Знае ли кучето ми как се казвам

куче Снимка: iStock

Р оувър, Скоти, Джак или Мишо… ние полагаме много усилия, за да намерим идеалното име за любимото ни куче. Защото знаем, че това ще бъде за цял живот и е важно как се казва. Но какво ще кажете за собственото си име? Да, не се съмняваме, че четириногите ни приятели биха ни поздравявали по име, ако можеха, но дали кучетата ни знаят как се казваме? Или по-точно – разпознават ли въобще четириногите човешки имена?

Вашето куче знае ли кой сте?

Знаем, че кучетата ни обичат и нямат търпение да ни се порадват, когато се приберем от работа. Но дали действително те знаят кои сме? И могат ли да ни различат от другите? Краткият отговор е: да, разбира се! 

кучеСнимка: iStock

Изследователите са открили, че въпреки че четириногите имат по-силно обоняние и то е водещо сетиво при тях (за разлика от зрението), те безпогрешно могат да разпознават лица. Според специализираното издание Psychology Today, снимките на любимите им човеци могат да активират области от темпоралния лоб (част от мозъка) на животното, свързана с лицевото разпознаване и възприятие. Така че – дори, когато не сте наоколо, вашият домашен любимец знае кой сте. Направете си експеримент – поставете ваша снимка до купичката с вода на кучето си и вижте, дали няма да погледне веднага към вас? 

Dogsandcats.bg

Какво знае вашето куче за вас?

Освен че е в състояние да разпознае лицето ви, кучето знае много неща за вас. Разбира се, преди всичко – то познава аромата ви. Любопитен факт е, че ако едно четириного е добре обучено, то може да следва миризмата на човек в продължение на километри и без проблем разграничава този аромат от този на другите хора. 

куче планинаСнимка: iStock

Вашето куче разпознава как миришете, дори и да не сте наоколо. Проучване, публикувано в сайта Behavioral Processes показва, че

четириногите не само помнят миризмата на своите хора, но и са развълнувани винаги, щом подушат своя човек преди всичко друго. 

Тази теза се подкрепя от резултатите от проведен експеримент, при който чрез използване на ядрено-магнитен резонанс се е установило, че щом подушат миризмата на стопаните им, кучетата показват най-голяма мозъчна активност. За това, никога не бива да се съмнявате, че домашният любимец познава лицето и аромата ви. И най-важното – че знае, че го обичате!

Четириногите ни приятели са изключително социални същества и са много добри в събирането на улики. Те приемат и разчитат сигналите на нашето поведение, а понякога дори интонацията, с която говорим може да бъде определяща. 

Ще се учудите колко неща знае вашето куче за вас! Списъкът действително не е малък, но според последни проучвания домашният ви любимец със сигурност знае: 

  • Когато сте бременна
  • Когато сте ядосани
  • Когато го лъжете

А знае ли кучето ми как се казвам? 

Подозираме какво си мислите: Добре, аз обичам кучето си, явно е, че и то ме разпознава измежду останалите хора и също е привързано към мен. Разбрах. Но какво да кажем за името ми? Знае ли домашният ми любимец как се казвам? 

кучеСнимка: iStock

Истината е, че ние, хората, използваме имената помежду си толкова често, че е съвсем естествено четириногите ни спътници да забележат, че определена дума се отнася до даден човек

Според доказателства от проведени експерименти, кучетата показват вълнение, когато чуят името на своя стопанин – дори и той да не присъства в стаята. Отвъд самите имена, кучетата (някои породи са по-добри в това от други) могат да свързват съществителни с предмети. Можете, например, да обучите домашния си любимец да „донесе топката“ и той действително ще знае какво е топка. И също както можете да тренирате кучето как се казва, така можете да го тренирате да свързва имена с определени хора. Много вероятно е, щом чува многократно дадено име, животното да започне да го свързва с конкретен човек. 

Как кучетата научават имена?

Кучетата научават човешките имена по същия начин, по който го правят бебетата и малките деца – като слушат, че възрастните използват тези имена непрекъснато. Ако вие сте единственият човек, който живее с четириногото, по-малко вероятно е то да знае името ви, защото не чува да го казват/викат многократно (освен ако нямате бъбрив папагал, разбира се). 

кучеСнимка: iStock

Ако в едно домакинство има повече от един човек, след известно време кучето ще научи, че определени звуци – за него, имена за нас, са свързани с конкретни хора. 

 

Вижте още:

Колко думи може да научи едно куче

Разбира ли кучето, че стопанката му е бременна

 

Виж още