Защо кучето ви ръмжи на конкретен човек

куче ръмжи Снимка: iStock

К огато кучето ви ръмжи по определен член на семейството ви или лае по конкретен човек, това може да доведе до стресови и неудобни ситуации. Ръмженето е начинът на животното да покаже недоверие, страх или друг вид негативна асоциация, свързана с въпросната личност. Но и не само. Възможно е четириногото да е имало травмиращо взаимодействие с този човек или миризмата/външният му вид да му напомнят за някой друг. 

куче деца ръмжиСнимка: iStock

Помислете за миналия опит на кучето

Ако сте осиновили домашния си любимец или сте отсъствали известно време, помислете обективно какво може да се е случило, когато не сте били заедно. Въпросният човек или някой, който прилича на него, може да не се е отнесъл добре с кучето, да го е малтретирал или дисциплинирал с помощта на силови методи. В резултат на това, питомецът ви да се страхува това да не се случи отново. Преди да обвините член на семейството си или приятел обаче, имайте предвид, че определено негово действие може просто да е напомнило на животното за истинския виновник. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кучетата са чувствителни към миризми

Случвало ли ви се е само да помиришете нещо, за да отключи конкретният аромат спомени за места, където сте пътували отдавна? Е, представете си, че това се случва и с домашните ни любимци, само че хиляди пъти по-силно, тъй като приблизително с толкова е по-мощно обонянието им! 

Всеки от нас има специфичен аромат – от отделяните феромони до използвания сапун или душгел. Така че, човекът, срещу когото домашният ви любимец ръмжи, може да има същата или подобна миризма, каквито притежава и някой, който е имал негативни взаимодействия с животното в миналото.

Шапки, бради и бастуни

Ако кучето ви ръмжи по член на семейството или по друг конкретен човек, това може да е предизвикано от нещо толкова просто, колкото шапката с козирка или баретата, която въпросната личност носи. Отново – защото животното има формирана негативна асоциация, свързана с този конкретен образ. В този случай решението е съвсем просто – помолете човека да свали шапката си. Същото се отнася до хора с бради, чадъри, бастуни или проходилки. Може би четириногото се страхува от тях, поради минали травматични преживявания.

куче ръмжиСнимка: iStock

Специалният случай на децата

Ако кучето ви ръмжи на дете или тийнейджър, опитайте се веднага да създадете дистанция помежду им. Хванете домашния си любимец и се отдалечете, опитвайки се да не го стреснете или изплашите допълнително. Често четириногите просто се страхуват или не са сигурни в децата, защото са непредсказуеми или някое хлапе може да се е държало грубо с животното в миналото и тн.

куче ръмжиСнимка: iStock

Научете детето си на подходящи начини за взаимодействие с кучета. Това включва никога да не дърпа козината и опашката му, разбира се, но също и да е тихо, когато е близо до него, вместо да крещи, бяга и ръкомаха. Покажете на малчугана как и къде да гали животното, като подчертаете, че това се отнася само за вашия домашен любимец, е не за непознати животни. Научете детето си винаги да пита собственика на непознато куче, преди да го погали или приближи. 

Как да подходим към ръмжащо куче

Важно е да знаете как да подходите към ръмжащо куче, дори това да е вашето собствено, защото това поведение бързо може да прерасне в агресия, ако животното бъде провокирано. Имайте предвид, че хората изглеждат заплашителни и големи за повечето четириноги. Ако кучето ви ръмжи по конкретен човек, помолете го първо да приклекне, за да бъдат на едно ниво. След това – нека протегне ръце с отворени длани към животното, без да посяга и позволете на четириногото да дойде при него само. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Положителните действия помагат за преодоляване на страха и недоверието на животното.

Никога не наказвайте едно куче за това, че ръмжи. Ако на четириногото не му е позволено да изрази предупреждението си, то може директно да подходи с агресия, когато се почувства застрашено от някого.

Постарайте се да покажете на кучето си, че въпросният човек, по когото ръмжи, е безопасен, като организирате приятни срещи, включете игри, лакомства и друг вид положителни взаимодействия помежду им. През цялото време наблюдавайте и двамата, за да сте сигурни, че човекът действа положително. 

Вижте още: 

Даването на лакомства на кучета „не ги кара да ви харесват повече“

5 изненадващи причини защо кучетата не харесват определени хора

Виж още