Защо кучето търка лицето си в килима?

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е кучето ви да заравя нос надолу в килима, а след това да го търка в продължение на няколко минути? Това е доста често срещано поведение сред четириногите ни другари. И макар да сме свикнали с него, много собственици на четириноги се опитат с усмивка: „Защо кучето ми го прави?“.

Имаме добра новина за всички вас! Обикновено в това поведение няма нищо тревожно. Въпреки това, ако започне да се случва твърде често (животното търка лицето си в килима по няколко пъти на ден, дни наред), то може би е добре да проучите въпроса малко по-подробно.

кучеСнимка: iStock

Ето и някои по-често срещани причини защо кучетата търкат лицата си в килима:

Dogsandcats.bg
  • Маркиране на територия

Според специалистите, нашите космати другари често търкат муцуна в различни повърхности – дори и в крака на стопанина си, като начин да оставят миризмата си зад себе си. Вид маркиране на територия и заявяване на принадлежност, с което косматият ви другар казва „Да, аз бях тук!“.

  • Алергии

Когато става въпрос за сезонни алергии, при хората обикновено те имат респираторна симптоматика. Може да има стягане на гърлото, сърбящи очи, хрема, кихане и цялостен дискомфорт.

кучеСнимка: iStock

При кучетата ни, от друга страна, най-честите прояви на алергиите са свързани с кожни раздразнения. И като опит да облекчи това ужасно чувство на сърбеж, вашият питомец може да хапе лапите си, да драска тялото си (частите от него, които достига) и може би – да търка лицето/тялото си в килима. 

  • Бълхи, кърлежи и други паразити

Бълхи, кърлежи, акари... Да, всички тези малки вредители, пълзящи по тялото на кучето ви, със сигурност го дразнят и му причиняват сърбеж. (Само при мисълта за това кожата ни настръхва!). Подобно на сезонните алергии, в опит да облекчат този сърбеж, кучетата могат да търкат лицето, гърба и тялото си в килима. 

кучеСнимка: iStock

  • Болка в устата/ушите/очите

Изпитвали ли сте някога зъбобол или ушна инфекция? Какво ще кажете за дразнене на очите? Всичко това причинява дискомфорт, нали? И, за да успокоите силната болка, може би сте използвали ръцете си, за да разтриете леко областта. Според експерти по кучешко поведение четириногите, които търкат лицата си в земята, може да се опитват да направят същото.

кучеСнимка: iStock

  • Почистване

Ако домашният ви любимец започне да търка лицето си в земята веднага след хранене, пиене на вода или дълга разходка, той може да се опита да се почисти. Сещате се за онова неприятно чувство, което изпитвате, когато нещо мръсно и лепкаво попадне върху кожата ви и просто искате да го махнете, нали?

  • Просто се чувства добре!

Едно от многото удоволствия в живота е добрият масаж! Понякога домашният ви любимец може да търка лице в килима, за да се разтрие – просто, защото му допада и се чувства добре! 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още