5 изненадващи причини защо кучетата не харесват определени хора

подозрително куче Снимка: iStock

Д а привлечеш вниманието и да зарадваш едно куче, поне на теория, изглежда лесно. Много хора смятат, че всичко, което им е необходимо, е пълен джоб с лакомства и няколко трика за добро разтриване на коремчето! И макар тези похвати безспорно да работят, нашите четириноги другари невинаги дават приятелството и симпатиите си толкова лесно. Защото

кучетата са много добри в умението си да преценяват характера на човека, който стои насреща им. И има хора, които просто не им допадат. 

Може да е конкретна личност в семейството ви, приятел, колега или случаен човек, когото срещнете на улицата – четириногите разпознават врага в мига, когато го зърнат! И недвусмислено ви показват нагласата си: могат да изръмжат или просто да подвият опашка и да се отдалечат бързо. Изглежда случайно и няма как да не се запитаме – защо кучето ни явно не харесва определени хора? Бързаме да ви успокоим – не е чак толкова мистериозно, колкото си мислите! 

Dogsandcats.bg

куче човек душиСнимка: iStock

Ето няколко изненадващи, но съвсем реални причини, поради които кучетата не харесва определени хора. 

  • Сила и тембър на гласа

Кучетата може и да не говорят нашия език, но са ненадминати експерти в улавянето на тембъра на гласа ни. Научно изследване, публикувано през 2016 г., е установило, че мозъците на четириногите реагират въз основа на силата и тона на гласа на човека, който им говори. 

Учените са установили това, наблюдавайки как центровете на възнаграждение в мозъците на четириногите се активират, когато чуят висок, приповдигнат и щастлив глас. Кучетата били ентусиазирани и радостни да поздравят весело звучащия човек, като същевременно реагирали по-скоро негативно, когато същият използвал дълбок и гневен глас. 

подозрително кучеСнимка: iStock

  • Език на тялото

Докато кучето ви оценява тембъра на гласа на човека, намиращ се срещу него, то наблюдава и езика на тялото му. Четириногите запълват пропуските си в комуникацията с хората именно по този начин – като следят за израженията и поведението ни. Проблемът идва, когато се сравнява начинът, по който хората възприемаме специфични движения на тялото, с това как кучетата интерпретират същите знаци. 

Контактът с очите, например, означава различни неща. Ако двама души си говорят и единият не осъществява директен зрителен контакт, той се възприема като непостоянен, неискрен и дори подозрителен. В света на кучетата обаче, продължителното взиране в очите е грубо и заплашително. От друга страна, поглеждането леко в страни при запознанство, е знак за уважение. 

подозрително кучеСнимка: iStock

Навеждането над кучето, рязкото навлизане в личното му пространство, правенето на широки жестове с ръце, неравномерните движения и принудителната близост на животното са все форми на езика на тялото, които кучетата не оценяват.

  • Как някой взаимодейства с други хора

Сравнителен психолог от университета в Киото прави интересен експеримент, чиято цел е да определи дали определени животни са способни да правят социални оценки по идентичен с този на хората начин. Целта му била да разбере дали кучетата могат да разберат кога човек се държи грубо с друг и дали това ще повлияе на мнението им за въпросната личност.

За целта той направил тест, при който куче е трябвало да наблюдава как собственикът му се мъчи да отвори контейнер. В процеса той моли друг човек за помощ. Понякога той му помагал, друг път не. След всяко взаимодействие четириногото е получавало избор – дали да приеме вниманието от въпросната личност или да го игнорира. Любопитното е, че в случаите, когато човекът е отказвал помощ на стопанина му, изглежда, че домашният му любимец показва липса на симпатии. 

куче човек душиСнимка: iStock

Проучването показва, че ако даден човек в живота ви редовно е груб с вас, кучето ви вероятно ще реши за себе си, че не го харесва. Да, можете да сте сигурни, че косматият ви другар ще ви пази гърба ви винаги!

  • Миризма

Всеки знае, че обонянието на кучето е невероятно силно. Първата стъпка, която всеки домашен любимец предприема, когато се запознава с друго куче или човек, е да го подуши добре. Ако му допада това, което усети, то взаимодействието ще върви добре. Но ако долови нещо неприятно, плашещо, объркващо или направо отблъскващо, това може да го отблъсне.

Кучетата, които не харесват други кучета, често избягват хора, които миришат на домашните си любимци. Други миризми, които четириногите обикновено не харесват, включват цитрусови плодове, оцет, нафталин и алкохол.

подозрително кучеСнимка: iStock

  • Травма от миналото

Осиновени кучета с история на малтретиране и изоставяне не забравят за преживяната травма. Дори, когато продължат напред и открият нов дом при любящо семейство, страданието, през което са преминали, често оставя в тях. Преживяното има своите следи и проявления в поведението им. В някои случаи тези четириноги развиват страхове и недоверие към хората, които им напомнят за трудното им минало.

Ако кучето ви редовно подвива уплашено опашка в присъствието на възрастни мъже, обръщайки се към жените за утеха, има голям шанс някога да са претърпели насилие от страна на мъж. Пол, цвят на косата, височина, раса, общ външен вид – животното може да реагира отрицателно на всеки, който му напомня за минала болка.

куче човек душиСнимка: iStock

Вижте още: 

Обичат ли кучетата да ги целуваме

Защо кучетата се радват на хора, които не харесват домашни любимци

Виж още