Защо кучето ви предпочита да спи в друга стая през нощта?

куче спи Снимка: iStock

К учетата са се превърнали във важна част от живота ни, а мнозина дори ги възприемат като част от семейството си. Често близост и приятелство включват и идеята, че домашният любимец трябва да спи в същата стая като нас. Какво да правим обаче, ако косматият ни другар има други планове? Или по-точно - ако четириногото предпочита да дремва през нощта в друга стая, различна от нашата?

Защо кучето не иска да спи при вас?

Домашният ви любимец може да избере да дремне за през нощта в друга стая по различни причини. Знаем, че може да бъде разочароващо, а и малко тъжно, когато кучето ви няма желание да спи при нас за през нощта. Не прибързвайте обаче да приемате нещата лично! Ето някои от най-често срещаните причини за това поведение и както ще се убедите, вината не е във вас!

куче спиСнимка: iStock

  • В другата стая има по-удобно място

Вашият космат другар може да избере да дремне в другата стая, защото там има по-удобно за целта място. Понякога, дори кучето да разполага с най-мекото и комфортно легло, разположено в спалнята ви, близо до вас, на дивана в хола, например, може да му е много по-удобно! 

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

  • Защита

Имате ли семейство? Ако е така, кучето ви може би спи в другата стая, защото чувства, че трябва да пази и останалите членове на семейството ви. Макар че не всички четириноги са защитни, повечето кучета приемат за своя мисия да защитават и пазят собствениците си. И още нещо – ако питомецът ви избере да дремва в стаята на детето ви, поздравления! Това може да означава, че косматият ви другар е избрал да направи всичко възможно, за да защити най-малкия член на семейството ви. 

куче спиСнимка: iStock

  • В спалнята ви е твърде горещо

Ако оставяте отоплението включено през цялата нощ, това може да създава дискомфорт на четириногия ви другар. Все пак той има дебела козина, нали? Въпреки че ви обича, косматият ви другар може би търси стаята с най-добра температура в къщата за максимално добър нощен сън!

  • Твърде много движение или шум

Спите ли неспокойно? Ако вдигате много шум през нощта (хъркате или говорите насън), или ставате до тоалетната често, домашният ви любимец може да не се чувства комфортно и това да го накара да избере друга, по-спокойна стая. Хъркането може да го държи будно и нащрек, а ритането и движението едва ли ще му позволят да се отпусне и да релаксира качествено. 

куче спиСнимка: iStock

Кучето ви може да започне нощта, дремвайки в стаята при вас, но в даден момент може да установите, че се е преместило, защото не издържа на шума. 

  • Има нужда от пространство

И накрая, последната причина, поради която кучето ви може би предпочита да спи в другата стая е, че просто се нуждае от пространство. Спалнята ви вероятно не е най-голямата стая в къщата. Ако имате по-голям домашен любимец, той може просто да иска повече място, за да се разтегне добре.

В заключение, кучетата обичат да им е удобно, когато спят. Това означава, че те трябва да разполагат с необходимото им пространство (или близост до вас). Стаята не бива да бъде нито твърде студена, нито прекалено гореща или задушна. А дори всичко това да е изпълнено, косматият ви другар пак може да избере да подремне в някоя от другите стаи на дома ви просто, защото там се чувства по-сигурен и защитен. 

куче спиСнимка: iStock

Ако искате кучето да се гушка до вас през нощта или поне – да дремва в същата стая, в която и вие, направете пространството възможно най-подходящо за косматия си другар и помислете какво ли му пречи да релаксира спокойно до вас през нощта.

Вижте още:

Защо кучето е неспокойно през нощта

Защо кучето обича да дремва между краката ви

Виж още