Зеленчуците, които е по-добре да не споделяте с кучето си

куче храна Снимка: iStock

Н якои зеленчуци са безопасни за ядене от кучетата и могат да бъдат много полезни, когато се смесват с храната им или им се дават под формата на лакомство. Те помагат за поддържане на здравословно тегло и помагат да се засили имунната система на животното. И тъй като кучетата са всеядни като нас, те се нуждаят от нещо повече от месо в диетата си, за да се гарантира, че ще получат правилния баланс на хранителни вещества и витамини. 

кучеСнимка: iStock

Дори някои зеленчуци да не се считат за токсични за кучетата обаче, те може да не са идеалният избор за четириногия ви другар.

Зеленчуците, които кучето ви е по-добре да не яде

 • Аспержи 

Аспержите не са токсични и могат да се дават на кучетата, стига да са правилно приготвени. Те обаче като цяло са трудни за храносмилане и могат да причинят стомашно-чревни разстройства, включително газове, повръщане и диария. 

Dogsandcats.bg

Ако решите да давате на кучето си аспержи, най-добре е първо да ги сготвите леко, с малко или никаква мазнина. В идеалния случай – на пара или на скара. 

 • Гъби

Като цяло гъбите не са опасни за кучетата (разбира се, изключваме отровните). Закупените от магазина печурки, например, се считат за безопасна алтернатива и дори имат някои ползи за здравето на четириногите. Най-добре е обаче да избягвате дивите гъби, освен ако не сте 100% сигурни, че са нетоксични. 

кучеСнимка: iStock

 • Лук и чесън

Всички видове лук съдържат определено вещество - алкалоид, който е токсичен за кучетата. Тук включваме всички членове на това семейство Allium като праз лук, чесън и див лук. Всички части на тези растения са отровни, дори ако са сготвени или дехидратирани.

кучеСнимка: iStock

Важно е да знаете, че понякога са необходими съвсем малки количества, например 100 гр лук при 44-килограмово куче, за да се стигне до токсично отравяне.

Вижте още: Защо кучетата не трябва да ядат лук

 • Брюкселско зеле

Въпреки че не е токсично, брюкселското зеле може да причини храносмилателно разстройство, главно под формата на газове и подуване на корема. Въпреки това, ако се дава в умерени количества, то е много здравословно и е отличен избор за кучета с проблеми с теглото, тъй като съдържа съвсем малко калории. 

зеленчуциСнимка: iStock

 • Домати

Да, технически доматите са плодове, но обикновено не ги хапваме със захар, нали? Зрелите домати се считат за безопасни за консумация от четириногите, въпреки че по същество са малко кисели за вкуса на повечето от тях. Освен това могат да причинят стомашно-чревни разстройства. 

 • Картофи 

Варените картофи са абсолютно безопасни за кучетата ни и често се срещат в търговските храни и лакомства. Суровите обаче, съдържат по-високи нива на соланин, което ги прави лош избор за почерпка на домашния ви любимец. 

 • Авокадо

Авокадото съдържа фунгициден токсин - персин, който може да причини сериозни здравословни проблеми при кучетата, включително смърт. Въпреки че някои четириноги са донякъде резистентни към този токсин, като цяло едва ли си заслужава да се рискува. 

кучеСнимка: iStock

 • Цвекло 

Друг нетоксичен зеленчук, който обаче може да причини стомашно-чревни разстройства, включително запушване на червата, ако се консумира суров. Освен това, има някои изследвания, които откриват връзка между цвеклото и образуването на камъни в пикочния мехур. Леко киселият му вкус пък, го прави неподходящо за кучета с чувствителен стомах.

 • Зеле 

Въпреки че е малко вероятно да бъде в списъка с любимите храни на кучето ви, зелето като цяло е безопасно, но може да причини газове и подуване на корема. Освен това в него се съдържа тиоцианат, а значителни количестваот него могат да повлияят отрицателно на щитовидната жлеза, което води до хипотиреоидизъм.

куче зеленчуциСнимка: iStock

Зеленчуци, които кучетата могат спокойно да хапват

Ако търсите безопасни зеленчуци, с които да разнообразите менюто на домашния си любимец, ето някои предложения:

 • Зелен фасул, тиквички, спанак, броколи – могат да се дават сурови, варени или замразени. Те са с ниско съдържание на захар, което ги прави отличен избор за кучета с проблеми с теглото.
 • Моркови и зелен грах - могат да се дават и сурови, варени или замразени. Те са малко по-калорични, така че давайте само в умерени количества, за да избегнете проблеми с теглото. 

В заключение, чрез добавянето на зеленчуци можете да внесете разнообразие в диетата на домашния си любимец. Те са отлична нискокалорична опция и добър начин да увеличите приема на витамини и хранителни вещества. Освен това, зеленчуците са превъзходен избор за увеличаване на фибрите – нещо, особено полезно за кучета, които имат нужда да отслабнат или за борба с лек хроничен запек.

зеленчуциСнимка: iStock

Важно за всеки собственик е да се информира кои зеленчуци са полезни и кои е желателно да не споделя с четириногия си другар, поради токсичност и неблагоприятни ефекти като стомашно-чревно разстройство, опасност от задавяне и запушване на червата. 

Виж още