Защо на Чау Чау им се носи славата на агресивни кучета

Чау Чау Снимка: iStock

И ма ли нещо по-сладко от Чау Чау? Тези пухкави кучета с двойна козина, която прилича на лъвска грива, миловидна муцунка, лека походка и онзи странен син език, който ги кара да изглеждат така, сякаш до сега са близали мастило. Да, Чау Чау са толкова близо до определението за „живо плюшено мече“, колкото нито едно друго четириного в кучешкия свят! С изключение на нрава им. Защото представителите на породата отдавна имат славата на по-агресивни и по-скоро биха ви ухапали, отколкото да ви оближат в знак на обич. Или поне така казват всички. 

куче син езикСнимка: iStock

Чау Чау – една древна порода с богата история

Чау Чау са една от най-старите породи кучета в света, датираща от преди повече от 2000 години. Родом от северен Китай, буквално името им (Songshi Quan) се превежда като „подпухнало лъвско куче“. В миналото тези четириноги са използвани като пазачи на храмове, а от времето на династията Танг, около 700 г. сл. н. е. Чау Чау са се превърнали във верни кралски защитници и компаньони. Император Линг е сред най-отявлените почитатели на породата, като се вярва, че се е отнасял към тях като към членове на семейството си, давал им е най-добрите ориз и месо, и е съблюдавал всички да се отнасят с уважение към питомците му. По това време Чау Чау спят на изискани килими, имат свои слуги и дори са удостоени с придворни титли. След края на династията Танг, четириногите се използват главно като работни кучета – за лов, пастирство и охрана.

Чау ЧауСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Да, несъмнено Чау Чау са древна порода, служила вярно на династии, владетели и обикновени хора. Отглеждани и обучавани да изпълняват различни задачи, съвсем логично е да си помислим, че порода, чиито представители са способни да правят толкова много неща, трябва да са изключително интелигентни и схватливи. И да, това е факт. Защото всички „работни места“, заемани от Чау Чау в тяхната дълга история говорят, че това са лоялни животни, силно свързани със стопанина и семейството си. И макар да имат леко упорит характер, той се допълва чудесно от готовността им да защитават всички, които обичат с цената на живота си. 

Мит или реалност е агресивното поведение на Чау Чау?

Чау Чау са умни, упорити и придирчиви кучета. Често се привързват най-силно само към един от членовете на семейството си, а териториалното поведение не е рядкост сред представителите на породата. Не са добър избор за семейства с малки деца, а истината е, че изглеждат много по-гальовни, отколкото са в действителност. Малко вероятно е Чау Чау да толерира отношение към него като към живо плюшено животно, както би могъл да направи един Лабрадор, например. Породата е по-подходяща за домакинства с вече пораснали деца, способни да разбират и уважават личността и ограниченията на животното.

Чау ЧауСнимка: iStock

Когато става въпрос за живот с Чау Чау, то трябва да осъзнаете, че това е куче е по-упорито от всяко друго, което може би сте срещали. Те са умни и ще се възползват от всяка слабост, която може да проявите. За това и социализацията, съчетана с ранно обучение е ключова. Необходимо е да се установите като лидер в очите на питомеца си отрано. Поради силната си териториална нагласа, Чау Чау трябва да бъдат научени на толерантност от малки. Излагайте кучето на голямо разнообразие от хора и места покажете му, че доброто поведение води до награди и животното ще разбере, че трябва да се постарае, за да ги спечели.

Често сравнявани с лъвове, Чау Чау по-скоро приличат на домашна котка по характер и държание. Те са ниско енергийни животни и предпочитат да подремват в краката ви, вместо да ви придружават по време на бягане. Умни и упорити, те не реагират добре на физически заплахи или наказания.

Чау ЧауСнимка: iStock

За разлика от една котка обаче, Чау Чау действително може да ви нарани, ако решите да го ударите или нагрубите. И да, най-вероятно няма да отговори на нито една от вашите команди, особено след подобно поведение. Най-добрият и често единствен начин да накарате животното да ви отговаря, е да му покажете, че да ви се подчинява е в негов най-добър интерес. 

В заключение държим да отбележим, че всяко куче може потенциално да бъде агресивно. Но има четириноги, които са по-склонни да бъдат нападателни от други. Чау Чау са силно териториални животни, които имат естествено доминиращ характер. С правилно обучение те могат да станат ваши най-добри приятели – стига обаче да не се подведете по миловидния им външен вид!

Чау ЧауСнимка: iStock

 

Виж още