Защо кучетата лаят по движещи се коли

куче Снимка: iStock

К учетата са нашите любими, игриви и винаги любопитни спътници. Факт е обаче, че често четириногите ни другари имат привички и навици, които могат да ни се сторят странни и дори – неразбираеми. Като лаенето по различни движещи се обекти като автомобили, например. 

Познато ли ви звучи следния сценарий: гледате филм, а кучето ви кротко дремва в краката ви. В следващия момент, близо до прозореца ви преминава движеща се кола, която домашният ви любимец няма как да отмине без да отбележи с гръмко джафкане. И това се повтаря всеки път… Чудили ли сте се някога защо го прави? 

кучеСнимка: iStock

Независимо дали претендира за своята територия или просто му е скучно - има различни причини, поради които косматият ви другар облайва ожесточено всяка движеща се кола. Нека разгледаме някои от по-често срещаните от тях:

Dogsandcats.bg
  • Кучетата гонят и лаят, когато ловуват

Когато едно куче лае по други себеподобни или хора, за това има редица фактори. От една страна, животното защитава своята територия, търси внимание, заело е отбранителна позиция или просто да иска да каже „здравей“. Какво обаче да кажем, когато обектът на лая се движи?

Лаенето, а и преследването на коли може да стимулира естествения инстинкт за преследване на кучето.

Хищническата агресия при четириногите е това, което ги кара да тичат след всичко, което преминава покрай тях с ускорена скорост. В съзнанието на животното това е потенциална плячка, която трябва да бъде уловена. Кучетата обикновено завършват преследването си на границата на своята територия.

кучеСнимка: iStock

Забелязали ли сте някога, че когато домашният ви любимец лае или гони нещо, той се ограничава до сигурността на заграденото място на двора/дома си. И след това – изведнъж спира? Това е така, защото движещият се автомобил или другата възприемана заплаха е напуснала територията му. Кучето е свършило своята работа – прогонило е натрапника, изпращайки предупреждение да не навлиза в неговата територия. 

И тъй като колата се отдалечава – вашият космат приятел вярва, че е благодарение на него. Увереността, че предупреждението, отправено чрез лая, е свършило работа е това, което засилва поведението. 

кучеСнимка: iStock

  • Автомобилите често носят странни, нови миризми

Колите носят миризми на други хора и кучета. Не е никак случайно, че паркиран автомобил е любимо място за маркиране на голяма част от домашните любимци. Винаги, когато се появи нов аромат, вашето четириного ще иска да напомни за себе си и да го прогони от своя терен. 

  • Кучетата често лаят, защото им е скучно

Ако кучето ви лае не само по коли, но и по всичко, което усеща да се движи в близост до входната врата или прозореца ви, това може да е признак на скука. Четириногите трябва да бъдат физически и психически предизвиквани, за да водят здравословен и пълноценен живот. 

Колите са мощен стимул за кучетата: те са силни, миризливи и бързи!Имитират поведението на плячка в дивата природа и вашият домашен любимец инстинктивно реагира, за да се разсее. 

кучеСнимка: iStock

Как да спрем кучето си да лае по колите

Облайването на движещите се автомобили, а и преследването им са навици, които не бива да се насърчават. Кучета, които тичат след автомобили излизат на улицата без да се замислят, а това може да доведе до опасни инциденти. Важно е да направите всичко възможно, за да предотвратите това поведение. 

Още от първия момент, когато кучето ви прояви интерес към движеща се кола, опитайте се да пренасочите вниманието му към нещо по-забавно. По време на разходка – носете със себе си лакомства и играчки, с които да го разсеете, ако се фокусира върху преминаващ наблизо автомобил. Изречете името на животното и щом се обърне към вас – наградете го. Правете това всеки път, когато наблизо мине автомобил, така че да затвърдите положителната асоциация. 

Ако всичко се свежда до скука – осигурете на кучето си по-голяма физическа активност и умствена стимулация. 

Вижте още: Защо кучетата гонят коли

Виж още