10 експертни съвета как да ограничим прекомерния кучешки лай

куче лае Снимка: iStock

К учетата общуват чрез езика на тялото и звуците, а за голяма част от тях лаят е любим начин за вокална комуникация. Да, нормално е всяко четириного да лае от време на време – това е естествено кучешко поведение, пишат специалистите от Американския киноложки клуб. От друга страна, прекомерният лай може да бъде сериозен проблем, който не бива да се неглижира. 

куче лаеСнимка: iStock

Независимо дали искате малко тишина по време на онлайн среща, да ограничите нежелания териториален лай или да предотвратите хаоса при пристигането на гостите си, има някои техники, които могат да ви помогнат да намалите досадния и прекомерен лай на косматия си другар.

  • Определете защо кучето ви лае

Въпреки че понякога изглежда, че кучето ви сякаш лае в нищото, истината е, че зад джафкането на четириногите винаги стои конкретна причина. Ще бъдете много по-ефективни в ограничаването на лая на домашния си любимец, ако разберете какво се опитва да ви каже той. Например, ако животното лае по определени хора, това може да е от вълнение, че ги вижда; от безпокойство, тъй като ги смята за натрапници или от разочарование, че не може да се приближи достатъчно (защото е на повод, например), за да ги поздрави. Всичко това са напълно различни емоции и мотивации за лая на питомеца ви.

Dogsandcats.bg

куче щастливоСнимка: iStock

  • Игнорирайте лаенето за внимание

Кучетата бързо научават как да получат това, което искат от стопаните си. И често лаенето е едно от поведенията, които получават незабавен отговор (реакция от ваша страна). Ето защо много домашни любимци лаят за внимание, когато са самотни или им е скучно. Въпреки че безспорно е изкушаващо и вероятно ви се иска да направите нещо, за да спрете шума, като хвърляне на топка или потупване, всъщност това няма да произведе ефекта, който искате. Или поне – не и в дългосрочен план. Защото по този начин животното получава това, което иска. А следващото нещо, което ще разберете е, че няма да можете да говорите по телефона или да гледате телевизия, без домашният любимец да ви прекъсне.  

куче лаеСнимка: iStock

Не по-малко важно е да не крещите на кучето си, за да замълчи. Дори и негативното внимание си остава внимание, а кучетата не говорят нашия език. Ако викате, докато домашният ви любимец лае, той ще го възприеме така, сякаш и вие лаете. Вместо това, игнорирайте джафкането – просто обърнете гръб или се отдалечете. Ако кучето ви открие, че лаенето му е неефективно, то ще спре да хаби енергията си и ще опита нещо друго. 

  • Научете кучето си на алтернативно поведение, за да привлече вниманието ви

Въпреки че пренебрегването на търсещия внимание лай безспорно е ефективно, това може да разочарова домашния ви любимец, тъй като поведението ви не му дава подходящ начин за комуникация. За да избегнете това, тренирайте алтернативни методи за привличане на вниманието ви. Това може да включва домашният ви любимец да легне близо до вас или в краката ви, да седне тихо или да ви погледне продължително – изборът е ваш. 

куче лаеСнимка: iStock

Просто подсказвайте желаното от вас поведение, когато кучето ви моли за внимание, след което – щом се съобрази, го наградете с гушкане, похвала или лакомство. 

  • Научете кучето си да пази тишина по команда

Точно както можете да научите кучето си да лае по ваш сигнал, така можете да го тренирате и да спре да го прави. Просто го научете, че мълчанието ще му донесе награда. Всеки път, когато питомецът ви започне да лае, изчакайте го да си вземе почивка, дори да е само за секунда, за да си поеме дъх. В този момент го почерпете с вкусно лакомство. Повторете това няколко пъти, като издебвате моментите на тишина, за да поднесете наградката. 

След като можете да предвидите кога кучето ви ще спре да лае, дайте му сигнал като „тихо“ или „стоп“ точно преди това, след което го поощрете щом изпълни това, което се иска от него. След достатъчно повторения животното ще научи, че си струва да спре да лае щом го помолите. 

куче лае улицаСнимка: iStock

  • Тренирайте импулсен контрол

Много кучета лаят от скука или защото им липсват търпение или сдържаност. Ако това звучи като вашия домашен любимец, тогава ще помогне да го тренирате на самоконтрол. Обучението за послушание е чудесно начало, тъй като дава на питомеца ви усещане за контрол над околната среда и го учи, че ще получи това, което иска, ако ви даде това, което вие поискате от него.

Основните команди, на които да наблегнете, включват „остави/пусни“, „стой“, „мирно“ и други, като идеята е да покажете на животното, че търпението се отплаща, така че да не прибягва до лай.

куче щастливоСнимка: iStock

  • Не оставяйте кучето си без надзор на двора

Лаят често е проблем при кучета, оставени сами. В двора това означава джафкане срещу всяка катерица, преминаващ наблизо автомобил, по кучето в съседния двор или просто като защитно поведение. За да избегнете прекомерното джафкане на питомеца си, просто не го оставяйте сам навън. Да го пуснете, за да отиде до тоалетна – това е друго. Но не мислете, че времето, прекарано само в задния двор е заместител на физическите упражнения и умствената стимулация.

  • Блокирайте изгледа му през прозореца

Някои кучета лаят, за да защитят територията си от потенциални натрапници. Независимо дали е насочено към пощальона или срещу друг домашен любимец и собственика му, които минават наблизо, четириногият ви другар се опитва да предупреди всички тях да стоят настрана. За съжаление, това е самовъзнаграждаващо се поведение: кучето ви лае по пощальона и тъй като той се отдалечава (животното не разбира, че той така или иначе е щял да си тръгне), в очите на питомеца ви лаят е изпълнил предназначението си. А това прави този навик много труден за прекъсване. 

куче щастливоСнимка: iStock

Едно от най-простите, но и доста ефективни решения, е да блокирате изгледа на кучето си към хората и животните, които минават наблизо. Това може да означава по-солидна порта и ограда или по-плътни завеси на прозорците. Факт е обаче, че ако не може да види „натрапниците“, животното няма да почувства необходимостта да ги лае. 

  • Не позволявайте на кучето си да посреща гостите на вратата

Ако домашният ви любимец става свърхстимулиран при пристигането на гости, лае по звънеца или когато хората влизат, не му позволявайте да ги посреща на вратата. Явно е, че на животното му идва твърде много и не може да се справи със ситуацията емоционално – било то от вълнение или тревожност. Вместо това, дръжте питомеца си далеч от входа, като използвате детска врата или кошара за упражнения като вид преграда. По-късно, разбира се, можете да оставите кучето да поздрави гостите ви – след като се успокои и приеме по-спокойно присъствието им.

куче щастливоСнимка: iStock

  • Тренирайте кучето си да „иде на място“

Друг начин да предотвратите прекомерния лай по гостите си е да научите кучето си да отива на мястото си, когато имате посетители. Това не само ще го държи далеч от входната врата, но и ще му помогне да се успокои, тъй като повечето четириноги имат положителни асоциации към леглото си, свързвайки го със спокойно, тихо поведение. 

  • Посъветвайте се с професионалист

На пазара се предлагат различни инструменти, които помагат за контролиране на неприятния лай – от спрей до нашийници на ултразвукова основа. Обръщаме внимание, че всички те работя на принципа на наказанието – когато кучето лае, то се сблъсква директно с отрицателните последици от поведението си. 

куче лаеСнимка: iStock

И макар да е изкушаващо да ги разглеждаме като лесни решения за проблема с лаенето, истината е, че наказанията имат вредно въздействие върху физическото и психическото здраве на четириногите. И тези методи далеч не са по-ефективни от техниките за положително подсилване, изброени по-горе. Ако смятате, че въпреки всичките си усилия не се справяте – потърсете помощта на сертифициран треньор или на поведенчески специалист.

Вижте още: 

По какво толкова лае кучето ми през прозореца?

Защо кучетата лаят по движещи се коли

Виж още