Защо кучето се качва на крака ми по-агресивно от обикновено?

куче Снимка: iStock

К ачването на крак, играчка или друго животно е обичайно кучешко поведение, което често започва да се проявява през първата година от живота на домашните ни любимци. Действието може да бъде сексуално или несексуално мотивирано и често е отговор на различни стимули. 

Често четириногите могат да се качват, да ръмжат и да хапят като опит за доминация (над друго четириного или човек), за да изразят безпокойство или просто, за да привлекат вниманието на собствениците си. За да обезсърчите тази дейност, важно е да я спрете още при първото й появяване.

Наблюдавайте моделите на поведение

Опитайте се да разберете кога, къде и защо кучето ви ръмжи, хапе и се опитва да се качва. Например, ако домашният ви любимец проявява интерес към крака ви в момента, в който се върнете у дома, той може да показва, че е развълнуван да ви види. Или е бил разтревожен по време на отсъствието ви. Ако питомецът ви се държи по този начин, когато имате гости, той може да изпитва безпокойство около непознати и е необходимо да поработите в посока социализацията му, за да се чувства комфортно в присъствието на новодошли. Разбирането какво стои зад неподходящото и леко смущаващо поведение на кучето ви може да ви помогне да го ограничите.

куче кракСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Игнорирайте го

Физически се отстранете от присъствието на кучето си веднага щом то започне да проявява поведение на качване на крака ви. По този начин се утвърждавате като доминиращ човек, който взима решенията и показвате на кучето си, че поведението му е неприемливо. Кажете „не“ със строг глас и се преместете в друга стая, като затворите вратата след себе си. Никога не подхождайте физически, тъй като така не само няма да коригирате поведението, но може да се стигне до допълнително ръмжене, хапане и агресия.  

  • Разсейвайте кучето си

Веднага щом кучето започне да се качва на крака ви, коригирайте поведението му, като го разсеете с играчка или дейност. Домашният ви любимец може да се нуждае от активна игра или упражнения, за да освободи напрежението. Не позволявайте поведението да продължи, дори ако вие или околните го намирате за сладко или забавно. Това само ще го засили и ще го превърне в устойчив навик, който е труден за прекъсване. 

куче кракСнимка: iStock

  • Потърсете помощ

Въпреки че правилното обучение за послушание и социализация несъмнено ще помогне за ограничаване на качването, ръмженето и склонността към хапане на кучето ви, прекалено агресивното или обсесивно поведение налага да се потърси професионална помощ. Ветеринарният ви лекар може да ви препоръча кастрация/стерилизация като начин да се намали качването, свързано с половата зрялост. Други форми на агресивно или доминиращо поведение могат да бъдат признак на заболяване или безпокойство, което също изисква допълнително внимание от специалист.

Виж още