5 признака, че кучето ви се чувства стресирано

куче Снимка: iStock

П одобно на хората и домашните ни любимци могат да се стресират, колкото и невероятно да ни изглежда това на пръв поглед. Обстоятелствата, които „отключват“ подобни емоции и определят степента на стрес са различни и индивидуални за всяко куче, но има някои сигурни признаци, които не бива да пренебрегваме. Защото освен за физическото, като стопани на куче сме отговорни и за психическото здраве на любимеца ни.

Кучетата показват по различен начин, че са стресирани. За да съумеем да помогнем на четириногия си приятел да възвърне обичайното си хармонично поведение, да се развива здрав и щастлив, следва да обърнем внимание на знаците, които ни дават. 

Важно! Ако един или повече от проблемите, на които ще обърнем внимание се появят и въпреки вашата своевременна намеса не виждате подобрение, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg

А ето и петте най-лесно забележими признака, по които можем да познаем, че кучето ни се чувства стресирано.

  • Проблеми с храносмилането

Понякога може да се окаже трудно да установим със сигурност, дали основната причина за стомашните неволи на домашния ни любимец е стрес. Въпреки това, ако до сега животното не е имало проблеми с храносмилането, знаете, че обича храната си и хапва с удоволствие, а внезапно забележите симптоми като запек или диария, които продължават по-дълго от 2-3 дни, твърде е възможно да се касае за външни стресови фактори, които влияят на цялостното здравословно състояние на любимеца ви. 

Внезапна агресия

Независимо дали е към човек или животно. По правило кучетата действат нападателно и агресивно, когато са стресирани, изпитват болка или са болни. Ако с лекота можете да изключите медицинските проблеми, то това е знак, че нещо в емоционалното състояние на любимеца си оказва своето влияние върху поведението му. След консултация с ветеринар може би е добра идея да помислите да се свържете с професионален треньор, който да ви помогне да се справите с проявите на агресия.

кучеСнимка: Pixabay.com

  • Езикът на тялото на кучето

Начините, чрез които кучетата си общуват са доста различни от тези, с които ние хората се разбираме помежду си. Домашните ни любимци имат свои начини да ни кажат как се чувстват, дали нещо ги боли или изпитват дискомфорт – стига да се вгледаме в езика на тялото им. Това може да са положението на ушите, очите или позицията опашката – все ключови фактори за тълкуване на душевното състояние на вашето куче. И също толкова определящи за това дали то се чувства стресирано или не. Можете да забележите и признаци като: сърбеж и упорито чесане, прекомерно лигавене, облизване на лапите, треперене или често прозяване.

кучеСнимка: pixabay.com

Важно е да отбележим и, че освен признак за състояние на стрес, някои от тези действия на четириногия ви приятел биха могли да са индикатор за по-сериозни заболявания. За това посещението при ветеринар е задължително.

  • Чести инциденти или злополуки

Ако кучето ви е вече в зрялата си възраст и отдавна е преминало момента на изпускане вкъщи, ако започне да го прави, значи може би се касае за наличие на стрес. Веднъж или два пъти може би не е причина за притеснение, но ако системно намирате капчици урина из дома си, задължително помислете за посещение при лекар.

Не забравяйте да не се карате на животното – винаги подхождайте внимателно и с търпение към проблемите на четириногия си приятел. Той се опитва да ви каже, че нещо не е наред с него по единствения възможен начин, който познава. 

кучеСнимка: pixabay.com

  • Проблеми със съня

Ако кучето ви спи по-малко или повече от нормалното това е един от сигурните признаци, че нещо го тревожи или безпокои. Подобно на нас хората, и четириногите имат смущения в съня, когато се чувстват стресирани. 

Безсънието или прекомерната летаргия могат да са признак и на нещо по-тежко, така че ако тези проблеми продължават с дни посетете ветеринарния си лекар възможно най-скоро.

кучеСнимка: pixabay.com

Не забравяйте, че никой не познава вашето куче по-добре от вас, а всяко правило има своите изключения. Важно е да наблюдавате промените, свързани с поведението на животното и ако забележите някои притеснителен симптом или признаци, да реагирате възможно най-бързо. Колкото по-навреме го сторите, толкова по-скоро и вие, и вашето куче ще бъдете щастливи и спокойни отново.

 

Вижте още:

10 често срещани кучешки страхове и фобии

Защо кучето се взира във вас

 

Виж още