Защо кучето ви поглежда назад по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

М ожете да сте сигурни, че една от любимите части от деня на кучето ви е разходката. Дори четириногите, които не се нуждаят от много упражнения, обичат да излизат навън, за да се раздвижат в компанията на любимия си човек. Понякога, когато сме на разходка с домашните си любимци, четириногите правят странни неща. Като да ходят пред нас и да се оглеждат назад, например. И въпреки че надали ще повлияе на качеството на разходката, това странно и любопитно поведение на косматия ви другар може да ви озадачи. И да ви накара да се зачудите дали нещо не притеснява животното?

Защо кучето ви се обръща и ви търси с поглед по време на разходка?

По време на разходка кучетата обичат да гледат назад и да проверяват стопаните си. Четириногите го правят, водени от обич или защото имат нужда да се уверят, че сте добре. Отегчените и нервни кучета може да гледат назад, а понякога това поведение е водено от чисто любопитство – животното може просто да гледа нещо зад вас. 

куче нощСнимка: iStock

За да разберете защо домашният ви любимец гледа назад по време на разходка, вгледайте се в езика на тялото му. Това е най-добрата улика, която ще ви помогне да се ориентирате какво си мисли питомецът ви, дали е спокоен, любопитен или нещо го е уплашило. 

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви държи под око

Ако кучето ви има отпуснати очи, меко изражение и ви гледа с обич, има голям шанс то да гледа назад, защото иска да ви държи под око. Проучванията показват, че връзката между човек и кучето му е много подобна на тази родител-дете. Така че не е изненадващо, че питомецът ви гледа назад по време на разходка, за да се увери, че сте там и всичко с вас е наред.

  • Ориентира се за маршрута ви

Друга причина, поради която кучето ви може би гледа назад по време на разходка е, че търси знаци накъде отивате. Четириногите са чувствителни към финия езика на тялото на собствениците си. Те дори могат да разпознаят маниерите, които имаме, ако смятаме да променим посоката. 

Бретан шпаньолСнимка: iStock

  • Тренирали сте кучето си да го прави

Едно от най-важните умения, които можете да тренирате с кучето си, е да се разхождате спокойно на повод. Ако сте заложили на положително подсилване, за да дресирате питомеца си, то има голям шанс питомецът ви да гледа назад по време на разходка, защото това е част от обучението му. 

Кондиционирането в този случай означава, че домашният ви любимец се е научил да свързва определено поведение с дадено последствие. Или иначе казано: гледането към вас (поведение) води до устна похвала (последствие).

  • Кучето ви скучае

Чудесно е, че извеждате кучето си на разходка всеки ден, дори и времето навън да е лошо. Но ако всеки ден минавате по един и същ маршрут, това може да отегчи косматия ви другар. Четириногите са любопитни по природа и бързо се отегчават. Кучето ви може да гледа назад, когато се разхождате просто, защото търси нещо по-ангажиращо.

куче разходкаСнимка: iStock

Ходенето по една и съща пътека всеки ден със сигурност ще изтощи физически питомеца ви, но психически е по-малко стимулиращо за кучето. Гледането назад в този случай може да е начин за него да потърси нещо по-интересно. 

  • Нещо изнервя домашния ви любимец

Нервността, стресът и дискомфортът, причинени от несигурността в околната среда, особено ако е нова за животното, могат да го накарат да се забави и да погледне назад по време на разходка

Несигурността, която причинява нервност, може да е причинена от това, че кучето е на ново място, наоколо има силни шумове или непознати четириноги. Гледането назад, когато двамата сте на разходка, може да е начинът на домашния ви любимец да се увери, че нищо не го заплашва. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Зад вас има нещо

Понякога най-простото обяснение може да бъде и най-доброто. Кучето ви може да гледа назад, когато вървите, защото нещо е привлякло вниманието му. Зад вас може да има друго четириного, човек или нещо, което домашният ви любимец би искал да опита – като изхвърлена храна или нечии изпражнения.

Имаме ли причина за притеснение?

Разходките са от съществено значение за здравето на домашния ви любимец – както за психическото, така и за физическото. 

В зависимост от околната среда и личността на косматия ви другар, някои четириноги гледат по-често назад по време на разходка, отколкото други. И обикновено това не е повод за тревога. Следете езика на тялото на домашния си любимец – това ще ви помогне да предвидите реакциите му към околната среда и ще ви направи по-уверени и спокойни по време на разходки. 

 

 

Виж още