Защо кучето ви уринира върху други четириноги

кучета парк Снимка: iStock

Н а всеки собственик на куче се е случвало да изпадне в ситуация, в която да забележи, че домашният му любимец прави странни и необясними неща. Уринирането върху други кучета е едно то тези поведения. Подозираме, че когато се е случило за първи път сте били, меко казано, шокирани. И несъмнено смятате, че това е отвратително поведение. Има обаче някои причини, които стоят зад него, с които е добре всеки стопанин да е запознат. 

Защо кучетата уринират върху други четириноги?

Да видите кучето си да уринира (или дори само да се опитва да го направи) върху нечий домашен любимец в близкия парк, градинка или дори на улицата, може да ви постави в доста неудобна ситуация. За това е добре да знаете кои са 5-те основни причини, поради които четириногите правят това. Така ще сте по-подготвени как да реагирате.

кучета паркСнимка: iStock

  • Маркиране

Кучетата са известни с това, че маркират територия. Но знаете ли, че като част от това маркиране, те могат да уринират и върху други четириноги? Ако косматият ви другар е усетил, че другото животно има намерение да нахлуе в „неговата територия“, има вероятност той да се опита да затвърди позициите си чрез уриниране.

Dogsandcats.bg
  • Установяване на социално господство

Кучетата са териториални по природа. Което означава, че ще се опитат да изразят господството си при всяка възможност. Понякога това включва уриниране върху други четириноги. Един вид, за да им кажат, че „те ръководят шоуто“.

кучета паркСнимка: iStock

  • Безпокойство

Тревожността и безпокойството може да са причината домашният ви любимец да пикае върху други кучета. В този случай говорим за естествена реакция в следствие на уплаха или дискомфорт, свързан с близостта до други четириноги. 

  • Вълнение

Възможно е да има ситуации, при които кучето ви да уринира върху друго четириного от чисто вълнение. Може би питомецът ви се радва, че вижда приятелите си и не е в състояние добре да контролира пикочния си мехур. Възможно е да се случи и по време на прекомерно ентусиазирана игра.

кучета паркСнимка: iStock

  • Случаен инцидент

Това едва ли е изненада за стопаните на домашни любимци. Инциденти се случват, особено ако кученцето е още младо, то винаги е активно, в движение и готово да изследва света. Понякога – без да погледне къде точно се облекчава. 

Кучетата могат да проявят странно поведение и уринирането върху други четириноги е едно от тях. Ако хванете питомеца си да го прави, първото, което следва да направите, е да откриете причината за това поведение. А след това – да решите проблема, за да го предотвратите в бъдеще. 

кучета паркСнимка: iStock

 

Виж още