Защо кучето ви облизва, когато го галите

куче облизване Снимка: iStock

А ко имате щастието да споделяте дома и живота си с куче, то вероятно сте изпадали в тази ситуация: прибирате се от работа след дълъг ден и след като домашният любимец ви посрещне на вратата щастлив и ентусиазиран, отделяте време, за да го погалите и да го поздравите, като го галите зад ушите, например. Само, за да бъдете (буквално!) покрити с море от мокри целувки – от ръката чак до лицето ви!

Кучетата ни съобщават своите желания, нужди и настроения по много начини, а облизването е само един от методите, които използват, за да споделят и изразят мнението и отношението си. Така че, ако някога сте си задавали въпроса защо косматият ви другар държи да ви оближе всеки път, когато се пресегнете да го погалите, просто знайте, че той ви „говори“ по един свой и уникален начин. А какво точно ви казва – това зависи от няколко фактора, включително обстановката и вероятно, цялостното му здраве. 

куче облизванеСнимка: iStock

Признаци на обич

Кучетата показват привързаността си по много начини и това със сигурност не се ограничава до повсеместното махане на опашка и продължителното взиране в очите ви, докато им се усмихвате. Докосването е един от начините, по които четириногите изразяват любовта към своите хора и други себеподобни, които са близо до тях. Било то да се сгушат на дивана до вас или дори просто да се облегнат с цяло тяло на краката ви. Облизването е друг начин, по който домашният ви любимец казва „Харесвам те“, без всъщност да го изрича. И може би ще ви поласкае да разберете, че кучетата са склонни да ближат само тези, които са близо до тях (буквално и преносно), и го правят в опит за затвърдят тази връзка. 

Dogsandcats.bg

Облизването като начин за комуникация при кучетата

Известно е, че кучетата облизват по редица причини, било то себе си, други кучета и животни, или ръцете и лицата на любимите си човешки спътници. Според специалистите облизването не е само способ за почистване при четириногите ни другари, а и начин те да изразят грижа към другите около тях.

куче облизванеСнимка: iStock

Това поведение се наблюдава както при дивите кучета, така и при опитомените животни, въпреки че последните могат да се обърнат към семейната котка или дори към вас, предлагайки ви тези „услуги за споделено почистване“. Освен това, кучетата в глутница ближат останалите й членове, които се намират на по-висока социална позиция от тях като начин да покажат подчинение, лоялност или дори – да молят за храна, пишат от Американския киноложки клуб. 

Когато вашето куче ви ближе, това вероятно е знак за привързаност, признателност или дори възхищение. Ветеринарният лекар, автор и професор д-р Марти Бекер обяснява, че облизването освобождава ендорфини, които облекчават стреса и могат да накарат кучетата да се чувстват по-спокойни и сигурни. 

Не е изключено и домашният ви любимец да ви облизва въз основа на вашата реакция на този му жест. Често, когато кучетата оближат ръката или лицето на човек, той им предлага внимание по някакъв начин – чрез смях, говорене или друг жест на благодарност. 

куче облизванеСнимка: iStock

Разбира се, облизването може да се прави и по-малко очарователни причини от „кучето ми ме обича“. Понякога четириногите ближат отворена рана на кожата си в опит да я излекуват и намалят дискомфорта. Понякога пък те просто искат да се насладят на соления вкус на кожата ни - особено ако се прибирате от тренировка или почти по всяко време през горещото лято. 

Прекомерно облизване

Както при повечето неща в живота, твърде много от всичко може в крайна сметка да се превърне в нещо лошо или нежелано. По отношение на облизването, прекомерното използване на езика на кучето може да означава по-сериозен проблем, ако поведението е хронично и вашето куче не може да се спре, след като започне. 

Кучетата, които натрапчиво облизват хора или други животни, могат да страдат от стрес, тревожност или обсесивно-компулсивно разстройство. 

Като алтернатива е доказано, че някои четириноги прибягват до прекомерно облизване, когато открият здравословен проблем в любимия си човек. Това сочат резултатите от проучване, при което почти половината от анкетираните стопани с домашни любимци, страдащи от диабет тип 1 признават, че питомците им са успели да индикират ниски нива на кръвната им захар. Как са уведомили стопаните си? Познахте, чрез облизване. 

куче облизванеСнимка: iStock

Вижте още:

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

Как кучетата показват обичта си

 

Виж още