Защо кучето обича да дремва между краката ви

куче Снимка: iStock

В случай, че спадате към стопаните на кучета, които нямат нищо против косматите им другари да дремват на леглото до тях през нощта, то със сигурност сте се чудили защо една от любимите пози за сън на домашния ви любимец е между краката ви. Сещате се – четириногото се настанява удобно, подпирайки се с цялата си тежест на левия или десния ви крак, а ако случайно ви мине през ум да станете (до тоалетна или да пиете вода), животното ви поглежда недоволно, че сте смутили удобството му. 

Макар много собственици на домашни любимци да споделят, че предпочитаната позиция за сън на четириногото е между краката им, все още няма много изследвания по темата. Ето какво знаем със сигурност: Куче, което спи притиснато до стопанина си, се опитва да се свърже с него. Точно като човешкото гушкане, вашето космато приятелче показва обичта си, като се притиска към вас. 

кучеСнимка: iStock

Вашето куче обича да е близо до вас

Много кучета предпочитат да дремват свити на една страна. Не е изключено вашите крака да са точната опора, от която косматият ви другар се нуждае. Животното иска да му е удобно и в същото време – да е близо до вас, а спането между краката ви е добър начин да постигне и двете. 

Dogsandcats.bg

Малките кученца гушкат повече

Тази позиция на спане е по-често срещана при по-малките породи четириноги, които на практика могат да се поберат спокойно между чифт човешки крака. Ако имате по-голям домашен любимец, то със сигурност сте забелязали, че той може би предпочита по-скоро да спи гръб в гръб с вас или поза тип „лъжица“. Във всички случай, независимо към кой от двата вида спада вашият космат другар, това му поведение изразява комфорт и обич. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво ни казва позата, в която спи кучето ни

Кучетата обичат да се „зарявят“

Някои кучета обичат да се завират под одеяла и за учудване на стопаните им могат да дремват „зарити“ отдолу с часове. Вероятно това инстинктивно поведение предизвиква у четириногите усещането, че са в безопасна, удобна бърлога. Спането между краката ви (които също са под завивката) е отличен избор за този вид домашни любимци, защото не само им гарантира, че ще бъдат под одеялото цяла нощ, но им осигурява и допълнителния комфорт да бъдат сгушени до вас. Често това се среща при различните териери, както и при някои шпаньоли или пудели. 

визлаСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето обича да дремва под завивката ни

В заключение можем да обобщим следното: Ако кучето ви обича да се намества и спокойно да си дремва между краката ви – считайте това за комплимент. Вашият домашен любимец очевидно е силно привързан към вас, има ви доверие и смята за нужно да ви покаже обичта си – независимо дали за самите вас е удобно или не!

 

Виж още