. А, както добре знаем, когато кучетата са стресирани, те реагират по различни начини. Някои лаят, други се опитват да откраднат нещо, което не трябва да пипат… все неща, с които се опитват да привлекат вниманието ви. 

Dogsandcats.bg

В крайна сметка, повечето домашни любимци се научават да приемат факта, че от време на време обикаляте стаята напред-назад и говорите нещо, което за тях звучи като безсмислици.

Но ако кучето ви продължава да се държи зле и не реагира дори на команди като „отиди на място“ или „мирно“, то може би е добре да задълбаете малко в същината на поведението му.

Коригирането на лошото поведение на домашния ви любимец, независимо дали е още кутре или възрастен индивид, е наложително и не бива да се пренебрегва с лека ръка. Въпреки че може да се изкушите да повишите тон, за да накарате животното да спре да се държи по определен начин, разберете, че това само ще засили поведението му. Защото то е постигнало целта си – получило е вниманието, за което жадува и мисли, че вие сте решили да се присъедините към забавлението. Вместо това, използвайте някои умни тактики, за да научите косматия си приятел на добри обноски. Ето няколко от тях, които да приложите още днес!

куче лошоСнимка: iStock

  • Игнорирайте го

Оставете мелодията на мобилния си телефон включена и го изчакайте да позвъни известно време, така че да привлече вниманието на кучето ви. След това вдигнете и когато домашният ви любимец започне с типичното си за подобни случаи поведение – игнорирайте го. Не го гледайте, не му говорете и не го галете. 

Ако спре да се държи лошо – похвалете го или му дайте лакомство, за да подсилите положителната асоциация. Но в случай, че продължава да лае, хапе и прави бели, просто излезте с телефона от стаята. С подобни действия ще научите домашния си любимец, че поведението му в конкретната ситуация не му носи вашето внимание – това, което той всъщност желае. 

  • Дайте приоритет на обучението за послушание

В допълнение към основните команди като „седни“ и „стой“, научете вашето куче и на „тихо“ и „пусни го“. Когато, например, домашният ви любимец изпадне във фаза на яростен лай, командата „тихо“ може да го накара да спре, а ако е на път да ви ухапе, насоката „остави го“ може да предотврати това да се случи.

куче лошоСнимка: iStock

  • Измореното куче е щастливо куче

Уверете се, че кучето ви получава достатъчно ежедневни упражнения, за да изразходва енергията, която иначе би могло да използва, за да лае, хапе и прави бели у дома. Изведете питомеца си на разходка, за да потича, поиграе и да се социализира с други кучета и хора. Осигурете му и достатъчно играчки, с които да ангажира вниманието си във ваше отсъствие. 

  • Покажете му, че няма от какво да се страхува

Накарайте косматия си приятел да се убеди, че звънящият телефон не е нищо особено. Ако вашето куче се вълнува и лае всеки път, когато някой ви звънне, това е ситуация, подобна на тази със звънеца на вратата – то вижда, че вие моментално ставате и отивате към него. И респективно очаква, че ще се случи нещо вълнуващо. Помолете някой приятел да ви звънне, а междувременно вие просто оставете телефона си да си звъни. Не обръщайте внимание и продължете заниманията си. Когато домашният ви любимец забележи, че не сте развълнувани и игнорирате телефона, той също ще остане спокоен. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата не харесват някои хора

5 признака, че кучето ви се чувства стресирано

 

Виж още