Защо кучето ви носи играчка, веднага щом се приберете вкъщи

куче Снимка: iStock

З а страничен наблюдател със сигурност това поведение на домашните любимци може да изглежда озадачаващо. Защото, за много кучета сякаш няма нищо по-важно от това да донесат някоя от играчките на стопанина си веднага, щом той влезе през вратата. Изглежда, като че ли това е момент, който са чакали през целия ден, тренирали са го и всичко се случва в точна последователност. 

Всеки път –

кучето ви се радва за секунди, след което намира първата изпречила му се играчка, оставя я в краката ви и започва да обикаля възбудено наоколо, докато маха с опашка (с такава скорост, че спокойно може да ти се завие свят!). И, ако всичко се случва според „плана“ на четириногото и вие хвърлите въпросната топка, например – следва щастливо скимтене, докато животното държи я държи в уста. 

Dogsandcats.bg

Макар да ни се струва, че това е поредната чудата, но сладка странност, свързана с характера и навиците на домашните ни любимци, замисляли ли сте се, че може би има нещо повече? Защо кучетата правят това?

кучеСнимка: iStock

Има няколко възможни причини, поради които кучето носи играчка на стопанина си веднага, щом той се върне при него.

  • То търси внимание

Много специалисти по кучешко поведение и ветеринарни лекари подкрепят теорията, че домашният любимец проявява това поведение в търсене на внимание. Нямало ви е цял ден и сте му липсвали, за това животното иска да се увери, че вие добре си спомняте, че имате куче, което ви чака.

Освен това – носейки ви играчка, четириногото автоматично се превръща в основния ви приоритет – поне през следващите 10-15 минути. Ще се съгласите, че е малко трудно да проверявате имейлите си, щом косматият ви другар се е настроил за игри, нали?

  • Носи ви подарък

Сред възможните теории е и тази, че домашният любимец може би иска да ви направи подарък. Ако се върнем години назад и изследваме поведението на дивите кучета и вълци, то знаем, че при тях съществува йерархия на глутницата. Следователно, ако вашето куче ви възприема като лидер на своята, то може би иска да ви донесе нещо, с което да покаже, че ви уважава като такъв.

кучеСнимка: iStock

В съответствие с тази теория, носейки ви любимата си играчка е възможно животното да демонстрира, че ви доверява най-ценното си притежание.Знаем добре, че четириногите са доста териториални и това може би е техният начин да кажат: „Имам ти доверие, вярвам ти и се надявам това да значи, че повече няма да чистиш с прахосмукачката“. Просто пример. 

  • Иска да ви покаже, че е щастливо

Има голяма вероятност да няма нужда от по-сложни тълкования на това поведение на домашните ни любимци. А всъщност, нещата да са съвсем прозрачни – кучето може просто да се чувства щастливо. И честно казано, ако се замислите – защо да не е? Вие сте си вкъщи и сега можете да посветите остатъка от времето си на него. А идва и време за вечеря, преди това – за разходка… А ето я и любимата му играчка – забавленията могат да започват!

Други теории

Друга теория, която е някак по-скучна, но може би изглежда логична е, че вероятно домашният ви любимец има нужда да изразходва малко от енергията си. Докато вие сте били на работа, косматият ви другар най-вероятно се е излежавал цял ден, за това и сега има нужда от упражнения. 

Има и по-лоши неща от това кучето да ви носи играчка…

Експертите са на мнение, че не можете да направите много, за да ограничите това поведение у домашния си любимец (A и защо бихте искали?). Освен това – може би ще бъде полезно да знаете, че ако няма наблизо играчка, която да донесат на стопанина си „по случай прибирането му“, някои четириноги са склонни да се разровят в прането ви (най-често мръсното). За това – не се учудвайте, ако на прага ви посрещне някой чорап, например. 

кучеСнимка: iStock

За да се спасите от непоисканата доставка на бельо, погрижете се косматият ви другар винаги да има достъп до играчките си във ваше отсъствие. 

Макар че няма как да бъдем сигурни с абсолютна точност защо домашният любимец винаги ни носи някоя от играчките си, щом се приберем вкъщи, това, което знаем е, че това е ужасно сладко. И със сигурност ни разтоварва от всички проблеми в работата, които често имаме склонност да носим у дома.

 

Вижте още: 

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Виж още