Защо понякога кучето ми се превръща в статуя по време на разходка?

куче разходка Снимка: iStock

К учето ви спира рязко и сякаш замръзва напълно, докато сте на разходка, превръщайки се в най-новата статуя в квартала ви? Ако това ви звучи познато, то може би се питате – нормално ли е? И имате ли причина да се тревожите? 

куче разходкаСнимка: iStock

Как кучетата реагират на страх?

Ако кучето ви замръзне по време на разходка, това може да бъде доста обезпокоително – както за вас, така и за домашният ви любимец. И тъй като зад това поведение може да има много причини, за да го разберете, ще трябва да вникнете в основния проблем. Който най-вероятно е страх. 

Кучетата са склонни да реагират по четири начина, когато се чувстват неспокойни. Те включват:

Dogsandcats.bg
  • Агресия
  • Замръзване
  • Оттегляне
  • Изместване

Почти всички сме чували за реакциите – агресия (нападение) или бягство. Двете по-малко известни са замръзването и поведението на изместване.

куче разходкаСнимка: iStock

Защо кучетата замръзват?

Замръзването е точно както звучи. Домашният ви любимец сякаш се вкаменява, разчитайки на неподвижността, за да остане незабелязан. Четириногите обикновено замръзват, когато реагират на стрес или страх. И щом отново станат спокойни, те оценяват ситуацията и решават как да действат по-нататък. А ако смятат, че опасността е още в района и се чувстват застрашени, те може да откажат да продължат. Защото, не бива да забравяме, че кучетата имат изключително чувствително обоняние, удивителен слух и невероятно зрение. Те могат да помиришат, чуят или видят неща, които ние не. 

Любопитното е, че кучетата могат да замръзнат, без дори да забележите. Статичната поза на тялото, оценката и решението дали да продължат, понякога се случват толкова бързо, че животното е преминало напред без това да бъде отбелязано от стопанина му. 

куче разходкаСнимка: iStock

Други тригери за замръзване

Освен страх и стрес, друга често срещана причина едно куче да се вкамени по време на разходка е, че това е заучено поведение. Например, ако давате лакомство на животното всеки път, когато сте навън и то спре, то ще започне да мисли, че това поведение му носи нещо хубаво и ще е по-склонно да го повтори. 

Разбира се, може да има и други причини защо кучето ви замръзва по време на разходка. Може би е уморено и иска да се прибере у дома, жадно, краката го болят или е упорито и просто иска да поеме по различен маршрут. 

Какво можем да направим, за да ограничим замръзването на кучето ни по време на разходка?

Изграждането на увереност е най-доброто решение. Това ще намали замръзването и ще насърчи домашният ви любимец да продължи да ходи. Но може би ще ви е необходимо търпение – зависи колко дълбоко е вкоренен страхът. 

куче разходкаСнимка: iStock

Добра идея е да направите дневник на разходките с домашния си любимец – търсете модели за замръзването. Има ли определен маршрут, който то не харесва? Или определен шум, който може би го плаши? Сутрин или вечер замръзва по-често?

Събирането на тази информация ще ви помогне да създадете маршрут, който да избягва тригерите. Защо ви е да стресирате кучето си излишно?

Изграждането на увереност става много по-бързо, ако животното вече не е стресирано и не се е настроило отрицателно, преди дори да е напуснало къщата ви. 

Не принуждавайте кучето си да върви в посока, в която се страхува да отиде. Ще спечелите много повече доверие, като поемете по различен маршрут, отколкото ако принуждавате питомеца си да върви. Може да се наложи просто да пресечете улицата, но за вашия домашен любимец вие се справяте с дискомфорта и поемате контрола над ситуацията. А когато животното има доверие у вас и замръзването отшуми, можете да започнете да работите по посока справяне с източника на страха. 

куче разходкаСнимка: iStock

Изводът: Кучетата живеят в момента. Ако куче замръзне, то го прави с причина. Работете с вашето куче, за да разберете каква е тя, а след това изградете стратегията си как да подходите спрямо нея. Разходките трябва да са приятни както за вас, така и за вашето куче. В края на краищата те са приятен начин и за двама ви да тренирате, да общувате и да се свързвате.

 

 

Виж още