Значението на доброто кучешко легло

куче Снимка: iStock

В сички знаем, че няма нищо по-отпускащо, зареждащо и подмладяващо от добрия нощен сън. Това важи не само за хората, но и за домашните ни любимци. Кучетата спят между 12 и 18 часа на ден, в зависимост от възрастта. Така че, също като нас, и те се нуждаят от удобно и комфортно легло, където да се отдадат блажено на сладка дрямка. 

Въпреки че често може да откриете четириногия си приятел сгушен до вас през нощта, всяко куче трябва да има собствено легло. Така, дори и вие да не сте у дома, животното може да се отпусне в неговото местенце, а не директно на пода или в някой ъгъл.

Подходящото кучешко легло осигурява на вашия домашен любимец пространство, което е не само удобно, но и поддържащо, меко и сигурно. Помислете – вие как спите най-добре? Не се ли наспивате повече, ако главата ви е положена на мека възглавница? 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Има различни функции, които правят едно кучешко легло подходящо за нуждите на вашия космат приятел и те трябва да се вземат предвид, когато пазарувате такова.

Доброто кучешко легло поддържа ставите

С възрастта кучетата често могат да развият проблеми като артрит, тазобедрена дисплазия или други ставни проблеми. За да помогнете на домашния си любимец да се чувства по-комфортно, закупуването на поддържащо кучешко легло е наложително. Така ще омекотите тялото на животното и ще му осигурите облекчение от болките. Удобното кучешко легло поддържа ставите и на развиващите се кученца, осигурявайки им добра нощна почивка.

Леглата, които съдържат специални взаимосвързани пълнежи, гарантират поддържащ комфорт за тялото на вашето куче, особено за ставите на животни, които страдат от артрит. Това намалява болката до минимум през нощта, както и по време на дрямка през целия ден.

кучеСнимка: iStock

Добрите легла гарантират по-добър сън

Кучетата, както и хората, имат нужда от качествен сън, за да бъдат здрави и да се чувстват добре. Не само това – добрата нощна почивка подобрява паметта на вашия домашен любимец и дори може да направи животното по-умно, сочат резултатите от проучване, публикувано в изданието на Scientific Reports от 2017 г. 

Това е така, защото когато кучетата научават нови команди, те са склонни да се справят по-добре при повтарянето им, когато са се наспали. Качествената почивка дава повече енергия и на кутретата, която могат да посветят в усвояването на нови неща и изследването на света около себе си. 

При по-възрастните четириноги, добрият сън също е особено важен фактор за доброто им общо здравословно състояние. Това важи с пълна сила за представителите на по-едрите породи, които се нуждаят и от повече сън като цяло. 

кучеСнимка: iStock

Вашето кученце се нуждае от място, за да се отпусне

Уютното кучешко легло трябва да бъде оазис за вашия домашен любимец, далеч от суматохата в дома ви. Кучетата са животни, които много държат да имат своя бърлога, така че те ценят да имат местенце, където да се отпуснат.

При избора на легло, едно от най-важните неща, за които да внимавате, е подходящия размер. Естествено, едрите четириноги се нуждаят от по-големи легла, спрямо малките. Това ще гарантира, че кучешкият ви спътник ще разполага с повече от достатъчно място за разтягане и дрямка. 

Добрите легла за кучета се почистват лесно

Знаем, че кучетата разнасят със себе си голямо количество мръсотия и вредители като бълхи, за това е важно да изберете легло, което е лесно за почистване. Потърсете модел с подвижно покритие, което лесно да можете да хвърлите в коша за пране регулярно. Това ще ви помогне да сведете до минимум наличието на кучешка козина, пърхот и микроби в дома си. Освен това – кучетата, също като хората, обичат усещането на прясно пране (макар сами да не могат да си го признаят!).

кучеСнимка: iStock

Насърчете кучето си да спи в собственото си легло

Понякога е успокояващо (и за двама ви) кучето да спи в леглото до вас. Но често това може да наруши съня ви, особено ако животното има склонност да шава, върти или мята. Или другата възможност – животното е от по-едра порода и заема голяма част от спалното ви пространство.

Чудесно е вашето кученце да се гушка във вас през нощта, но е задължително да му осигурите легло, в което да може да се сгуши и уедини ако има нужда. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още