Колко думи може да научи едно куче

куче Снимка: iStock

П ри повечето собственици на кучета думи като „седни“, „разходка“, „мирно“, „лакомство“ и „навън“ обикновено предизвикват някакъв вид реакция у техните четириноги приятели. Особено в случай, че са изречени с леко по-висок, приповдигнат тон. Може би това са термини, които животното разпознава, а може би е тембърът ни, докато ги казваме, е определящ. Или пък ключова е асоциацията, която животните са изградили между думата и това, което следва… 

Независимо каква е причината, факт е, че кучетата ни улавят части от човешкия език. Интересно е – как точно го правят? 

Как кучетата се учат

Скорошна статия, публикувана в научното издание Psychology Today, обяснява, че кучетата вероятно използват чувството си за слух, за да установят дали въпросният термин се отнася до нещо (предмет, храна, играчка), глагол (излизане, ядене, игра) или утвърждаване (постъпили са правилно, изпълнили са дадена команда). Докато един звук може да се свързва в ума на кучето с топка, а друг – с разходка, ако междувременно животното чуе и нещо ново – по принципа на взаимната изключителност след това то го свързва с предходните, вече познати му звуци. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С помощта на Функционално ядрено-магнитен резонанс (fMRI), учените са измерили мозъчните модели при кучета, на които са казвани думи, които вече са знаели, в сравнение със странни, нови термини. Чрез тези сканирания е установено че слуховата кора на четириногите се активира по-активно, след като са чули думи, с които не са запознати, за разлика от реакцията към тези, които са им вече известни, което довело до по-малка стимулация. 

Тази функция, наричана от някои учени изостряне, на практика означава, че когато мозъкът открие непознат стимул, вие обръщате по-голямо внимание на случващото се около вас, за да създадете асоциация или да разберете какво значи той. 

Преди мозъкът на кучето да започне да се изостря, той прекомерно се е генерализирал, което активирало мястото в него, където се случва ученето. Именно за това е ключово в този момент да повторите термина, докато осъществявате зрителен контакт с животното – това ще му позволи да асоциира двете неща и по този начин – да научи новата дума. 

кучеСнимка: iStock

Колко думи може да научи едно куче

Нека ви разкажем за Бордър колито Рико. Куче, което буквано е удивило публиката в немско телевизионно шоу, след като станало ясно, че разпознава 200 различни думи, използвайки процеса на елиминиране, за да определи това, което човекът срещу него му казва. Години по-късно друг представител на породата – Чейзър, надминава този своеобразен рекорд, след като собственикът й, психологът д-р Джон У. Пили успял да я научи на 1022 думи с помощта на играчки.

Да, съгласни сме, че числата в изброените примери със сигурност са впечатляващи, но те служат като доказателство за това колко думи е технически способно да научи кучето. Разбира се, това не важи с еднаква сила за всички домашни любимци. И макар достигането до подобни постижения да е сравнително рядко явление, това далеч не значи, че повечето четириноги нямат богат речник. 

Според д-р Стенли Корен от Университета в Британска Колумбия, едно средностатистическо куче обикновено учи без особени усилия около 165 думи. С подходящо обучение тази бройка може да достигне до 200. 

Разбиране на новите думи

Ако речникът на вашето куче е ограничен до основните „седни“, „стани“, „долу“, „тръгни“ и други основни термини, предназначени главно за команди и искате да го научите на други, то има някои неща, които да имате предвид. Ключови в този вид обучение са търпението и последователността – ще трябва да започнете да говорите по начин, по който животното да ви разбере. 

За да научите кучето си на нови думи,

важно е всички в домакинството ви или участващи в обучението на животното да са на „една и съща страница“. Или казано с други думи – да използвате един и същ език. Това е важно, защото в противен случай домашният ви любимец може да се обърка лесно, а това е нещо, което няма да спомогне за постигане на успешни резултати. 

Добре е да знаете също, че кучето ви първо улавя и запомня по-кратките думи в сравнение с по-дългите. Нещо повече, според един от психолозите към Animal Planet Памела Рийд, не е изключено в някои случаи косматият ви другар да чува само първата сричка или буква, която изричате. За това – опитайте се да преобладават твърди звуци като Т, над меки като С. 

кучеСнимка: iStock

Освен това, тъй като кучетата разчитат на разчитането емоциите и енергията на хората около тях, когато са поставени в глутница или социални условия, езикът на тялото ви също е чудесен инструмент за обучение. 

Как да го приложите: Уверете се, че физическото ви изражение съвпада със словесната реплика, която отправяте към кучето си. Това е най-добрият залог, чрез който да му помогнете да изгради нови асоциации към конкретна дума. Например, когато казвате „стой“ – направете всичко възможно и вие да останете неподвижни, като същевременно сте спокойни и уверени. Ако отправяйки командата, наклоните леко глава – дори наглед незначителното движение на тялото ви може да позволи на животното да прочете грешно това, което искате от него. 

кучеСнимка: iStock

Нашият съвет – винаги, когато отделяте време за дресура на домашния си любимец, независимо дали искате да го научите на нова дума, команда или да утвърдите вече усвоените такива, постарайте се сте в спокойни, да се държите като лидер – уравновесено, търпеливо, с любов и премерена категоричност. 

 

Вижте още:

Как да научите кучето си да идва при повикване

Да научим кученцето как се казва

 

Виж още