По какво толкова лае кучето ми през прозореца?

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец си е задавал този въпрос (някои от нас, признаваме си – доста често): какво толкова лае кучето ми, когато се намира в близост до отворен прозорец? Дали то чува неща, което не достигат до нас? Или е помирисало друго животно? Или вижда някой четириног приятел, когото задължително иска да поздрави... Догадките, свързани с това поведение на кучешките ни другари са много и все различни, за това ви предлагаме заедно да потърсим отговор на въпроса:

Защо кучето ми лае през прозореца?

кучеСнимка: iStock

Най-вероятните причини, поради които домашният ви любимец често обича да застава до отворен прозорец и да лае шумно, са:

  • Чува ли вижда други животни

Ако прозорецът ви гледа към оживена улица или градинка, където обичайно извеждате на разходка домашния си любимец, то е доста вероятно той да вижда други кучета или котки навън – с идеята, че те ще го чуят. Тоест – в този случай се касае за вид комуникация между животните във вашия квартал. Възможно е да се случва и през нощта. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • За защита

Втората основна причина, поради която най-вероятно домашният ви любимец прекарва значително време, подал глава и джафкащ през отворен прозорец, е, че косматият ви другар смята, че по този начин ви предпазва. Отново – по-често се наблюдава ако живеете на оживена улица и кучето може да види останалите обитатели на квартала ви, независимо дали се касае за хора или животни.

  • Усеща аромата на други животни наоколо

И преди сме споменавали, че домашните ни любимци се отличават с мощното си обоняние. За това не е никак невъзможно четириногото да е подушило друго животно навън, най-често – куче или котка.

  • Насърчаване на поведението

Често се случва кучетата ни да научат, че дадено поведение се възнаграждава от страна на стопаните им и това да ги кара да го повтарят отново и отново. Ако сте склонни да отделяте допълнително внимание на четириногото, давате му лакомства или играчки – уж, за да го разсеете, когато лае през прозореца, вероятно то смята това поведение за нещо добро. И е склонно да го прави пак и пак, за да получи поощрение от ваша страна.

кучеСнимка: iStock
 

Някои неща, над които да помислите

В случай, че кучето ви изведнъж е започнало да лае през прозореца, а до вчера – сякаш не е имало никакъв интерес да го прави, това може да се дължи на външни обстоятелства, които са се променили и са рефлектирали върху поведението на животното. Може да имате нови съседи? И те да имат куче? Или котка? Или да сте се преместили, а домашният ви любимец все още да не се е „запознал“ с останалите обитатели на квартала, което да го кара да възприема всички странични шумове като будещи безпокойство.

Освен това – ако домашният ви любимец е склонен да лае през прозореца през определен интервал от време, би било полезно да се опитате да прецените кое е различното в този час на деня. Дали не се случва в час пик, когато повече хора отиват към работните си места, навън е по-шумно, а трафикът – по-голям? В този случай може да се касае за защитна реакция. 

кучеСнимка: iStock

Как да ограничим лаенето на кучето през прозореца?

Бързаме да уточним, че едва ли ще се преборите изцяло с това поведение, тъй като в повечето случаи, то идва чисто инстинктивно на домашния ви любимец. Въпреки това, има някои неща, които да направите, за да го ограничите:

  • Избягвайте да насърчавате поведението;
  • Осигурете му достъп и до другите, по-тихи стаи в дома си, където няма прозорци;
  • Опитайте пренасочване на вниманието чрез играчки, например;

Понякога действително ни се струва сякаш домашният ни любимец лае през прозореца „за нищо“ или без видима за нас причина. Като отговорни стопани на четириноги обаче, следва да знаем, че зад всяко поведение на косматите ни другари се крият определени причини. В конкретния случай – най-вероятно четириногото е чуло някое друго животно или шум, който инстинктивно го кара да премине в защита. А може и да научило, че това поведение е желано от ваша страна и се възнаграждава. За това – не се карайте на кучето, а по-скоро се опитайте да вникнете в причините за силното джафкане – само така ще съумеете да ограничите това, леко шумно и досадно поведение. 

 

Вижте още: 

Защо кучето ни се взира през прозореца

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

 

Виж още