По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

кучешка муцуна Снимка: iStock

В секи любител на кучета е чувал твърдението, че устата на домашните ни любимци е по-чиста от човешката. Това е нещо, което си повтаряме всеки път, когато косматият ни другар радостно облизва лицето ни, нали? За съжаление, както при повечето неща, свързани с кучетата ни, в действителност нещата са малко по-сложни и няма как да се отговори еднозначно на въпроса:

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата?

Най-кратко и просто казано: не, устата на домашния ви любимец не е по-чиста от вашата собствена. Всъщност в нея могат да живеят стотици различни бактерии и паразити. 

Митът за „чистотата“ й може би произхожда от факта, че бактериите в устата на косматия ви приятел са различни от тези във вашата.

Dogsandcats.bg

 Най-честите и редовни бактериални „обитатели“, които могат да се открият в устата на кучето ви, са:

  • Pastuerella (Pasteurella multocida) – бактерия, която присъства в нормалната флора на устата на животното;
  • Bartonella, която може да причини стоматит;
  • Salmonella, E. coli, Clostridium и Campylobacter – всички те могат да попаднат в устата на кучето ви по различен начин: чрез ядене на изпражнения и боклук или дори облизване на заразени места по време на разходка;

В допълнение към бактериите, устата на вашето куче е благоприятна среда за живот на чревни паразити. Дори и косматият ви приятел да прекарва по-голямата част от живота си на закрито - при по-активна игра, паднали листа, пръчки или пръст могат да попаднат в устата му. А по тях може да има яйца на аскариди (вид червеи, които паразитират в червата).

куче устаСнимка: iStock

Специфичните видове и концентрация на бактерии в устата на вашето куче зависят от няколко основни фактора, включително:

  • Диета

Ако домашният ви любимец яде преобладаващо дрожди или гранули, това води до натрупване на по-малко плака върху зъбите му спрямо консервираната храна.

  • Генетика

По-малките породи кучета са по-податливи на зъбни заболявания.

  • Фактори на околната среда

Ако косматият ви приятел редовно се рови в боклука в двора ви или обича да се въргаля на най-мръсните места в парка по време на разходка, той може би е по-изложен на риск да се сдобие с някои от гореизброените бактерии. 

Можете ли да се разболеете от бактериите в устата на вашето куче?

Шансът да се разболеете от бактериите, които живеят в устата на домашния ви любимец е минимален. Необходимо е да сте по-внимателни само при условие, че сте с компрометирана имунна система. Начините да сте сигурни, че се предпазвате и поддържате добра хигиена в дома си, включват неща като:

  • Измиване на ръцете след галене или игра с кучето
  • Проверяване на изпражненията на домашния ви любимец за наличие на чревни паразити на всеки 6 до 12 месеца
  • Поддържане на редовната профилактика за дирофилариоза

Макар че дирофилариите не са чревни паразити, месечните превенции, които вашият ветеринарен лекар ще ви назначи, могат да бъдат много полезни за предотвратяване на възможно заболяване. 

  • Редовно миене на играчките и постелките на вашето куче в гореща, сапунена вода.

куче устаСнимка: iStock

Колко важна е денталната хигиена на кучето ни?

Устната хигиена е важна за всяко куче, независимо от възрастта или породата му. Малките четириноги като Чихуахуа и Йоркширкски териер са по-предразположени към зъбни проблеми. Това прави необходимостта от поддържане на добра дентална хигиена при тях задължително условие за дълъг и пълноценен живот. 

Важно е да имате предвид, че голяма част от сърдечните заболявания при представителите на по-дребните породи започват именно от възпаление в областта на устната кухина, венците и зъбите.

Почистване на кучешките зъби

За съжаление домашните ни любимци не могат да мият зъбите си сами, за това те разчитат на нас, стопаните им, за да поддържаме добрата им дентална хигиена. Никога не е късно да започнете да миете зъбите на кучето си, но ако започнете да го правите още, докато то е малко, то определено ще свикне по-бързо. 

Има различни видове кучешки четки за зъби и релефни напръстници, които можете да използвате. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно това кой начин е най-добър за вашия космат спътник. 

миене на зъби на кучеСнимка: iStock

Най-важното нещо, което трябва да знаете за миенето на зъбите на вашето куче е никога да не използвате собствената си паста. В нея се съдържа твърде много флуорид. Повечето пасти за зъби за кучета се предлагат във вкусове, които са познати и приятни за животното. Целта ви е – ако не всеки ден, поне на 2-3 дни да миете успешно зъбите на домашния си любимец. 

Лакомства за дъвчене за чисти зъби

На пазара има голямо разнообразие от различни, одобрени от стоматолози лакомства за дъвчене, които да давате на кучето си след хранене. Повечето от тях са относително безопасни за домашния ви любимец, въпреки че дента стиковете не могат напълно да заместят миенето на зъбите с четка и паста. 

Кокалите и пръчиците от преработена кожа също са добър вариант, но е добре да ги давате на косматия си приятел само, когато и вие сте наоколо. Суровите кожи понякога могат да се разпаднат и да предизвикат опасност от задавяне. 

Вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча и капки, както и спрейове за уста, които да добавяте към питейната вода или да натрупване на плака и лош дъх. 

Като отговорни собственици на кучета никога не бива да подценяваме здравето на зъбите и венците на домашните ни любимци. Добрата дентална хигиена е жизненоважна за здравето и дълголетието на четириногия ви приятел. 

Вижте още:

3 най-важни съвета за дентална хигиена на кучето

4 природни средства срещу лош дъх при кучетата

 

Виж още