Знаците, че на кучето ни му е студено

куче студ Снимка: iStock

З а кучетата изключително студеното време може да бъде не само неприятно, но и опасно. За това всеки собственик на домашен любимец трябва да бъде особено внимателен, когато температурите навън започнат да падат много под нулата. 

Истината е, че на четириногите им е много по-студено, отколкото хората предполагат. Топлите им кожухчета далеч не ги предпазват толкова добре, колкото мнозина смятат. Понякога обаче, може да не сме в състояние да разберем дали на кучето ни му е студено. Бързаме да ви успокоим – не сте сами! За това, предлагаме ви заедно да разгледаме няколко признака, за които да следите в особено студените и мразовити зимни дни.

куче студСнимка: iStock

Реалните рискове от измръзване и защо не бива да ги подценяваме

Измръзването е един от най-големите рискове, свързани с мразовитото време – както за хората, така и за животните. Това състояние се получава, когато кожата е изложена на продължителен студ, което я кара да замръзне, заедно с други тъкани. Краката, опашката, ушите, лапите и носът на кучето са изложени на най-голям риск от измръзване. Ако забележите, че тези части на тялото на домашния ви любимец придобиват яркочервен нюанс, важно е веднага да приберете питомеца си някъде на топло.

Dogsandcats.bg

Хипотермия

Хипотермията е състояние, при което телесната температура на кучето пада до около 35-37 градуса по Целзий. Тя може да бъде смъртоносна за кучетата и се получава след продължително излагане на екстремен студ. Симптомите, за които трябва да следите, включват: слабост, летаргия, неравномерно дишане, мускулна скованост, загуба на съзнание, липса на концентрация и разширени зеници.

куче студСнимка: iStock

Може ли студеното време да разболее кучето ми?

Самото време няма как да разболее кучето ви, а по-скоро средата навън, която то създава. В мразовитите зимни дни е по-лесно за микробите да се прикрепят към вашия питомец, причинявайки настинка и грип. Най-честите симптоми на тези заболявания, които ще видите, са слабост, кихане и секреция от носа и/или очите.

Как да разберете дали на кучето ви му е студено?

Ето няколко неща, които ще ви насочат към това дали домашният ви любимец се чувства комфортно навън или му е студено и е по-добре да съкратите разходката му.

  • Прогнозата за времето

Първият сигнал, че на кучето ви може да му е студено, е времето. Да, може да звучи очевидно, но на практика това е най-важното нещо, за което всеки отговорен стопанин на домашен любимец трябва да внимава.

куче студСнимка: iStock

Ако на вас ви е хладно и не издържате да стоите навън, дори и с палтото си, то вероятно същото важи и за четириногия ви другар.

Въпреки че кучетата имат козина, тя не е достатъчна, за да ги предпази от ниските температури, особено при по-дребните породи с по-тънка козина.

  • Мудност

Друг начин да разберете дали на кучето ви му е студено е като обърнете внимание на движенията му. Най-явното нещо, което може да забележите, е дали има известна незаинтересованост у него относно излизането навън. Ако питомецът ви не е ентусиазиран от разходката си както обикновено, движи се по-бавно и не идва с желание да му сложите каишката, то може би няма особено желание да излиза. И тъй като се налага, тогава най-доброто нещо, което можете да направите, е да му облечете дрешка за допълнителна топлина и комфорт.

куче водаСнимка: iStock

  • Треперене

Когато на кучетата им е студено, при тях има видима реакция – точно като при хората. Ако забележите, че животното трепери, докато сте на открито, то най-вероятно се чувства дискомфортно и би предпочело да не е навън. Силното треперене е първият сигурен знак, че питомецът ви трудно издържа на температурата, така че най-препоръчителното нещо, което можете да направите, е да го приберете на закрито. 

куче студСнимка: iStock

  • Студени уши

Обикновено е трудно да определим дали на едно куче му е студено, тъй като тялото му е покрито с козина. За това една от най-сигурните индикации са ушите. Ако те са студени на допир при крайчетата, значи е време да заведете питомеца си някъде на топло.

  • Накуцване

През зимата земята обикновено е по-студена от въздуха, така че ако сте оставили лапите на домашния си любимец незащитени, то несъмнено те ще се охладят бързо. Ако забележите, че животното леко накуцва, това е сигурен знак, че усеща дискомфорт в лапите си поради лошото време. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Летаргия

Знак за това как да разберете дали на кучето ви му е студено е и, ако показва признаци на сънливост или летаргия. Бъдете внимателни, защото това е един от симптомите и на хипотермия. Веднага щом забележите сънливо или мудно поведение у вашето енергично куче, прекратете разходката и се приберете у дома на топло. 

Забележка: Ако освен летаргията, ако на кучето ви му е трудно да се движи, има вдървена поза или му е трудно да диша, не губете време да го заведете на ветеринарен лекар. 

  • Хленчене

Ако кучето ви започне да се чувства неудобно в зимното време, то ще се опита да ви го покаже. Например, може да започне да лае, хленчи или скимти. Ако забележите, че домашният ви любимец започва да се държи странно, поведението му може да се дължи на това, че му е студено.

куче студСнимка: iStock

През зимата наша отговорност е да поддържаме комфорта и здравето на любимото ни куче. И макар понякога да е трудно, с подходящия подход, знания и наблюдателност, няма да ви отнеме много време да разберете, че е време да съкратите разходката и да се приберете у дома с косматия си другар.

Виж още