Защо кучето ви проверява, докато спите

куче човек спи Снимка: iStock

А ко ви се е случвало да се събудите посред нощ и да откриете, че домашният любимец е заел стратегическа позиция до вас и ви наблюдава как спите, то може би сте се чудили: Защо му е на кучето ми да ме проверява, докато спя?

Това явление оставя много собственици на четириноги едновременно озадачени и любопитни относно нощното поведение на косматите им другари. 

куче ушиСнимка: iStock

Има различни фактори и причини, които могат да обяснят защо косматият ви другар търси вниманието ви, докато сладко дремвате. Те варират от стоплящия сърцето факт, че животното ви обича, до практически неща като глад и безпокойство. Разбирането на тези фактори може да помогне за укрепване на връзката между вас и четириногия ви спътник. И не на последно място – да ви даде спокойствието, че в нощните проверки на кучето ви няма нищо тревожно или обезпокоително. 

Dogsandcats.bg

Разбиране на поведението на кучето през нощта

  • Вие сте част от глутницата

Кучетата са товарни животни по природа, което значи, че те гледат на човешкото семейство като част от глутницата си. Обичайно е четириногите да изпитват силно чувство на лоялност и защита към своите собственици. Естествените инстинкти на домашния ви любимец го карат да ви държи под око през цялата нощ, за да гарантира безопасността ви. Този заложен естествен стремеж към сплотеност е останал наследство на опитомените кучета от дивите им предци.

куче човек спиСнимка: iStock

  • Тревожност при раздяла

Точно като хората, кучетата могат да изпитват безпокойство от раздялата със своите близки. Тази тревожност се засилва, когато животното не може да види или чуе своите хора, например през нощта, когато спят дълбоко.

За да облекчи това безпокойство, четириногият ви другар може да ви проверява няколко пъти през нощта, за да се увери, че все още сте наблизо и се намирате на същото място, на което ви е оставил. Тази проверка може да бъде неговият начин да ви каже:  „Обичам те и искам да си добре!“.

куче човек спиСнимка: iStock

  • Защитен инстинкт

Много кучета притежават естествен защитен инстинкт, особено към членовете на човешкото им семейство. Желанието на животното да запази любимия си стопанин в безопасност може да го накара да патрулира из къщата през нощта, включително да ви проверява, докато спокойно си дремвате. 

Често срещани причини кучетата да проверяват стопаните си посред нощ

  • Комфорт и обич

Една от основните причини, поради които кучетата проверяват спящите си собственици, е обич. Това е техният начин да ви кажат: „Хей, обичам те и просто исках да се уверя, че си добре“. Косматите ни другари са известни със своята лоялност и преданост към членовете на човешкото си семейство, за това и е доста вероятно това поведение на питомеца ви просто да е още един начин, по който той демонстрира, че го е грижа за вас.

куче ближе човекСнимка: iStock

  • Безпокойство и скука

Друга възможна причина, поради която кучето може да ви проверява, докато спите е, че то се чувства неспокойно или му е скучно. Тъй като четириногите са енергични същества, питомецът ви може да има допълнителна енергия за изгаряне. А в неговите очи да ви събуди, за да поиграете заедно, далеч не е нещо лошо! Макар и да се случва във време, в което вие сладко спите.

От друга страна, ако домашният ви любимец е отегчен, той може да стане особено креативен в опитите си да привлече вниманието на стопанина си, било той и дремещ. Животното може да започне да тича наоколо, да ви закача с лапа и дори да ближе небрежно лицето ви – всичко това в опит да ви накара да се включите в играта и да му осигурите така нужното забавление. 

куче сутринСнимка: iStock

  • Сигурност и защита

Защитната природа на кучетата ни може да се прояви не само през деня, но и през нощта. Ако домашният ви любимец ви проверява, докато спите дълбоко, това може да произтича от инстинкта му да ви пази – все пак вие сте основна част от човешката му глутница!

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още