Защо лаят на кучето ми звучи дрезгаво?

куче лае улица Снимка: iStock

О сновните правила за отговорно отглеждане на домашни любимци ни предупреждават винаги да сме нащрек за промени в поведението, външния вид и други характеристики на домашния ни любимец. Често именно те са и основните признаци, че нещо със здравето на питомеца ни не е наред. Ако лаят на четириногия ви другар започне да звучи дрезгаво, например, това е знак, че е добре да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед. 

куче лайСнимка: iStock

Възможните причини защо лаят на кучето ви звучи дрезгаво

  • Прекомерно лаене

Ако крещите по цял ден, след известно време гласът ви ще стане по-дрезгав. По същия начин, ако домашният ви любимец лае често, продължително и силно, това неминуемо ще окаже влияние върху звука, който произвежда. Прекомерният лай може да доведе до ларингит или възпаление на гласните струни в областта на ларингеалната лигавица, пишат от Американския киноложки клуб.

куче лайСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако денят е бил особено стимулиращ за вашия четириног другар, той може да има нужда да полае, за да се успокои. Въпреки това, ако установите, че животното джафка повече от обичайното, консултирайте се с ветеринарния си лекар и разберете защо. Скуката, стресът, безпокойството и страхът са най-честите причини за прекомерно лаене, както и някои неврологични здравословни проблеми като когнитивна дисфункция. 

  • Инфекция на горните дихателни пътища

Кучетата прихващат множество бактериални, вирусни и гъбични инфекции на горните дихателни пътища, включително обикновена настинка и грип. Такива заболявания се проявяват с голямо разнообразие от симптоми, един от които е дрезгавият лай. Другите типични признаци на инфекция на горните дихателни пътища включват кихане, кашляне, подсмърчане, хрипове, пяна от устата, отривисто клатене на главата, секреция от носа или очите, температура, ларингит, затруднено дишане, затруднено преглъщане, загуба на апетит, летаргия. Посещението при ветеринарния ви лекар е задължително, тъй като четириногият ви другар може да се нуждае от антибиотици или друг вид лечение.  

куче лаеСнимка: iStock

  • Ларингеална травма

Ако домашният ви любимец лае дрезгаво, възможно е да е получил нараняване на ларинкса, фаринкса или други части на тялото, свързани с гласа му. Душене от каишката по време на разходка, въже около врата, външни наранявания като ухапвания в областта на гърлото или чужди тела, заседнали в него – това са по-честите причини за подобна травма. 

куче лайСнимка: iStock

Често, но не винаги, кучета с ларингеална травма дишат и изглеждат нормално, докато са в покой, но показват симптоми по време на движение. Ако подозирате, че нещо причинява болка или дискомфорт на косматия ви другар, не губете време и посетете кабинета на ветеринарния си лекар. Лечението варира в зависимост от естеството и тежестта на проблема, но често включва почивка, противовъзпалителни лекарства, болкоуспокояващи и хирургични процедури.

  • Ларингеална парализа и колапс

Когато нещо с нервите, които контролират ларинкса на кучето ви, не е наред, то може да се получи парализа на ларинкса. Това състояние причинява дрезгав лай, хруптящ шум при вдишване, прогресивно отслабване на силата на лаенето, шумно и затруднено дишане, оток на ларинкса и припадъци. Парализата може да бъде резултат от травма, хипотиреоидизъм или да е ефект на стареенето. 

куче лаеСнимка: iStock

Ограниченията на дишането могат да станат фатални, така че често се препоръчва хирургично разширяване на дихателните пътища. Ларингеалната парализа, заедно с други обструкции на дихателните пътища, стенотични ноздри, удължено меко небце, извърнати ларингеални торбички може да доведе до колапс на ларинкса. Важно е да знаете, че това е спешен случай, изискващ хирургическа интервенция, тъй като има риск засегнатото куче да не може да си набави достатъчно кислород.

Виж още