Защо личността на кучето ми не отговаря на описанието на породата му?

куче Снимка: iStock

О писанията на породите на кучетата често звучат почти като профили за запознанства. И с цялата тази налична информация относно това какво да очаквате от бъдещия си домашен любимец, би следвало е да е лесно да откриете четириного, чиито характеристики се вписват най-добре спрямо вашия начин на живот. Ето защо много хора разчитат именно на профила на дадена порода, за да се ориентират и решат, като най-често се взимат предвид важни фактори като енергийни нива (изискване на упражнения) или личността на представителите й. 

Да отделите време, за да се информирате възможно най-добре за различните породи кучета е чудесен начин за избегнете несъответствия, като например – да вземете работно куче с високи енергийни нива, докато самите вие живеете в малък апартамент в града и работите по цял ден. Или да се спрете на порода, чиито представители имат нужда от редовен професионален груминг, а това е разход, който не бихте могли да поместите в месечния си бюджет.

кучеСнимка: iStock

И

Dogsandcats.bg

докато описанията на породите могат да помогнат да се придобие обща представа за това какво може да се очаква от даденото куче, важно е запомните, че четириногите са индивиди, чиято личност се оформя и на база опита им.

Тоест, само защото една порода е известна с това, че е дистанцирана или енергична, това не означава, че всяко куче ще отговаря на тези черти, пишат от Американския киноложки клуб.

Поведенческите черти са по-трудни за прогнозиране

Има някои аспекти, свързани с външния вид, особено при чистокръвните кучета, които са по-лесни за прогнозиране от генетична гледна точка, като външния вид, например. Типът козина на четириногите се определя от ограничен брой гени, както и размерът му (въпреки че фактори като диета, могат също да повлияят на това колко голямо ще стане дадено животно). 

кучетаСнимка: iStock

От друга стана, поведенческите черти на кучетата се влияят от много гени, както и от фактори на околната среда, като придобит опит в ранна възраст, социализация и обучение. Д-р Катрин Майер, ветеринарен псохолог към Ветеринарната клиника за поведение в Гейтерсбърг, Мериленд , обяснява пред PetMD, че „описанията на темперамента на породата са част от насоките, определяни от Американския киноложки клуб, които описват идеализирания екземпляр на дадена порода“.

Това е така, отчасти, защото: „Много по-лесно е да развъжда една порода заради физическите характеристики и качества, отколкото заради поведенческите“. И е факт, че повечето развъдници следят за външния вид на кучетата и съблюдават той да отговаря на стандарта на породата, вместо да се фокусират върху темперамента. 

Да, селективното развъждане със сигурност влияе върху поведението, но не е абсолютно надежден показател за него. Така че вместо генетична гаранция за индивидуалността на кучето спрямо породата му, има безкрайни променливи, които могат да се отразят на това дали един Лабрадор действително ще обича водата, например. Или дали Френският ви булдог действително ще иска да е център на вниманието или ще има по-скоро дистанцирано поведение. 

кучетаСнимка: iStock

Природа, отглеждане и какво оформя личността на кучето

Ако някога сте виждали котило с новородени кученца, вероятно сте забелязали, че дори и на 8 седмици те вече показват разнообразия в поведението. Обикновено някои са по-смели, други – по-срамежливи, а има и няколко междинни. От тази начална точка, уникалните преживявания, които всяко едно от тези животни ще има в новия си дом, ще направи възможно то да развие съвсем различна личност спрямо братята и сестрите си, въпреки споделените гени и ранен живот заедно.

Да предположим, че едно кученце, Боксер, отива в дом, където стопаните му полагат оптимално грижи за него: дават му висококачествена храна, записват го на курс по обучение и се стараят да му предоставят достатъчно възможности за социализация.

кучета играСнимка: iStock

Друго кученце от същото котило попада в дом, в който собствениците не са особено старателни по отношение на храненето, няма график за разходки или излизания, стои затворено през повечето време, извеждат го на двора само за тоалетна и му се карат при инцидент вкъщи. 

Кое от двете кучета мислите, че е по-вероятно да се доближи по темперамент до типичния оживен, привързан и общителен Боксер?

Предизвикателствата, свързани с описанията на породите

Описанието на дадена порода е отлично обобщение на потенциалните личностни характеристики на представителите й, но поведението не е твърдо заложено. Макар да познаваме Голдън ретривърите като приятелски настроени, някои от тях могат да са агресивни и мнителни към непознати. И обратно – не всички Шиба ину са дистанцирани, а напротив – сред представителите на породата има много общителни и дружелюбни. 

кучеСнимка: iStock

Едно от предизвикателствата, свързани с описанията на породите е именно това, че понякога те оставят бъдещите стопани с нереалистични очаквания за това как ще действа и ще се държи едно куче. И с идеята, че всяко животно от същата порода ще има сходно поведение. А ако приемете, че описанието на личността на дадена порода е абсолютно еднакво за всичките й представителите, то вие не взимате предвид отделното куче, както и факта, че то може да се промени с течение на времето

Помагат или вредят стереотипите за дадена порода?

Стопаните на домашни любимци, които вярват, че Хъскито им винаги ще се дърпа и тегли по време на разходка (защото това е в природата му на впрегатно куче!), е по-малко вероятно да се опитат да променят поведението на питомеца си с положително подсилване. Истината е, че в много случаи стереотипите за поведението на дадена порода могат дори да се отразят на начина, по който гледаме на кучетата от смесени породи. Например, ако знаете, че единият родител на въпросното животно е териер, то може да се откажете да го вземете само, защото териерите са етикетирани като упорити.

кучеСнимка: iStock

Има някои начини да добиете представя какво да очаквате от поведението на кучето си, и той включва да се срещнете със собствениците на родителите на домашния си любимец. Или с други техни потомци, ако искате по-добра моментна картина. 

„Можете да направите някои общи прогнози въз основа на породата, но не ги считайте за гаранции“, казва още д-р Майер. Освен общите характеристики, описващи поведението на представителите на дадена порода, важно е да се вземе предвид и индивидуалното куче. И най-вече – да не подхождаме с очаквания, а да обичаме четириногия си другар точно такъв, какъвто е!

 

Виж още